Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info] Strona - wolontariat dla programistów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na różnych forach możemy znaleźć userów, którzy szukają gotowych silników gier. Są strony na których można kupić silnik np. gvw.

Ale co myślicie o stronie na której byłyby ze 2-3 silniki do których systematycznie dopisywane byłyby dodatki ? i to wszystko za darmo.

Wydaje się, że głupie bo kto będzie "pracował" za free no ale czasem warto podzielić się swoją wiedzą z innymi chyba ;)

Co myślicie o takiej idei strony??

Opublikowano

No bardzo ciekawe by to było. Bo tak jak napisałeś, GVW sprzedawają silniki, ale ponad połowa nie jest ulepszana ani nic. Więc dla mnie była by to ciekawa odmiana.

Kontakt :

Steam : mrmateuuuszek
GG : 20079237
Prywatna Wiadomość na Forum...

Opublikowano

Trzeba sobie od razu powiedzieć, że te silniki nie będą na pewno jakoś mega mocno rozbudowane np. skrypty walki animowanej czyli czegoś co wymaga dużo pracy bo to nie o to chodzi aby komuś tworzyć wypasioną grę tylko proste rzeczy, które można dodawać do gry.

To pomyślę nad takim przedsięwzięciem a może akurat ktoś potem pomoże tworzyć dodatki :)

Właściwie to w głowie mi się coraz bardziej rozbudowuje wizja takiej strony i nie chodzi tylko o silniki czy dodatki.. ale o tym wkrótce ;)

Opublikowano

Aha już, ciekawe kto by pisał te dodatki za darmo.

Dodatkowo lepiej 10+ mało rozbudowanych silników (różnych) niż te 2-3 z dodatkami. Po co tworzyć 74256372582 identycznych gier. Mnogość silników jest podyktowana właśnie tym, że każdy szuka czegoś innego. Nie licz też, że osoby które ściągną twój silnik zostawią chociażby link w stopce.....

Taka jest moja opinia, a tworzę gry internetowe od 3 lat. Obecnie tworzę własny silnik - Borderless Enigne

Pozdrawiam

Opublikowano

Doceniam każdą sugestię/ krytykę odnośnie pomusłu...

Ale przejdźmy do argumentacji mojej:

Nie napisałem nic o tym, żeby zostawiać link w stopce. Powiedz mi czy któraś gra postawiona na jakimś gotowym silniku zakupionym czy też za free ma taki odnośnik do oryginalnej strony ? nie ..

Mnogość silników jest podyktowana właśnie tym, że każdy szuka czegoś innego.

Tak każdy teoretycznie szuka czegoś innego jednak patrząc na gry amatorów widać, że oni nie są w stanie napisać sobie nic samemu tylko wrzucają czyste silniki na serwer.

Piszesz, że od 3 lat zajmujesz się tworzeniem gier.. po wejściu na twoją stronę zobaczyłem, iż w 2012 roku zacząłeś prace nad silnikiem gry i

"nie jesteś w stanie podać nawet przybliżonej daty premiery"

minął rok prawie od tego twojego postu a o dacie dalej cicho sza....

Teraz tworzysz nowy silnik i szukasz grafików, którzy będą pracować za free...

to odniesie do twojego zdania a propo...

Jeśli by fajnie rozwiązać taki projekt silników (a mam pewien pomysł) to może i znaleźli by się ludzie, którzy by coś pisali za free ... ale jak już pisałeś w poprzednim poście dopiero ta wizja mi się kreuje w głowie więc póki co nie napiszę nic więcej.

Tutaj na forum ludzie też piszą różnego rodzaju poradniki, tutki jak wykonać skrypt i robią to za free.

Po prostu chciałem poznać opinie czy ktoś by był zainteresowany takim projektem gdyby powstał jakby był odebrany.

Opublikowano

wejściu na twoją stronę zobaczyłem, iż w 2012 roku zacząłeś prace nad silnikiem gry i

zabawny jesteś, w 2012 roku akurat żadnego nowego projektu nie rozpocząłem. Ten jest z końca stycznia 2013 roku.

Data premiery? Może być i jutro, czekam tylko na grafika (przekroczył deadline, jadę jutro do niego)

Tutaj na forum ludzie też piszą różnego rodzaju poradniki, tutki jak wykonać skrypt i robią to za free.

hueheuehueueuhe. Chcą się wypromować, aby zostać modem lub kopiują gotowe poradniki z innych stron.

Nie napisałem nic o tym, żeby zostawiać link w stopce. Powiedz mi czy któraś gra postawiona na jakimś gotowym silniku zakupionym czy też za free ma taki odnośnik do oryginalnej strony ? nie ..

Nie mają bo tak jak mówiłem, są usuwane. Przeczytaj oryginalną licencję tych silników. Wszystkie wymagają info o autorze....

