Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Gotowy silnik - a stworzenie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To kolejny mój temat aby zapytać was o zadanie.

W poprzednim temacie pytałem was czy warto tworzyć silnik i udostępniać go za free było parę głosów, że tworzenie takowego silnika i udostępnianie go jest delikatnie mówiąc głupie;)

Cały czas jednak chodzi mi po głowie myśl, że jest garstka ludzi, którzy chcą się uczyć tworzyć gry a duża ilość osób, która myśli, że wrzucenie gotowca bez przeróbek to już mega wypasiona gra.

Pomyślałem sobie, że skoro można wziąć czy kupić silnik za smsa to można go tak przerobić aby faktycznie powstała jakaś gra.

Teraz pewnie będzie stwierdzenie - ale przecież można silnik napisać samemu od 0...

oczywiście można jednak to już wymaga jakiejś wiedzy podstawowej. A wzorując się na silniku XXXX kupionym za parę groszy - wzorując się mam namyśli strukturę kodu itp można faktycznie i się uczyć i tworzyć swoją grę.

Zatem idea:

Co myślicie aby wziąć na warsztat jakiś silnik darmowy czy też kupiony za te parę groszy i stworzyć do niego dodatki tak aby powstała gra nie ukrywając przy tym, że gra jest robiona na silniku XXX ale zmodyfikowana przez nas??

Opublikowano

Ta. Kupią silnik, wstawią i zmienią stopkę i będzie: "Chciałbym wam zaprezentować grę, którą robiłem SAM!"

Lepiej za darmo, ale takie, które wymagają dodania kilku rzeczy by gra była "idealna"

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Krysian ale mi chodzi o to, że biorę silnik xxx i ja tworzę do niego dodatki, grafikę i pokazuję, że można stworzyć coś fajnego (chyba ;) ) na bazie takiego kupionego silnika za parę groszy. Ja tworzę grę i nie ukrywam, że wykorzystałem darmowy/kupiony silnik. Nikt nie dostanie moich dodatków póki co ;)

Jestem ciekaw jak to będzie odbierane czyli chcę zrobić taki eksperyment co ludzie powiedzą... a potem zobaczę co zrobię z tymi dodatkami bo wiadomo, że jak kupię silnik na gvw nie mogę go sprzedać i bla bla.

Tutaj na forum już byli tacy co kupili silnik i zostali skrytykowani, że ich gra powstała na gotowcu ..fakt zależy ile w tej grze zmienią i dodadzą..

Opublikowano

Ja to postrzegam następująco - jeżeli ktoś wzoruje się na czymś, od strony kodu, interfejsu czy elementów gry to tworzy produkt wtórny.

Do napisania kodu potrzebna jest zarówno kreatywność, znajomość algorytmów i wiele innych czynników. Jeżeli ktoś coś kopiuje (bo bazowanie de facto jest kopią) to dobrego produktu nigdy nie stworzy.

Opublikowano

Scolari nie zgodzę się w 100% z tym, że bazowanie jest kopią i przez to nie stworzy się dobrego produktu. Czytając kurs z książki czy też oglądając jakiś kurs video o php wyrabia nam się pewien schemat pisania.

Spróbuje a nóż coś z tego wyjdzie - jednak z troszkę zmienioną koncepcją - podstawę silnika napiszę sam od 0 (bo wiem, że silniki gvw mają wady ) a tylko pomysły z dotychczasowych silników widzianych przeze mnie podpatrzę np. jakiś pomysł z silników gvw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...