Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Ekwipunek jak w Margonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jak już zauważyliście chce zrobić ekwipunek typu jak w grze Margonem. No i oczywiście zabrałem się za to , zrobiłem Drag And Drop'a Tylko teraz mam jedno pytanie. Jak rozplanować i zapisać do HTML taką ciekawą strukturę jak oni mają. Chodzi mi o rozplanowanie kratek w Ekwipunku ;-). Bardzo mnie to ciekawi bo nie mam pomysłu. Może wy macie jakieś sugestie ?

hcq0.png

Opublikowano

Z tym to akurat prosta sprawa, starczą proste DIV'y z nazwą ekwipunku i warunek IF DROP then, wtedy dodajesz ID przedmiotu do bazy w postaci w różnych nazwach ekwipunku. Przynajmniej taką mam wizję.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

1. Robisz jeden "container" na wszystkie itemki, w dragdrop robisz sprawdzanie gdzie upuszczono (x,y) + ustawienie "grid" (na przykładzie jQuery)

2. Robisz x div-ów, każdy o innym id. Dla każdego dajesz event onDrop, pobierasz id Diva na który zostało upuszczone i zapisujesz

Opublikowano

Rozwiązałem to troche bardziej dziwacznie :D Zrobiłem sobie pętle do 30 razy która generuje mi Tabele z 6 wierszami po 5 komórek. I w między czasie nadaje im ID które to miejsce w EQ + class odpowiedzialne za Droppable(); . Następnie tylko w CSS dodałem delikatnego stylu + Width i height Dla komórek i jest bardzo dobrze :-). Dzięki metodzie parent().attr("id") uzyskuje jakie ID ma dane miejsce i zapisuje w bazie :-). Proste ale troche kod pogmatwany :-).

Można Close

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...