Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tablet graficzny

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Zastanawiam się ostatnimi czasy nad zakupem tabletu graficznego.
Wiem co kupować, bo opinie już mam od wielu ludzi ;p

Tylko zastanawiam się w czym jest to najbardziej wykorzystywane ?
Wiem, że przy fotomanipulacji jest dużo lepsza jakość prac ponoć, no i digital painting <3, którym chciałbym się zająć :)
A poza tym ?

No i teraz jak duża jest różnica między tradycyjnym rysowaniem, a dp ?
Nie wiem, czy ćwiczyć zwykły rysunek, czy od razu na tablecie jak już będzie.

Takie sobie pytanka ;p

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Ja bym ćwiczył na tablecie, dla mnie to prawie to samo. Sam ćwiczyłem i nie było różnicy. A pozatym to masz dużo ciekawych rzeczy do roboty na takim tablecie, sam zobaczysz.

2ufgk6u.png

Opublikowano

W DP najbardziej ci się przyda teoria tradycyjnego rysunku, praktyka jest już zgoła odmienna. :)

Polecam kupić tablet i ćwiczyć na nim :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jak nie umiesz rysowac to tablet Cie nie nauczy...

Znam takich asów co nie umieli rysowac kupilo sobie tablet za 1238957283560`1 zl i myslieli ze beda wielkimi grafikami...

Obecnie uzywam tabletu za hmmm... 300 (?) zl ... bez ekranu najzwyklejszy w swiecie - i uwazam ze idzie nim wiecej wycisnac niz pro elo elo elo... Wiadomo brak mu pewnych funkcji jak np stopien nachylenia rysika no i ma tylko 1024 stopnie nacisku... A no i fajnie zeby byl jak najwikszy najlepiej wielki A4 < chociaz te A5 tez sie malo wiele sprawdzaja.. >

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

Na tablecie możesz robić dosłownie wszystko, nie tylko rzeczy odnośnie grafiki. Czasami ja go używam po prostu zamiast myszki komputerowej.

Odnośnie pytania, czy rysunek tradycyjny rożni się od dp: Bardzo.

W rysunku tradycyjnym czujesz narzędzie, którym się posługujesz, twardość ołówka, czy sypkość, lekkość pasteli etc. W DP masz wrażenie, że rysujesz długopisem po twardym stole.

Nawet jak potrafisz rysować, to tak czy inaczej musisz na nowo uczyć się wielu rzeczy i przyzwyczajeń takich jak np nie patrzenie na rękę (podczas tradycyjnego rysowania patrzysz bezpośrednio na to, jak się ręką porusza i jak tworzy walor, w dp patrzysz w ekran monitora). No chyba, że masz kilka tysięcy i kupisz taki, który ma wbudowany monitor już w sobie.

Opublikowano

Celuję raczej w Wacom Bamboo A5/ Intuos4 jeżeli jakaś aukcja się pojawi.
Nie chcę przekraczać 800 zł raczej, a na allegro jak się cierpliwie czeka to można coś wypatrzeć ;p

Odnośnie rysowania - jak się przyłożę do rysunku, to wychdzą nie najgorzej - lubię dużo czasu przy jednej rzeczy przesiedzieć i wiedzieć, że jest dobrze zrobiona :)
W razie czego zawsze mój Ojciec (szacunek, nie złość) mi doradza - kiedyś dużo rysował/malował i była to jego pasja więc jego rady są przydatne.
Wiem, że wiele ćwiczenia przede mną, ale skoro bardziej mnie interesuje grafika, to nie wiem, czy nie lepiej będzie zacząć ćwiczyć na tablecie, żeby nie nabywać niepotrzebnych przyzwyczajeń.

Jak nie umiesz rysowac to tablet Cie nie nauczy...

Znam takich asów co nie umieli rysowac kupilo sobie tablet za 1238957283560`1 zl i myslieli ze beda wielkimi grafikami...

Obecnie uzywam tabletu za hmmm... 300 (?) zl ... bez ekranu najzwyklejszy w swiecie - i uwazam ze idzie nim wiecej wycisnac niz pro elo elo elo... Wiadomo brak mu pewnych funkcji jak np stopien nachylenia rysika no i ma tylko 1024 stopnie nacisku... A no i fajnie zeby byl jak najwikszy najlepiej wielki A4 < chociaz te A5 tez sie malo wiele sprawdzaja.. >

Mistrzem nie jestem i nawet się nie przyrównuję, bo wiele mi jeszcze do tego poziomu brakuje oj jak wiele :)
Tablet mnie nie nauczy, tak samo jak ołówki od B8 do H10 - potrzebna jest praktyka i ćwiczenia, a jednym wyczaruje się cudo.

Temat założyłem, bo cały czas się wacham nad zakupem - tablet nie jest tanią rzeczą.