Opublikowano

W lutym 28 2012 masz post: (w kategorii moje projekty)

Rozpocząłem właśnie pracę nad nową grą. Forgotten Heroes Nie jestem w stanie podać nawet przybliżonej daty premiery.

link http://forgottenheroes.cba.pl/

Wypisując te dane z twojej strony nie chodziło mi o krytykowanie Ciebie (jeśli poczułeś się w jakiś sposób urażony) tylko o to, że stworzenie gry wymaga czasu. Jednak początkującym osobą można pomóc dając im kod.

Dodatkowo chciałem się jeszcze raz odnieś do twojego tekstu:

Bo nawet tutaj na forum parę dni temu założyłeś temat odnośnie poszukiwania grafików, którzy będą robić za free... stąd nie rozumiem twojego tekstu, który wydaje mi się trochę nie na miejscu.

Tak po to się tworzy coś za free aby wypromować swoją osobę. Owszem są ludzie, którzy kopiują żywcem kod kogoś innego podając go za swój ale takie coś można wyeliminować jeśli się chce w 90% przypadków.

Nie mają bo tak jak mówiłem, są usuwane. Przeczytaj oryginalną licencję tych silników. Wszystkie wymagają info o autorze....

Nawet jeśli tak jest (nie czytałem licencji bo nie korzystam z takich silników) to tak czy siak nie zmusisz nikogo do pozostawienia odnośnika do twojej strony więc po co się tym zamartwiać?

Silniki są też sprzedawane pomimo zakazu a i tak się z tym nie da walczyć bo trzeba by było monitorować internet.

Więc jeśli praktycznie (bo teoretycznie można) nie jesteśmy w stanie zmusić usera czy też poprosić o pozostawienie info to nie uważam aby trzeba było z tego powodu lamentować tylko trzeba się z tym pogodzić.

Ogólnie twoje posty nie mają nic wspólnego z moją ideą portalu.. no bo czemu nie dawać czegoś za free aby mieć z tego przyjemność ? Nie namawiam nikogo ani nie werbuje ludzi aby dawali swoje projekty czy też pisali mi gotowce.

Dla własnej satysfakcji chciałem prowadzić taki portal i takie też było główne założenie.

Opublikowano

Aaaa forgotten-heroes to inny projekt i już go nie rozwijam :p

teraz jest Borderless Enigne (jako silnik), nazwę gry zdradzę po premierze.

jeśli poczułeś się w jakiś sposób urażony

Nie, jakoś ostatnio chamski się zrobiłem :D

Oczywiście jeżeli zrobisz taki silnik i będzie on wspierał budowę modułową (nie jakiś syf), napisz do mnie ([email protected]), na pewno wykonam kilka modułów ot tak, dla własnej satysfakcji.

Opublikowano

Tak jak już ktoś wyżej pisał. Po co kilka rozbudowanych silników? Lepiej zrobić dużo, które nie mają błędów, ani nie są skomplikowane by inni mogli się na nich uczyć.

Zawsze można dodać jakieś reklamy na stronie lub coś w tym rodzaju i hosting się bd. sam utrzymywał.

Pomysł uważam za dobry ;p Powodzenia

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Tak jak już ktoś wyżej pisał. Po co kilka rozbudowanych silników? Lepiej zrobić dużo, które nie mają błędów, ani nie są skomplikowane by inni mogli się na nich uczyć.

No właśnie myślałem o prostej strukturze aby była zrozumiała, bez błędów i zabezpieczone przed atakami sql itp.

Nie chodziło mi tak jak pisałeś wcześniej o rozbudowę na zasadzie mega wielkich dodatków i skomplikowanych, tylko o dodatki częste które można dodać do gry aby ją uatrakcyjnić ale byłby wybór - tego dodatku nie chce, ale inny jest fajny i zainstaluje go.

Przemyślę wszystko i jak wezmę się za tą robotę i coś z tego wyjdzie to dam znać :)

dzięki za odzew wasz

Opublikowano

Niie nie spóźniłeś się.

Tak masz rację sam widziałem wiele przypadków gdzie "autor" silnika wziął gotowca dorobił 1 zmianę i podpisał się pod tym silnikiem, że to jego dzieło a silnik faktycznie był ściągnięty z gvw.

Ale tak jest ze wszystkim. Nawet gdy ktoś kupi grę to i tak podpiszę się, że to nie jest gra kupiona tylko stworzona przez niego. Z tym nie da się walczyć.

Z jednej strony chcę zrobić taki portal tak dla własnej satysfakcji z drugiej no mam pewny dylemat "czy warto" aż tak pomagać ludzią, którzy faktycznie w 90% tylko wykorzystają czyjąś pracę.

No nic dalej będę się zastanawiać póki co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...