Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Karta graficzna

Rocky.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, nie jest to pytanie dotyczące czy bf mi pójdzie, lecz w podobnym sensie.

Aktualny PC jaki mam to procesor AMD Athlon x2 255 (2x3,11 ghz), 4 gb RAM i zintegrowana graficzna karta.

Teraz pytanie jakiej karty bym potrzebował żeby odpalić tegoż bf'a na bardzo wysokich detalach. Aktualnie gram na rozdzielczości 1300x900 coś takiego, detale niskie i przy tym secie działa spokojnie bez lagów.

Opublikowano

Według mnie na karcie 1GB powinieneś dać radę, ale nie jestem w 100% pewny, ta gra słynie ze słabej optymalizacji na lepszych kompach.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Według mnie na karcie 1GB powinieneś dać radę, ale nie jestem w 100% pewny, ta gra słynie ze słabej optymalizacji na lepszych kompach

Mylisz się.

Ja mam GT130 (150zł na allegro) i na full detalach w 1360x720 albo 60 (nie pamiętam) działa bez lagów.

Pokaż mi wyniki z 3d Marka to uwierzę w te bzdury.

Kolego Kiciak, muszę Ci zwrócić uwagę o Twojej niewiedzy, bowiem pamieć redendru karty graficznej tak naprawdę nie jest tak bardzo ważna jak wszystkim się zdaje. Na rynku jest multum kart graficznych o pąmięci 512, a biją na łeb i to nawet dwukrotnie gigówki. Dlaczego tak się dzieje?

Wszystko tkwi w technologi, w jakiej karta została wykonana. Redendr może mieć różną prędkość.

Przykładowo jedna z kart graficznych o pojemności 1 GB przetwarza jakąś ilość danych w przeciągu 3s. Druga karta, o pojemności 512 MB przetwarza sygnał w ciągu 1s. Na podstawie tego możemy łatwo stwierdzić, że karta a w ciągu sekundy przetworzy 1024 MB danych, a karta B przetworzy 3 x 512 MB, zatem 1,5 GB danych. Prościej tego wam nie wytłumaczę. Liczy się przede wszystkim architektura w jakiej karta została wykonana. Chętnie wytłumaczył bym wam konkretnie w jaki sposób ocenia się kartę, ale to nie miejsce i czas na to.

Nie zrozumcie mnie źle, bo zdaje sobie sprawę że spora część z was pomimo tego że komputer ma od dłuższego czasu nie ma o tym pojęcia. Zwróciłem uwagę, gdyż to w przyszłości może wam pomóc w doborze komponentów do komputera. Ja też byłem zielony, to żaden wstyd :)

Kolego qwerty, napisz mi jeszcze jaką posiadasz płytę główną i jaki budżet na karte. Twój procesor nie należy do najlepszych, wobec tego dobór dobrej karty graficznej mógł by tutaj być złym wyborem - gdyż zostanie ona ograniczana przez procesor.

Najlepszą kartą jaką włożył bym do Twojego komputera to Radeon HD 6670 lub 4850. Cena używanych kart oscyluje w granicach 100 zł.

i5 2500k @ 4,5 Ghz + SilentiumPC Spartan - CF 2x Radeon HD 6850 - Aerocool Strike X 600 W - Qoltec Startstation

Opublikowano

Mylisz się.

Kolego Kiciak, muszę Ci zwrócić uwagę o Twojej niewiedzy, bowiem pamieć redendru karty graficznej tak naprawdę nie jest tak bardzo ważna jak wszystkim się zdaje. Na rynku jest multum kart graficznych o pąmięci 512, a biją na łeb i to nawet dwukrotnie gigówki. Dlaczego tak się dzieje?

Wszystko tkwi w technologi, w jakiej karta została wykonana. Redendr może mieć różną prędkość.

