Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Porównania pojazdów lądowych

Trusiak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Natknęła mnie chęć przedstawienia wam mojego poglądu dotyczącego pojazdów. Oczywiście, jeżeli waszym zdaniem treść zamieszczona tutaj powinna zostać zmieniona, gdyż odbiega od konkretnego faktu - jestem zobowiązany ją edytować. Owy tut będę starał się aktualizować co jakiś czas, co jeszcze bardziej pomoże graczom w obsłudze sprzętu.

Przepraszam również za białe tło.

POJAZDY LĄDOWE:

M1A2 Abrams (USA) vs T90 (RUS)

czolgi.png
Występowanie:
Oman
Dragon Valley
Dalian
Karkand
Mashtuur
Oba czołgi występują w dwóch odcieniach, który jest zależny od mapy na jakiej się znajduję. Pomimo tego, że to jedyne pojazdy gąsienicowe w grze, posiadają tyle samo punktów życia (1000 HP), ale i również tyle samo miejsc (2 miejsca).
Różnica tkwi głownie w fizyce, oraz w interface maszyny. Już na pierwszy rzut oka, dosiadając obu czołgów jesteśmy w stanie poczuć różnicę która tkwi w celowniku. Amerykański abrams
posiada bardziej przejrzysty, oraz czytelniejszy celownik. Różnicę można poczuć obsługując chociażby sam sprężony KAEM, dzięki wyśrodkowanej kropce w celowniku nasze obrażenia są bardziej precyzyjne, oraz dodaje ona pewnego rodzaju pewności siebie w walce z piechotą. Poruszanie się samym abramsem jest również w moim wypadku bardziej komfortowe, bowiem samo uczucie zarówno przy
zjeździe ze stromego zbocza, jak i podczas wjazdu na dużą wysokość są bardziej przychylne. Sam dźwięk silnika, oraz układu napędowego jest o wiele bardziej dyspozycyjny, ale to już kwestia gustu. Jeżeli chodzi o CKM'y umieszczone na wieżyczce, również i tam panuje różnica w użytkowaniu. Karabin będący częścią abramsa wydaje się być bardziej perfekcyjny, od tego umieszczonego przy T90. Dzieje się tak ze względu na jego wyrzut pocisków, oraz drgania podczas strzału. Są to minimalne wartości, ale dla prawdziwych koneserów różnica jest nader odczuwalna. Wobec tego czy we wszystkich aspektach abrams jest lepszy od T90? Oczywiście, że nie. T90 jest niższym czołgiem o lepszym rozstawie lufy. Będąc w walkach 1:1 T90 zyskuje przewage przy nierównych terenach, bowiem jego lufa sięga niższego poziomu od amerykańskiego odpowiednika. Oznacza to, że spotkanie na dwóch różnych wysokościach twarzą w twarz jest o wiele bardziej komfortowe dla niższego T90. Kolejnym atutem bazującym na samej wysokości pojazdu jest fakt, że t90 trudniej jest dostrzec oraz trafić z dystansu. "Rusek" posiada również dłuższą lufę, co umożliwia łatwiejsze rażenie celów odległych, a także znajdujących się w powietrzu.
Reasumując:
M1A2 Abrams:
+ Dobra fizyka prowadzenia pojazdu.
+ Przejrzysty interface celownika.
+ Dobrej jakości karabin na wieżyczce.
- Bardzo duże gabaryty
- Słaba możliwość manipulacji lufą (góra i dół)
T90:
+ Smukła sylwetka.
+ Wygodne możliwości manipulacji lufą (góra i dół)
+ Dłuższa lufa
- Słaby interface celownika
- Słaby karabin na wieżyczce
LAV-25 (USA) vs BTR-90 (RUS)
transporteruj.png
Występowanie:
Oman
Dragon Valley
Karkand
Mashtuur
Myanmar
Dodatkowo LAV 25 występuje w Dalian po stronie USA.
Transportery opancerzone są wspaniałą alternatywą nie tylko przeciw-lądową, ale i również przeciwlotniczą. Dzięki ich pojemności, można przemieszczać aż 5 osób na raz! (razem z kierowcą) W dodatku osoby będące na miejscu pasażera mają dostęp do szybkostrzelnych karabinów maszynowych.
Posiadają 600 punktów HP, co zaraz się przekonacie - nie czyni ich gorszych od pojazdów gąsienicowych w grze. Dodatkowo pojazdy wyposażone są w pociski TOW, które służą do obrony przeciwlotniczej, ale są również powszechnie stosowane do walki w boju.
