Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Last Chaos] Opcje w zbroi i broni

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu początkujących graczy ma duży problem ze zrozumieniem 'działania' opcji na zbrojach/broniach od poziomu 73+, więc postanowiłam troszkę Wam to przybliżyć. W Last Chaos mamy cztery warianty kolorystyczne:

• w, czyli biały
  • y, czyli żółty
  • g, czyli zielony
  • b, czyli niebieski
  • p, czyli fioletowy (tylko dla setu Erabusa, broni/eq z Kostki Chaosu oraz itemów 146+)

oraz trzy możliwe opcje dla zbroi:

• e (evade) - uniki
  • d (defense) - obrona
  • c (constitution) - kondycja

oraz dwie dla broni:

• celność
  • atak

Zacznijmy od kolorów. Analogicznie białe opcje mają najniższe bony, a niebieskie najwyższe. Żółte opcje nie różnią się niczym od zielonych, jeżeli zielona ma tylko cztery pieczęcie (np. 3 uniki + jedna zwinność), a w broni jeżeli kolor żółty ma celkę BDM (blisko, daleko, magia).

Najbardziej pożądanymi opcjami w zbroi są niebieskie uniki, natomiast w broni zielona celność. Dodatkowo w niebieskich itemach możemy trafić dodatkową, szóstą opcję. W zbroi może to być:

• hełm: casting (uniki/obrona), konserwacja many (obrona/kondycja), -10 zbrojenia (kondycja)
  • klata/spodnie: paraliż (uniki) bądź skamienienie (uniki/obrona), regeneracja życia/many (kondycja), niemość (kondycja)
  • buty: speed, bądź -10/3 do zbrojenia (uniki/obrona/kondycja)
  • ręce: -10/3 do zbrojenia (uniki/obrona/kondycja), udźwig (kondycja)

W nawiasach są opcje, przy których możemy odkryć daną pieczęć.

A w broni:

• atak ciemności (broń do walki na dystans)
  • -10/3 do zbrojenia
  • absorpcja many/życia (mp broń magiczna)
  • krytyczny cios
  • atak trujący (broń do walki wręcz)

Czyli podsumowując widząc np. informację 'kupię spodnie b5e' znaczy, że dany gracz chce nabyć niebieskie spodnie z pięcioma opcjami w unikanie (w praktyce są to 4x uniki oraz 1x zwinność). Inny przykład: 'sprzedam hełm b6d' - oznacza to, że ktoś ma na sprzedaż hełm z pięcioma opcjami w obronę i castingiem.

Opublikowano

Postarałeś się. Grałem w LC w sumie dobre kilka lat a nawet nie orientowałem co to oznacza <lol> :D Oczywiście +'sik :)

Zapamiętaj - Bez starań nigdy nie ma wyników.

Opublikowano

wieść niesie iż od lat 3 kolor purpurowy istnieje. informacji o nim nie widzę, czy utrzymujesz że on nie istnieje ? :)

zamiast robić byle jak nie rób wcale :)

Opublikowano

wieść niesie iż od lat 3 kolor purpurowy istnieje. informacji o nim nie widzę, czy utrzymujesz że on nie istnieje ? :)

zamiast robić byle jak nie rób wcale :)

Wiem, że istnieje purporowy. Istnieją też sety 175 oraz 185. Do tego dochodzi crafting i itemy, które można za pomocą tej umiejętności stworzyć..., ale wydaje mi się, że ktoś, kto dobrnie już do poziomu 146+, gdzie będzie miał możliwość użycia broni/zbroi purpurowej sam zadecyduje czy woli zieloną, czy obronę/atak purpurę. To ma być pomoc dla nowych graczy, którzy mają problem z opcjami setów/broni, a wiem, że niektórzy mają.

Wielu początkujących graczy (...)

Najpierw dziesięć razy przeczytaj, a później skomentuj. No chyba, że uważasz za nowego gracza kogoś, kto doszedł już na poziomy 146+. Myślę, że taka osoba dalej będzie już samodzielnie umiała zadecydować, co jest dla niej najlepsze. A zaczynający zabawę mają często z tym problem i przez długi czas używają gorszych setów/broni.