Przykładowo jedna z kart graficznych o pojemności 1 GB przetwarza jakąś ilość danych w przeciągu 3s. Druga karta, o pojemności 512 MB przetwarza sygnał w ciągu 1s. Na podstawie tego możemy łatwo stwierdzić, że karta a w ciągu sekundy przetworzy 1024 MB danych, a karta B przetworzy 3 x 512 MB, zatem 1,5 GB danych. Prościej tego wam nie wytłumaczę. Liczy się przede wszystkim architektura w jakiej karta została wykonana. Chętnie wytłumaczył bym wam konkretnie w jaki sposób ocenia się kartę, ale to nie miejsce i czas na to.

Nie zrozumcie mnie źle, bo zdaje sobie sprawę że spora część z was pomimo tego że komputer ma od dłuższego czasu nie ma o tym pojęcia. Zwróciłem uwagę, gdyż to w przyszłości może wam pomóc w doborze komponentów do komputera. Ja też byłem zielony, to żaden wstyd :)

Kolego qwerty, napisz mi jeszcze jaką posiadasz płytę główną i jaki budżet na karte. Twój procesor nie należy do najlepszych, wobec tego dobór dobrej karty graficznej mógł by tutaj być złym wyborem - gdyż zostanie ona ograniczana przez procesor.

Najlepszą kartą jaką włożył bym do Twojego komputera to Radeon HD 6670 lub 4850. Cena używanych kart oscyluje w granicach 100 zł.

Przestań pisać takie bzdury

minimalne na bfp4f to karta 512 bfp4f chodzi nawet na mikrofalówce z 192 p.n.e

Opublikowano

Bzdurą za przeproszeniem jest każdy Twój post. Zastanów się co piszesz i zwracaj uwagę przede wszystkim na temat, bo jeżeli będziesz irytować mnie ciągle w ten sposób - będę zmuszony raportować każdy Twój post jako SPAM.

i5 2500k @ 4,5 Ghz + SilentiumPC Spartan - CF 2x Radeon HD 6850 - Aerocool Strike X 600 W - Qoltec Startstation

Opublikowano

Nie bez powodu do wymagań sprzętowych dodali Itel Pentium 4 i 256 mb na kracie graficznej.

Podali takie parametry bo wiedzą, że na takim sprzęcie pójdzie giera.

Najlepiej po prostu podaj ile pamięci ma ta zintegrowana karta graficzna, bo jak ma 64mb to będziesz mógł sobie pomarzyć.

Ta gra znana jest z tego, że nawet na najlepszych kompach będzie się ścinać, a na gorszych bedzie dobrze grać, najlepiej po prostu ściągnać grę i się samemu przekonać czy pójdzie, gra jest za darmo...

"muszę Ci zwrócić uwagę o Twojej niewiedzy" - na początek to ty popatrz na swoją głupotę, a dopiero potem zwracaj uwagę innym.
Myślisz, ze coświesz o kratach graficznych, a w dupie byłeś, gówno widziałeś

"zwracaj uwagę przede wszystkim na temat, bo jeżeli będziesz irytować
mnie ciągle w ten sposób - będę zmuszony raportować każdy Twój post jako SPAM."

Spam to jest to co własnie napisałeś, nie wnosząc nic do tematu, co do irytowania, to twoje pierdzielenie na temat kart graficznych...nikt nie chce widzieć tutaj takiego gówna, nie znasz się - nie wypowiadaj się.

Zawsze zgłaszasz posty jako spam, bo coś cię irytuje? Dorośnij.

Koniec Hejtu.

Opublikowano

A czy zauważyłeś delikwencie o co zapytał autor tematu?" Teraz pytanie jakiej karty bym potrzebował żeby odpalić tegoż bf'a na bardzo wysokich detalach"

Wiesz w ogóle, co producent gry ma na myśli przez określenie wymagania minimalne? Ależ nie, skąd możesz wiedzieć skoro dla Ciebie cyfry są cyframi, a fałszywe przekonania przekonaniami.

