Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Serwer Metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak już wiadomo, zakłądam swój prywatny serwer słynnej gry Metin2. Nadal nie zdecydowałem się jaki typ serwera zrobić. Myślę nad Hardem, ponieważ mam małe umiejętności z dodawaniem itemków i nie lubię zbytnio nowości.

Chcę zrobić fajny serwer, dużo ciekawych questów, mało nowości które jednak zaciekawią graczy.

Niewiem też, czy dam radę wypłacić się na drugi miesiąc po zakupie serwera. W sensie... kupię maszynę za 1,5tys. zł a potem nie wypłace się na drugi miesiąc. Moje pytanie brzmi:

-Jaki serwer najlepiej zrobić? (Taki który zaciekawi ludzi i będzie ich sporo na serwerze(conajmniej 500))

-Czy dam radę wypłacić się na serwer po miesiącu użytkowania przez ludzi ItemShop'u?

Bardzo proszę o pomoc. Bardzo Wam dziękuję. Pozdrawiam.

Opublikowano

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby postawić serwer easy/medium, gdyż z własnego doświadczenia wiem, że ludzie chętniej się bawią niż się zamęczają expem ;)

A co do IS'u myślę że rozsądne ceny dadzą efekt, Który chcesz uzyskać z tzw "wypłaceniem się". Pozdrawiam

Opublikowano

A nie lepiej zrobić dobrego Harda? Dużo misji itp. prawie nic nie trzeba expic, lvl wbijanie na samych misjach(prawie) ;)

Opublikowano

No dobrze. A jakbym zrobił Medium? Dużo z tym roboty i czy dużo ludzi na takich serwerach gra?

Opublikowano

Prawdę mówiąc... nie ważne jakiego typu serwer zrobisz, jeśli nie wyłożysz grubej kasy na firewall to konkurencja Cię zniszczy. Jeśli wydasz już tyle kasy to nie wiadomo czy zrobisz wystarczająco dobry serwer, by ci się zwrócił po miesiącu. Następnie nie ma różnicy czy zrobisz HARD czy MEDIUM, przy jednym i drugim jest tyle samo roboty jeśli liczyć ją w czasie spędzonym przy serwerze. Czas jaki trzeba poświęcić by zrobić dobry serwer to ok. pół roku, jeśli robi go jedna osoba. W tym przypadku musisz doliczyć sobie do kosztorysu utrzymanie jakiegoś słabszego serwera w celach roboczych. Następnie dochodzi strona główna np. Zielska (chyba że ufasz stronom wrzuconym przez innych użytkowników na forum czyli teoretycznie przez Twoją konkurencję).. Do tego przydało by się forum np. IPB. Koszt licencji TS może pominę... serwery TS3 z licencją NPL jak dobrze wiemy lądują na BlackList.

Kosztorys:

Dedyk - 1200 zł

Firewall - 600 zł - jednorazowe

IPB - 400 zł - jednorazowe

Strona główna - od 1500 zł

TS3 - zależy od wymagań - raz na rok

6x 50 zł - utrzymanie najsłabszego dostępnego serwera przez 6 m-cy w celach roboczych.

SUMA: ok. 4 000+

Postawiłeś pytanie czy się wypłacisz na 2 miesiąc.

Odpowiedź: Jeśli będziesz miał 1000 graczy online, których utrzymasz, bo Twój serwer będzie ciekawy to... po drugim miesiącu prawdopodobnie wyjdziesz na 0 (o ile się utrzymasz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...