Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD czy Intel ?

Arkadiusz156852

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji, że Sony zapowiedział już konsolę powiedział też, że będzie miała ona procesor AMD.

I to rodzi się moje pytanie.

Niedługo będę składał kompa.

Najpierw myślałem o i5 Intel Haswell, ale teraz nie jestem pewnien czy to dobry pomysł.

Czy gry które będą wychodziły na PS4 będę bardziej zoptymalizowane pod AMD, czy między AMD a Intel nie będzie żadnej róznicy.

Sony powiedział też, że będzie to ośmiordzeniowiec.

i5 mają 5 rdzeni, ale i7 nie opłaca się kupować do gier, a AMD mają juz 8 rdzeni i są tanie.

Gdy będziecie odpowiadać bierzcie pod uwagę PS4, a także przyszłościowe rozwiązania.

Opublikowano

i5 mają 4 rdzenie, niektóre modele pierwszej generacji 2, za to 4 wątki.

Przyszłościowe rozwiązania będą w przyszłości, do tego czasu nie wiesz jeszcze nic. Nie wiadomo nawet, jak wydajne będą te Haswelle, czy będzie warto je brać, możliwe, że AMD będą bardziej opłacalne.

Wstrzymaj się z zakupem, poczekaj na testy.

Opublikowano

i5 mają 4 rdzenie, niektóre modele pierwszej generacji 2, za to 4 wątki.

Przyszłościowe rozwiązania będą w przyszłości, do tego czasu nie wiesz jeszcze nic. Nie wiadomo nawet, jak wydajne będą te Haswelle, czy będzie warto je brać, możliwe, że AMD będą bardziej opłacalne.

Wstrzymaj się z zakupem, poczekaj na testy.

Chodzi mi najbardziej o to w tym pytaniu: Jeżeli w PS4 będą procy AMD to czy te same gry na Intele będą mniej zoptymalizowane i czy trzeba będzie zaopatrzyc w AMD. ???????

Opublikowano

Tego jeszcze nie wiadomo, ale najprawdopodobniej tak ;).

Dlaczego nie wiadomo ? Bo skąd testy mają przewidzieć co zaoferują Haswelle ? (AMD zapewne i tak będzie bardziej opłacalne, nawet jak Haswelle będą oferowały praktycznie to samo, to będą droższe ;))

Opublikowano

a widzisz gdzieś tu wróżkę? -.- Bo ja nie.. Wystarczy poczekać do czerwca na pierwsze testy haswella

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Ale z tego co wiem to AMD nie maja zintegrowanych grafik(chyba albo bardzo slabe).

A jesli ci padnie karta graficzna to nic nie zrobisz(chyba dlatego sa takie tanie)

A i jeszcze pytanie czy obecnie np. AMD X8 FX-8350 jest dobry do gier, bo ludzie pisza, że jest do renderowania itp.
Czy jest jakiś lepszy AMD do gier niż ten AMD X8 FX-8350 ?

Opublikowano

Ale z tego co wiem to AMD nie maja zintegrowanych grafik(chyba albo bardzo slabe).

A jesli ci padnie karta graficzna to nic nie zrobisz(chyba dlatego sa takie tanie)

A i jeszcze pytanie czy obecnie np. AMD X8 FX-8350 jest dobry do gier, bo ludzie pisza, że jest do renderowania itp.

1. Tutaj ci się coś pomyliło. AMD ze swoimi APU biją intelowską integrę.

2. FX8350 ma nierówną wydajność. Czasem jest dobrze, czasem jest tragicznie. Do gier imo lepszy Phenom 955BE(mocniejszy rdzeń) Łap tutaj porównanie zegar w zegar W BF3 8350 wypada lepiej, by zaraz w grze DiRT:Showdown dostać po dupie od Phenoma.

@arteekk

Śmiem wątpić. Tego 3350p wyżyłujesz na maks 3.5GHz(103MHz bus), a to nie wystarczy, żeby przebić 8320 taktowane częstotliwością 4.2GHz

Opublikowano

Śmiem wątpić. Tego 3350p wyżyłujesz na maks 3.5GHz(103MHz bus), a to nie wystarczy, żeby przebić 8320 taktowane częstotliwością 4.2GHz

Nie wystarczy, ale weź pod uwagę, że zawsze mimo wyższych taktowań AMD były słabsze, aby dorównywały Intelom trzeba je było nieźle wykręcić.

Lekka przewaga FX'a może być, ale przy zegarach... 5,0ghz ? (oczywiście nie ma tu mowy o Crysis 3 XDD)

Zobaczy się przy ps4 jak to będzie i ... nowa generacja AMD ? Coś wątpię, będą tylko tanieć, jeśli gry będą pod nie optymalizowane.

Opublikowano

Jedno pytanko: Dlaczego karta graficzna miała by paść ? Wg karta graf. w cpu jest kompletnie niepotrzebna, jest ona tylko po to by w np. laptopach oszczędzać energię podczas normalnej pracy, gdzie dobra grafika pozostaje wyłączona.

Opublikowano

A ja właśnie sądzę, że ceny będą korzystne jak do tej pory, bo taka właśnie jest strategia AMD.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

@up czasami pada karta i tyle nic nie trwa wiecznie ;] a po 2 dobrze ze są bo nie każdy ma tyle kasy czasami i woli uzbierać na lepsza karte graficzna ;]

jak do tej pory był czasz intelow ogl oni się cenią itp no ale jak będzie tak jak mówicie coś tam o ps4 ( hejt na ps4 [ ps1/2 pasuje :D ] :D xbox ftw ) to może faktycznie amd dostanie swój czasz

ale i tak nie ogarniam jak oni to robią no bo ps4 i gry na console trzeba programować chyba najpierw a w ps3 nie będą chyba programowali wiec powinno wyjść na kompa

no chyba ze się mylę i programują gdzie indziej :P

Opublikowano

SJ czy będą tanieć to ja nie wiem. Jak optymalizacja pójdzie w dobrą stronę i np. FX będzie lepszy od Intel'a to będą schodzić jak ciepłe bułeczki, a to może spowodować podwyższkę cen ;d

Crysis-3-Test-CPUs-VH-720p.png

Można zauważyć, że testy były robione z GTX Titan. Wskazuję na to dopisek GK110, tyle że to test CPU.

Opublikowano

to będą schodzić jak ciepłe bułeczki, a to może spowodować podwyższkę cen ;d

Tego to już nie wie nikt, lepiej poczekać, według mnie będą tanieć, nie taka jest strategia sprzedaży... pójdą na ilość po prostu ;).

Jedyne czego jestem ciekaw, to co Intel zaprezentuje Haswellami, jaka będzie wydajność w grach optymalizowanych pod FX-y.

Ten test się nie wyświetla coś ;x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...