Tak poza tematem, ubolewam nad sposobem pisania Twoich wypocin. Angażując się w jakąkolwiek dyskusję powinieneś poddać temat dokładnej analizie, gdyż potem zarówno ty jak i Twój przemiły kolega siejecie zamęt który tak naprawdę wywodzi się z niczego.

Głupio mi również cokolwiek odpowiedzieć na temat Twojej opinii o mojej wiedzy, bowiem Twoimi prostackimi wręcz zachowaniami stwierdzasz głupoty wynikające z Twojej hipokryzji.

Ciężko mi pisać z krytykami Twojego szczebla, dla których wymagania minimalne twardo stawiają jasne warunki. Dlatego też ustosunkuj się prawidłowo do tego co napisałem, i postaraj się zagiąć mnie jakimś konkretnym argumentem który faktycznie udowadnia moją niewiedze na owy temat.

Przepraszam za off Topic.

Opublikowano

Do SamFlynN - ta karta ma bodajże 128 mb pamięci, ostatnio jak grzebałem w systemie to znalazłem.

Do Trusiak - Mój motherboard to Gigabyte MA74GMT-S2, co do procesora to nawet w miare :

- BF2 na średnich

- Half Life 2 prawie na wysokich

- Gta San Andreas detale bardzo wysokie

- CoD 1 na full

- CoD 2 na średnich z DX7

Budżet - w tym problem, ojciec - mimo że chodzę do technikum informatycznego - nie ma zamiaru ulepszać komputera, musze na własną ręke to robić.

Myśle że do wakacji chyba ogarne około 150 zł.

I jeszcze jedno, dotyczy zasilacza. Mam 450W i boję sie że po włożeniu komputer nie będzie wyrabiał z taką mocą. Chce kupić tylko tą p****oloną karte, pograć troche więcej ...

Opublikowano

Mylisz się.

Ja podałem wartość orientacyjną, przecież nie będę się rozpisywał o każdej karcie 512/1024 czy pójdzie czy nie... większość kart 1GB uciągnie... trzeba tylko przeczytać trochę benchmarków i wiedzieć co się kupuje. Ja poniżej 150 zł na jego miejscu bym nie schodził, jeżeli chce mieć pewność.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

A czy zauważyłeś delikwencie o co zapytał autor tematu?" Teraz pytanie jakiej karty bym potrzebował żeby odpalić tegoż bf'a na bardzo wysokich detalach"

Wiesz w ogóle, co producent gry ma na myśli przez określenie wymagania minimalne? Ależ nie, skąd możesz wiedzieć skoro dla Ciebie cyfry są cyframi, a fałszywe przekonania przekonaniami.

Tak poza tematem, ubolewam nad sposobem pisania Twoich wypocin. Angażując się w jakąkolwiek dyskusję powinieneś poddać temat dokładnej analizie, gdyż potem zarówno ty jak i Twój przemiły kolega siejecie zamęt który tak naprawdę wywodzi się z niczego.

Głupio mi również cokolwiek odpowiedzieć na temat Twojej opinii o mojej wiedzy, bowiem Twoimi prostackimi wręcz zachowaniami stwierdzasz głupoty wynikające z Twojej hipokryzji.

Ciężko mi pisać z krytykami Twojego szczebla, dla których wymagania minimalne twardo stawiają jasne warunki. Dlatego też ustosunkuj się prawidłowo do tego co napisałem, i postaraj się zagiąć mnie jakimś konkretnym argumentem który faktycznie udowadnia moją niewiedze na owy temat.

Przepraszam za off Topic.

ble ble ble ble, Boże, jak ty pierdolisz od rzeczy. Takim gadaniem nam tutaj nie zabłyśniesz więc sobie daruj lizanie dupy.

qwerty, po prostu ściągnij sam grę i zobacz, czy będzi ci chodzić i na jakich ustawieniach będzie ci chodzić, jak nie masz kasy, to trudno, wiele nie straciłeś, jest wiele innych ciekawych gier.