Podobnie jak u czołgów, w transporterach wyróżnia się dwa interface celownika. Są one pochodnymi od swoich gąsienicowych odpowiedników, co wcale nie oznacza że są takie same. Amerykański celownik pozostał nadal z charakterystyczną kropką po środku. W przypadku transporterów to już nie ma tak wielkiego znaczenia, gdyż pociski zadawane przez pojazdy są sporego kalibru. U BTR celownik również został zmieniony, na bardziej przyjazny graczowi. Tym razem wyraźnie widać środek, który informuje nas o precyzji oddawanego strzału. W tej kategorii nie ma bezpośredniej dominacji, więc pozostawiamy ją w spokoju. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to rozstawienia okienek strzelniczych. Oczywiście większość zależy od sytuacji, w jakiej transporter zostanie napadnięty, ale już od razu możemy stwierdzić który transporter pasuje lepiej do której mapy. BTR 90 będzie pod tym względem zdecydowanie górować na mapach o dużej widoczności takich jak Dragon Valey czy Oman - bowiem mając kilku snajperów jako pasażerów można ustawić pewnego rodzaju blokadę, która będzie raziła piechotę oraz nadjeżdżających wrogów z większą silą. LAV zaś z kolei przyda się do bardziej zagęszczonych map, typ. Myanmar gdzie przeciwnik w każdej chwili może zaskoczyć obecnością tył pojazdu. Tutaj również nie da się bezpośrednio stwierdzić które rozwiązanie jest lepsze - wszystko zależy od stylu gry.
Zwróćmy uwagę na prowadzenie pojazdów. U Rosyjskiego pojazdu fizyka jest bardzo podobna do jazdy samochodem ciężarowym / autobusem, gdyż większość masy znajduję się za ośrodkiem sterowania, z kolei za sterami Amerykana można się poczuć, jak przy prowadzeniu ultra mocnego ciągnika - masa z przodu ośrodka. BTR dzięki swojemu kształtowi jest łatwiejszy w manewrach przednich, z kolei LAV zaskoczony "od tyłu" może poszczycić się zwinnością. Nie miej jednak pierwsze pozytywne wrażenie odnośnie prowadzenia transporterów kieruje w strone BTR. To jest mój wybór, ze względu na przyzwyczajenie - a więc widzimy znów różnice w gustach.
Przechodzimy do najważniejszej części, czyli oddawania ognia. BTR ma bardzo małą możliwość dolnej manipulacji lufą, wobec tego na większych wysokościach nie jest w stanie poradzić sobie z przeciwnikiem o bliskiej odległości, ale sporemu stosunkowi wysokości. W LAV też wcale nie jest lepiej, chociaż przyznam że manipulacja przednią częścią pojazdu zdaje się być bardziej pomocna w takich sytuacjach, co w efekcie jest delikatnie lepszym rezultatem w tej sytuacji.
Bardzo istotną różnicą w obu pojazdach jest prędkość pocisków. BTR ze względu na umieszczenie lufy z przodu, oraz delikatnemu wydłużeniu jej połączonej z korygowaną fizyką jest genialną bronią na ataki powietrzne. Dzięki szybkostrzelności, BTR jest w stanie szybciej naładować kolejną serie pocisków. W dodatku ich prędkość ma ogromne znaczenie przy szybko poruszającym się obiekcie, bowiem nie trzeba precyzyjnie oddawać strzał w miejsce, gdzie ma dopiero nadlecieć wróg - jak to jest w przypadku LAV. To jest znacząca cecha, która zaważyła o losach wyniku mojego skromnego testu.
Reasumując:
LAV-25:
+ Doskonale porusza się w wodzie.
+ Możliwość szybkiego manewru, gdy zostaniemy zastani za plecami.
+ Lepsza możliwość manipulacji lufą poprzez wykorzystywanie przedniej masy pojazdu.
- Mała prędkość pocisków w stosunku do konkurenta.
BTR-90
+ Świetne możliwości taktyczne
+ Doskonała prędkość pocisków
+ Szybsza możliwość przeładowania magazynku
- Duże gabaryty
- Słaba manipulacja dolna w stosunku do konkurenta.
JAK NA RAZIE ZOSTAŁO DODANE PORÓWNANIE SAMYCH CZOŁGÓW dodano transportery, ABY POZNAĆ WASZĄ OPINIE. Z DNIA NA DZIEŃ BĘDĘ AKTUALIZOWAŁ KOLEJNE POJAZDY, O ILE BĘDZIE TO SENSOWNE. ZAZNACZAM, ZE CAŁOŚĆ AUTORSKA OBEJMUJĄCA TEN TEMAT NALEŻY DO MNIE. ZABRANIAM KOPIOWANIA BEZ MOJEJ ZGODY.