Opublikowano

ereb jest p ! :D i jest dosyć dobry dla nowych którzy mogą nie expic tak szybko lub nie mieć na lepszy set :)

dopisz nie zaszkodzi , pomijając to dobry tut :)

21bn1va.jpg

I see the children in the rain like the parade before the pain
I see the love, I see the hate, I see this world that we can make

Opublikowano

ereb jest p ! :D i jest dosyć dobry dla nowych którzy mogą nie expic tak szybko lub nie mieć na lepszy set :)

dopisz nie zaszkodzi , pomijając to dobry tut :)

No tak, fakt... tego nie wzięłam pod uwagę. Uważałam po prostu, że set Erabusa nie wymaga komentarza, bo prawie cały jest w obronę i jego opcje są odgórnie narzucone. Poza tym takim tokiem myślenia dochodzą jeszcze sety/broń z Kostki Chaosu, o których zapomniałam. >.< Jednak one też mają stałe pieczęcie i wydawało mi się, że komentarz o nich nie będzie istotny. Aczkolwiek jutro poprawię. :)

Opublikowano

Wiem, że istnieje purporowy. Istnieją też sety 175 oraz 185. Do tego dochodzi crafting i itemy, które można za pomocą tej umiejętności stworzyć..., ale wydaje mi się, że ktoś, kto dobrnie już do poziomu 146+, gdzie będzie miał możliwość użycia broni/zbroi purpurowej sam zadecyduje czy woli zieloną, czy obronę/atak purpurę. To ma być pomoc dla nowych graczy, którzy mają problem z opcjami setów/broni, a wiem, że niektórzy mają.

Najpierw dziesięć razy przeczytaj, a później skomentuj. No chyba, że uważasz za nowego gracza kogoś, kto doszedł już na poziomy 146+. Myślę, że taka osoba dalej będzie już samodzielnie umiała zadecydować, co jest dla niej najlepsze. A zaczynający zabawę mają często z tym problem i przez długi czas używają gorszych setów/broni.

Ktoś na 73 lvl to początkujący ? Niezbyt.

Chyba, że mówimy o nędznym privie, który ma na start lvl 90.

Opublikowano

Tak, jest to osoba początkująca. A przynajmniej zaczynająca poznawać grę. I dochodzi do takiego magicznego momentu, kiedy trzeba zacząć wybierać opcje setu i nie wie skąd, co i dlaczego. ;)

@down

Nie spinaj się tak, bo Ci żyłka pęknie. To jest tutorial dla tych, którzy mieliby sobie z tym nie poradzić. A uwierz mi, że są takie osoby. Poradników nigdy za wiele, nikt nie jest przymuszany do korzystania z nich. Grałam na PL-u i gram teraz. Więc wielce obeznany 'graczu' nie mów mi co jest dobre, a co nie. Aha i jeszcze jedno. Ten tut nie był lekcją angielskiego.

Opublikowano

A ja myślałem, że ktoś grający na PLu zanim osiągnie 70 poziom ogarnie gildię i ludzi, którzy mają klawiatury i umieją pisać, a więc będą mogli się porozumiewać i pomagać sobie merytorycznie, ba - mogą mieć nawet TSa.

Chyba nigdy na PLu nie grałaś skoro takie głupoty piszesz, że 73 poziomy nie wiedzą że żółty to po angielsku yellow czyli Y.

Opublikowano

tak , ponieważ 70 wbić na pl to nie problem , i są ludzie którzy nie wiedzą praktycznie nic o grze tylko ślepo biją lvl bronią +4 :)

tak sobie przypomniałem, są bronie p na 33 lv bodajże , " Bronie Randol" :D ale tego nikt nie robi bo to z craftu , ja mam tylko 4fun

21bn1va.jpg

Opublikowano

No to ktoś musi być kompletnym ignorantem i beztalenciem, aby mieć 70+ lvl i nie wiedzieć co i jak.

To tak jakby mieć rower, ale nie pytać się o to czy ma hamulce i jak się skręca.

Opublikowano

niestety są tacy gracze :P znam nawet osobę 140+ która nie wiedziała co to " NPC " :D

21bn1va.jpg

Opublikowano

.

21bn1va.jpg

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Last Chaos] Opcje w zbroi i broni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...