Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Combat Arms] Jak zwiększyć FPS w Combat Arms

L3iTR0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Wiele osób ma problemy z FPS oraz lagami w Combat Arms. Znalazłem na to lekarstwo, i chciałem się tym podzielić. Moja liczba FPS w Combat Arms była równa 30-60 FPS max, teraz FPS wahają się od 90-120. Powiem wam, że gra stała się przyjemniejsza. Dobra przejdę do rzeczy...

W tym poradniku chcę pomóc wam w osiągnięciu większej płynności w grze oraz większej ilości FPS!!!

Proponuję sprawdzić ilość FPS przed i po zabiegu (ilość FPS sprawdzić można za pomocą FRAPSA).

KROK 1

Potrzebujemy programu: MSI Afterburner

link do programu: http://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterburner,Program,Windows,22659.html

Gdy ściągniemy program to go instalujemy i włączamy.

Po włączeniu ma to wyglądać podobnie do tego:

msip.jpg

Wartości które nas interesują to Memory Clock oraz Core Clock. Teraz tu wszytsko zależy od tego kto ma jaką karte graficzną, w moim przypadku jest GeForce GT540M (jest to laptop). Wartości zegarów zmieniamy według naszych upodobań (jeżeli chodzi o laptopy to nie dawajcie maksymalnych wartości, ponieważ grafika w grach może "fixować"). Gdy już ustawimy interesujące nas wartości naciskamy przycisk "apply" oraz zapisujemy nasze ustawienia w jednym z 5 profili. Na sam koniec nacisamy przycisk "apply overclocking at system startup".

KROK 2

1. Klikamy Start.

2. W "uruchamianiu" wpisujemy cmd.

3. Klikamy PPM na cmd i otwieramy jako administrator.

4. Wpisujemy 'bcdedit'. Jeśli cmd mówi, że nie macie dostępu wracacie do punktu 2.

5. Komenda która nas interesuje brzmi "bcdedit /set increaseuserva XXXX" (w miejsca X wpisujemy maksymalną ilość ram jaką chcemy aby nasza gra wykorzystywała, im więcej damy ram tym więcej FPS, ram wpisujemy w MB np. 1024) [Wymagane jest zostawienie około 1GB dla systemu. Innymi słowy jeśli macie 4GB, możecie maksymalnie dać 3GB.]

6. Resetujemy komputer.

7. Jeśli chcemy przywrócić wartość domyślną, wpisujemy "bcdedit /deletevalue increaseuserva".

KROK 3

Dla kart NVIDIA, nie wiem jak jest w przypadku Radeonów.

Naciskamy PPM i otwieramy Panel sterowania NVIDIA. Po włączeniu panelu ustawiamy opcje tak jak na screenie:

nvidiaq.png

nvidia2u.png

KROK4

Tu opiszę co zrobić aby uzyskać lepszy ping w grach.

Wchodzimy w:

1. Panel sterowania

2. Sieć i Internet

3. Centrum sieci i udostępniania

4. Zmień ustawienia karty sieciowej

5. PPM na Połączenie lokalne

6. Właściwości

7. Konfiguruj

8. Zaawansowane

9. Jak wszytsko dobrze zrobiliście powinno być takie okno:

netrm.png

10. Szukamy "Speed%Duplex" (może być napisane po polsku) i ustawiacie tak jak na screenie wyżej.

11. Restarujecie komputer

Jeżeli wszytsko zrobiliście jak należy powinno się grać o wiele przyjemniej oraz wzrost FPS powinien być widoczny. Aby uzyskać jeszcze lepszy wynik FPS możecie włączyć grę przez Game booster. Jeżeli pomogłem to liczę na lajka. Jeżeli macie jakieś pytania piszcie w komentarzach.

*Zastrzegam sobie prawa autorskie do tego poradnika!!! Nie zezwalam na kopiowanie!!!

43732994095951403159.jpg

Opublikowano

Jedynie co tylko podkręcasz kartę graficzną, co może powodować szybsze nagrzewanie się karty, a co za tym idzie resetami PC.