i5 2500k @ 4,5 Ghz + SilentiumPC Spartan - CF 2x Radeon HD 6850 - Aerocool Strike X 600 W - Qoltec Startstation

Opublikowano

abrams i t90 niczym się nie różnią... to nawet do mini tuta się nie zalicza...

Opublikowano

Nie rozumiem. Chcesz mi powiedzieć że wszystko w nich jest takie same? Począwszy od celownika, po fizyke? My na pewno dyskutujemy o tej samej grze?

i5 2500k @ 4,5 Ghz + SilentiumPC Spartan - CF 2x Radeon HD 6850 - Aerocool Strike X 600 W - Qoltec Startstation

Opublikowano

bardzo ładnie zrobione :) lepsze niż angel moim zdaniem opisane + jak i - ;)

zrób reszte pojazdów ;p to ci super wyszło :) mam nadzieje że dokończysz a nie zostawisz tylko tej części ;d

YAY

Opublikowano

Fajna rozprawka. czekam na Lav vs Brt.

abrams i t90 niczym się nie różnią... to nawet do mini tuta się nie zalicza...

Nie ma jak to hejcik gdy zal Dupe sciska
Opublikowano

T90 I ABRAMS SIĘ NIE RÓŻNIĄ NICZYM POZA WIELKOŚCIĄ I CELOWNIKIEM CELOWNOŚĆ I OBRAŻENIA TE SAME

DO TEGO NAPISAŁEŚ ZE T90 I ABRAMS WYSTĘPUJE NA Mashtuur 31106936.jpg

Opublikowano

Widać kolego że nie masz zielonego pojęcia o grze, bądź nigdy nie grałeś na mapie masshtur. Jeżeli chodzi o samą fizykę obu pojazdów - polecam zagrać obiema wersjami, być może wtedy poczujesz różnice.

Tutaj masz stronę główną gry, w którą gramy:

https://battlefield.play4free.com/pl

2790387-IF-you-know-what-i-mean_super.png

Opublikowano

Widać kolego że nie masz zielonego pojęcia o grze, bądź nigdy nie grałeś na mapie masshtur. Jeżeli chodzi o samą fizykę obu pojazdów - polecam zagrać obiema wersjami, być może wtedy poczujesz różnice.

Tutaj masz stronę główną gry, w którą gramy:

https://battlefield.play4free.com/pl

2790387-IF-you-know-what-i-mean_super.pn

b04d70434_pierdolnij_aeldo.jpg

Tam jedynie jest t90...

Opublikowano

Aż musiałem się zalogować, żeby skomentować ten kretynizm, którego nazywasz tutem.