Im więcej prac widzę na forum, i digart tym bardziej ciągnie mnie w tym kierunku, bo piękne dzieła można stworzyć :)

@Wredna
Od czasów kiedy zajrzałem na podforum FanART twoje prace były dla mnie czymś pięknym *.*
Co zmianę sygnatury podziwiałem i wiedziałem, że kiedyś chcę potrafić stworzyć takie cuda !
/ Koniec podlizywania się :D

@All
Może spróbujcie określić jak trzeba rysować, żeby mierzyć w tablet ?
Bo nie jestem pewien czy moje umiejętności są wystarczające ^^

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Oj, trochę mierzysz za wysoko z tym tabletem. Polecam Ci ten:

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Tablet_PENTAGRAM_OPen_Wide_P_2004_-_sztuka_wyzwolona.-2736.html

Stary, ale jary. Ja go używam i jest naprawdę idealny na początek, jak i do późniejszej, już bardziej profesjonalnej pracy. Ma wystarczająca ilość funkcji, która ułatwia rysowanie i nie używanie co chwile klawiatury, jest leciutki, więc tez bardzo wygodny. Szybko reaguje na nacisk piórka. Jest to seria, która cieszy się jednymi z najlepszych opinii, a cena nie przekracza 500 zł ;-)

Edit: Nie bierz na początek drogiego, z funkcjami z kosmosu tabletu bo nawet jeśli umiesz i lubisz rysować, to praca na tablecie może Ci się po prostu nie spodobać i będzie dla Ciebie nie wygodna. Ja kiedy pierwszy raz użyłam tabletu, to nawet napisanie mojego imienia i nazwiska wyglądało, jak pismo pierwszoklasisty z podstawówki ;-)

Najpierw zobacz, czy to w ogóle dla Ciebie.

Edit2:

@All

Może spróbujcie określić jak trzeba rysować, żeby mierzyć w tablet ?

Bo nie jestem pewien czy moje umiejętności są wystarczające ^^

Wiesz, w moim słowniku nie ma czegoś takiego, jak ładne rysowanie :D Możesz rysować/malować, jak Michał Anioł, ewentualnie iść w stronę kubizmu, jak Picasso i tworzyć koszmarki :D Każdy ma swój styl i tyle ;-)

Opublikowano

Mierzę w Wacoma, bo właśnie o nim jest najwięcej pozytywnych opinii i wiem, że jest to pewien sprzęt :)
Intuos to marzenia i może przyszłość, bardziej celuję w Bamboo ;p

Chociaż jak widzę cenę tego pentagrama *.*
Teraz się podpytam ile już na nim pracujesz i czy zawodził ? ;p
Bo właśnie o pentagramach najgorsze rzeczy czytałem, nie wiedzieć dlaczego.

Ciekawa alternatywa zaczyna się tworzyć, ten temat był chyba trafionym pomysłem :)

@Edit
Jak wygląda jego kompatybilność z Win7 ?

Opublikowano

Mam go...hm, rok, czy dwa lata już nie pamiętam i nie zawiódł mnie nigdy.

Wcześniej miałam win 7 i na nim instalowałam tablet, bez żadnych problemów.

Wiesz, o pentagramach można przeczytać złe opinie z tego względu, że ludzie jak myślą, że wydali z 400-500 zł, to już chcą porshe w tablecie i nie wiadomo jakie funkcję. Cóż tablety są drogie, ale według mnie taki właśnie O'pen wide jest idealny na początek. Bamboo z tego co widziałam i słyszałam (w szkole mam malutkie bambusiki) to jest to totalny shit. Najtańsze tablety na rynku, ale faktycznie, cena odzwierciedla ich całokształt...

Opublikowano

Tez uzywam pentagrama tylko ze ThinType - kupowalam go jakies 3 lata temu ...

Do tej pory tylko raz mnie zawiodl - w sumie moja wina, rysik mi spadl i musialam kupic nowy :D

Pentagram TT teraz chyba juz kupisz kolo 100-200 zl. a z tego co widze duzo sie nie rozni od tego co Wredna pokazala... Tyle samo stopni nacisku - wielkosc taka sama, wygladem tylko chyba sie rozni :D

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

a no nie ma, faktycznie :P

nie przeczytalam calego opisu tylko spojrzałam na najwazniejsze rzeczy...

ale przy "zwinnych paluszkach" jakos nie zauwazyłam braku tego, pomimo ze w szkole korzystam z Wacoma.

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

A więc Pentagram :)
Na allegro są, więc jak tylko będę miał jakieś nadwyżki, to zakupię ;)

Zacnie dziękuję wszystkim za pomoc !
Mam nadzieję, że w przyszłości pomożecie mi z opanowaniem podstaw w razie problemów :)

Temat do zamknięcia ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...