Ja mam kompa, na którym chodzi BF3, a w battlefield Play4Free gram na średnich, bo na większych nie pójdzie, może na twoim kompie będzie działać lepiej, po prostu sam zobacz.

Opublikowano

Ja mam karte 1GB i jak dam jakosc grafiki na wysokie to mi zacina, z tym ze rozdzielczosc mam ustawiona 1920x1080x100Hz a jak dam srednia jakosc grafiki to elegancko chodzi.

Z tym ze ta moja karta 1GB to jest badziew nvidia gt220 tak na przyszlosc to nie kupujcie tej karty bo to shit, kumpel ma 9600 512mb i sto razy lepiej mu gry dzialaja.

Opublikowano

jak ty pierdolisz od rzeczy.

Ludzie piszą tak zazwyczaj jak nie są w stanie czegoś pojąć.

Takim gadaniem nam tutaj nie zabłyśniesz więc sobie daruj lizanie dupy.

Co rozumiesz przez pojęcie lizanie dupy? Z tego co widzę to właśnie ty ją liżesz (i vice wersa) użytkownikowi Broken Angel. Nie potrafisz zrozumieć, że ktoś chce przekazać to co ma do powiedzenia w inny sposób. No ale cóż, nie mam wpływu na osoby Twojego pokroju. Po prostu staraj się ukryć swoją ciemnotę, a nie przekręcać ja na innych ludzi.

Ja podałem wartość orientacyjną, przecież nie będę się rozpisywał o każdej karcie 512/1024 czy pójdzie czy nie... większość kart 1GB uciągnie...

Rozumiem, ale i tak warto było o tym wspomnieć.

trzeba tylko przeczytać trochę benchmarków i wiedzieć co się kupuje

Właśnie stąd czerpie się najwięcej wiedzy na temat podzespołów. Zachęcam ludzi do czytania owych artykułów przed owymi wątpliwościami.

Ja poniżej 150 zł na jego miejscu bym nie schodził, jeżeli chce mieć pewność.

To wcale nie jest reguła. Ludzie sprzedają podzespoły używane taniej, dając również gwarancje rozruchową. Mając te modele które wymieniłem z pewnością gra pójdzie mu na wysokich detalach.

I jeszcze jedno, dotyczy zasilacza. Mam 450W i boję sie że po włożeniu komputer nie będzie wyrabiał z taką mocą. Chce kupić tylko tą p****oloną karte, pograć troche więcej ...

Podaj mi markę oraz model tego zasilacza.

Opublikowano

Damn it, po zdjęciu obudowy zobaczyłem że jest tam 420W, model to Akyga LPK12-23 - jakiś chiński badziew, tak sobie myśle że też trzeba będzie zasilacz dokupić ...

A wy tam się nie sprzeczajcie, możecie to robić na PW, nie tutaj ;)

#Edit - najgłupsze zdanie jakie kiedykolwiek znalazłem na innym forum:

a wlusz reke w wjatrak jak go wlonczysz wtedy powinien ciho chodzic

Opublikowano

Dokładnie, Twój zasilacz to chodząca bomba i nie wiadomo kiedy ulegnie uszkodzeniu on sam, albo nie daj boże jakiś komponent przez niego.

W takim razie proponuje Ci zakupić zasilacz Aerocool VP-450, bądź Chieftec Chieftec CTG-450-80P / GPS 450. Do tego wszystkiego proponuje kartę radeon 6670 gdyż ma niższy pobór mocy od swojego rywala (4850) i w dodatku jest nieco tańsza. Staraj się czatować na allegro i szukać aukcji z tymi komponentami z gwarancją rozruchową, bowiem nigdy nie wiadomo na co możesz trafić.

a wlusz reke w wjatrak jak go wlonczysz wtedy powinien ciho chodzic

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...