Różnice w obydwu czołgach są tylko wizualne, interface w czołgu jest inny, ale szybkość obrotu lufy i te pierdoły, które tam wyżej zamieściłeś wgl się nie zgadzają. Twórcy gry zrobili tak, żerby czołgi różniły się tylko wyglądem, jeden nie jest lepszy od drugiego
"- Słaba możliwość manipulacji lufą (góra i dół)" Dojebałeś do pieca - taka sama możliwość jak w przypadku T90, pewnie bawiłeś się jak przyjeb czułością myszy i ustawiłeś czułość w pionie na mniejszą o połowę.
Druga sprawa, dłuższa lufa nie ma tutaj nic do gadania, tak samo jak i odrzut lufy po wystrzale jest taki sam w przypadku obu pojazdów.

Karabiny zostały dopasowane tak, aby jeden był taki sam jak drugi, może wydają ci się inne, ale obrażenia zadają takie same.

"Sam dźwięk silnika, oraz układu napędowego jest o wiele bardziej dyspozycyjny, ale to już kwestia gustu."
Gdzie usłyszałeś ten dźwięk silnika? Ahh no tak, w słuchawkach za 12zł z Mediaexpert, te dźwięki zostały nagrane prawdopodobnie kilka lat temu do gry Battlefield 2 i wzięte właśnie z tej gry, za każdym razem jak ruszasz z miejsca jest taki sam dźwięk. Opisujesz dźwięki komputerowo zmienione, nie wiadomo jak dawno temu, tak, jakbyś był w tym czołgu, a tak na prawdę siedzisz za biurkiem w domu i jesz kotleta w tym samym czasie...

Jak ty czujesz różnicę w prowadzeniu pojazdami za sterami klawiatury WSAD i myszką, to chyba czas odejść od komputera.
To pojazdy w grze komputerowej, a ty trakujesz wady i zalety jakbyś był na jakichś warsztatach wojennych.

Koniec hejtu.

Opublikowano

Jeśli chodzi o takie tuty jakie zaczeły się ostatnio pojawiać trochę są bez sensu,ale wracając do tematu jeśli chodzi o obroty lufy w czołgu,ale tu tylko zostały ujęte ruchy lufy góra dół,a obracanie na boki/pełny obrót to gdzie ?!? -.-

Poza tym nie wiem co wy pierdolicie,ale tak to prawda w jednym czołgu wolniej się obraca/presperuje lufą zaś w drugim szybciej.I to widać gołym okiem,ba nie mówiąc już o obrocie ruchów myszki i jest to wielka kolosalna róźnica.No chyba,że ktoś ma słabą płynność gry/bądź kijową myszke to może tego nie odczuwa,ale ja to odczuwam mając ustawione w myszce 800x800dpi gdyż najlepiej z takim dpi mi się celuje precyzyjne w wroga i jak zasiadam do tanka to w jednym jak wykonuje pełny szybki obrót to muszę większy wykonać obrót myszki niż w tym drugim tanku.

Opublikowano

Aż musiałem się zalogować, żeby skomentować ten kretynizm, którego nazywasz tutem.

Różnice w obydwu czołgach są tylko wizualne, interface w czołgu jest inny, ale szybkość obrotu lufy i te pierdoły, które tam wyżej zamieściłeś wgl się nie zgadzają. Twórcy gry zrobili tak, żerby czołgi różniły się tylko wyglądem, jeden nie jest lepszy od drugiego

"- Słaba możliwość manipulacji lufą (góra i dół)" Dojebałeś do pieca - taka sama możliwość jak w przypadku T90, pewnie bawiłeś się jak przyjeb czułością myszy i ustawiłeś czułość w pionie na mniejszą o połowę.

Druga sprawa, dłuższa lufa nie ma tutaj nic do gadania, tak samo jak i odrzut lufy po wystrzale jest taki sam w przypadku obu pojazdów.

Karabiny zostały dopasowane tak, aby jeden był taki sam jak drugi, może wydają ci się inne, ale obrażenia zadają takie same.

"Sam dźwięk silnika, oraz układu napędowego jest o wiele bardziej dyspozycyjny, ale to już kwestia gustu."