Opublikowano

screeny do spoilera.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

Ja bym się bał OC, bo potem mogą być niezłe skutki, bo jak się spali tylko karta graficzna, to nie ma co płakać, ale jak przejdzie na płytę główną i dalej, to wszystko do wymiany, jeśli nie wiecie jak podkręcać kompa nie róbcie tego, bo potem będzie czarny dym, a do tego trzeba mieć jeszcze odpowiednie chłodzenie.

Opublikowano

Hmh.. Może coś jeszcze.. Pogram sobie tydzień i mi karta padnie. Szczególnie że mam laptopa. Jeśli nie chcesz mieć lagów w ca zbyt to kompa lepszego polecam.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Jedynie co tylko podkręcasz kartę graficzną, co może powodować szybsze nagrzewanie się karty, a co za tym idzie resetami PC.

No tak, ponieważ wiele kart nie radzi sobię tak jak potrzeba... Jeżeli ktoś nie koniecznie chce podkręcać grafikę, to dobry sposób na zwiększenie FPS jest KROK 2. Jeżeli dana gra np. wymaga 2GB ram max, to my możemy sami przeznaczyć wiekszą ilość ramu dla gry, co powoduje zwiększenie płynności gry i wzrost FPS.

Jeżeli uważacie, że ten poradnik jest zbędny i może wam zaszkodzić to go usunę. Thx i pozdro.

43732994095951403159.jpg

Opublikowano

haha ludzie ogarnijcie...nie ma prawa się nic spalić...! od kilku lat używam evga percision X, podkręcam karte na maxa w nim też i nic się nie przegrzewa ani nie pali bo nie ma takiego prawa... a kompa nie mam pierwszej jakości niestety... więc bez problemu można brać i podkręcać.

Gz za krok2 !

ehh.:)

Opublikowano

No dobra tylko niektórym msi afterburner nie obsługuje danego komputera.. (chodzi o te starsze i zróżnicowane bebechami)

Najlepiej nie kręcić karty (Przestroga dla tych co mają laptopy) Z mojego doświadczenia zjarałem już 2 razy moją nvidk'ę i koszty takiej karty nie są małe ( oczywiście za nową kartę)

Osobiście polecam używać TuneUp Utilities .. (ostatnio było w gazecie chyba PCFormat była płytka z rocznym przedłużeniem używania.)

Poustawiać sobie tryb turbo by odkładał wszystko i kompozycję na stary windows i przeprowadzić najlepiej analize co zrobić więcej by przyśpieszyć działanie .. Do tego używać CCleaner także (Dla upewnienia) CCleaner dla końcowego oczyszczenia z szitu w kompie ...

Opublikowano

O co chodzi w kroku 4 co on dokladnie robi przez ta zmiane ?

Stabilizuje łącze przez co ping Ci nie skacze.

43732994095951403159.jpg

Opublikowano

haha ludzie ogarnijcie...nie ma prawa się nic spalić...! od kilku lat używam evga percision X, podkręcam karte na maxa w nim też i nic się nie przegrzewa ani nie pali bo nie ma takiego prawa... a kompa nie mam pierwszej jakości niestety... więc bez problemu można brać i podkręcać.

Gz za krok2 !

to musisz mieć albo dobre chłodzenie, albo ogromne szczęście

Opublikowano

Wszystko zależy od karty i chłodzenia więc jeżeli macie nowy komputer nie ryzykujcie.

Ah i lepszy jest VTune bo mamy test sprawdzający czy komputer da rade podwyższyć sprawność w dodatku mniej "żre".

76561198090890807.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam 2 Pytania 1 to do Podpunktu 1 . czy to jest podkręcenia proca ? a 2 pytanie do 2 punktu czy mogę jakoś zwiększyć wydajność ram gdy mam 1gb ram ? bo piszesz że potrzebuje system 1gb wolnej pamięci więc gdy mam 1gb ram da rade jakoś to zrobić ?

• 4 miesiące temu...
  • 11 miesięcy temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Combat Arms] Jak zwiększyć FPS w Combat Arms

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...