Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Rejestracja motoroweru.

Legenda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elko ;) Pewien handlarz ściągnął z Belgii skuter, lecz go nie zarejestrował. Jeśli go kupię, to coś się stanie, jeśli w ciągu 30 dni od kupna go nie zarejestruję? Oczywiście nie będę nim jeździł.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Podobno gdy nie zarejestruję go w przeciągu miesiąca, to potem przy rejestracji płacę karę.

Opublikowano

Tak jak mówisz. Masz 30 dni na rejestracje pojazdu od jego kupna.

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Tak jak mówisz. Masz 30 dni na rejestracje pojazdu od jego kupna.

Co się stanie, jeśli termin przekroczę?

Opublikowano

wydaje mi sie ze jak masz skuter sciagniety z belgii i nie byl rejestrowany to bedziesz musial zaplacic homologacje ;(

ZBIERAM -

Opublikowano

W Polsce obowiązkowemu przeglądowi homologacyjnemu podlegają wszystkie pojazdy mechaniczne importowane do Polski spoza krajów UE.

Belgia jest w UE ;)

Opublikowano

Oficjalnie ma się 30 dni na zarejestrowanie, ale po tym czasie nie ma żadnych konsekwencji odnośnie spóźnienia z rejestracją czy coś. Jeżeli nie masz zamiaru nim jeździć na zagranicznych tablicach, to nic Ci nie zrobią.

Opublikowano

Jedni mówią, że nie ma kary i jest to martwy przepis, drudzy, że grożono im mandatem 200-300 zł. Przykład, wiadomość na PW od Mizzera:

Jak mój kumpel był w górach a kupił przed wyjazdem Honde CBR 900rr i chciał dać mi upoważnienie do rejestracji to nie mogłem bo typiarka mi tak powiedziała "Twój kolega ma 30 dni od kupna motoru na stawienie sie tutaj i zarejestrowanie pojazdu w innym przypadku będzie musiał płacić kare" i nie podała mi kwoty. Wiem że jest obowiązkowe 30 dni na to, od momentu kupna.

Opublikowano

W urzędach raczej nikt na to nie patrzy ile jeździsz, ale jak już to możesz zapłacić jakąś kare. Zmiana daty w umowie? Dobry sposób ale nie wszyscy importerzy/handlarze sie na to zgadzają.

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Ej, a muszę płacić 24% podatku od kupionego pojazdu? W moim przypadku (3500 zł) to aż ponad 800 zł.

Opublikowano

Ja miałem skutera na fakture i jakoś gość od którego kupiłem, kupił go od xxx firmy i go nie rejestrował tylko jeździł bez ubezpieczenia i bez przeglądu ani rejestracji po czym ja odkupiłem go i jeździłem prawie pół roku bez reje i do sprzedania zarejestrowałem go na siebie po po 3 tyg sprzedałem go, niby też nie można sprzedawać przed upływem pół roku od zarejestrowania, ale kto patrzy na to przy skuterze wart 3,5 tys ?:D

nieregulaminowa sygna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...