Gdzie usłyszałeś ten dźwięk silnika? Ahh no tak, w słuchawkach za 12zł z Mediaexpert, te dźwięki zostały nagrane prawdopodobnie kilka lat temu do gry Battlefield 2 i wzięte właśnie z tej gry, za każdym razem jak ruszasz z miejsca jest taki sam dźwięk. Opisujesz dźwięki komputerowo zmienione, nie wiadomo jak dawno temu, tak, jakbyś był w tym czołgu, a tak na prawdę siedzisz za biurkiem w domu i jesz kotleta w tym samym czasie...

Jak ty czujesz różnicę w prowadzeniu pojazdami za sterami klawiatury WSAD i myszką, to chyba czas odejść od komputera.

To pojazdy w grze komputerowej, a ty trakujesz wady i zalety jakbyś był na jakichś warsztatach wojennych.

Zacznijmy od tego, że nie zamieszczałem ani jednego zdania odnośnie szybkości obrotu lufy. Odnośnie stwierdzenia "te pierdoły" , będę ogromnie wdzięczny jeżeli sprecyzujesz co konkretnie masz na myśli.

Jeżeli chodzi o samą manipulację, spróbuj uderzyć abramem ruska będąc pod wyższym kątem, a spróbuj dokonać tego samego na odwrót. Wtedy być może poczujesz różnicę.

Jakim prawem wypowiadasz się na temat mojego sprzętu, skoro nie masz zielonego pojęcia czym dysponuje. Nawet jezeli posiadasz byle jaki głośnik i nie czujesz różnicy pomiędzy dźwiękami, najwyraźniej masz ogromnej wielkości tunel powietrzny między uszami.

Dłuższa lufa nie ma nic do gadania? Spróbuj uderzyć kolegę po krótszym torze lotu, a spróbuj uderzyć bo dłuższym i zwróć uwagę na to, jak zachowa się w obu przypadkach pocisk. To juz nawet wynika z samej logiki, co mozesz sprawdzic na prostym doświadczeniu we własnym domu z papierkami.

Nie wspominałem ani zdania o obrażeniach, więc kolejny Twój argument jest zniszczony.

Jeżeli ty nie czujesz różnicy przy prowadzeniu pojazdów nawet w grze, polecam udać się do neurologa w celu zbadania centralnego układu nerwowego.

Nie miał bym nic przeciwko Twojej krytyce, gdyby nie fakt że jesteś nader nie miłym człowiekiem.

PS. Posiadam głośniki 5.1 Logitech X 530, podłączone do Xonara DS. Więc jakość dźwięku chyba taka najgorsza nie jest o.O

Opublikowano

Ciekawy tut i bardzo fajnie się go czyta, jestem oczywiście za :)

Pomogłem? Daj lajka to nic nie kosztuje :rolleyes: .

Opublikowano

Reasumując to jest gówno a nie tut

d5b499a3c7864cdcf9554e349f204e77.jpg?133

Zanim zrobisz takie gówno

Opublikowano

Reasumując to jest gówno a nie tut

d5b499a3c7864cdcf9554e349f204e77.jpg?133

Zanim zrobisz takie gówno

Gówno można powiedzieć dokładnie o twoich tutach.

GRATULUJĘ CZYTAJĄC TO ZMARNOWAŁEŚ 10s ŻYCIA

Opublikowano

dajcie autorowi spokój sami jesteście gówno a nie tut, ten tut jest przydatny, to, że nie jedzie czołgiem za kierownicą tylko na wsadzie to tylko daje mu większą szanse na przeżycie, bo wy jadąc czołgiem za kierownicą wiedzcie, że jesteście namierzani przez wyrzutnie rakiet, i tyle macie z życia :)

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Też uważam, że tut jest pomocny graczom którzy zaczynają bo bardziej doświadczeni gracze wiedzą o tych rożnicach dla niektórych + a dla niektórych są to - zależy od gracza jednak z daniem like poczekam aż dokończysz ten świetny tut-ek :D

Jak już Ci pomogłem to weź nacisnij tego like to mnie motywuje ;] 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...