Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Dodawanie grup mobów i ustalanie ich respu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Słowem wstępu wspomnę, iż robię ten tutorial na podstawie innego tutoriala:

http://www.mpcforum.pl/topic/262208-tut-dodawanie-mobow-na-mapy;

Nie widziałem, żeby był inny temat. Ja tylko nieco go poprawię, bo sposób opisany tam nie do końca działa (przynajmniej w moim przypadku ;)).

1. Najpierw wyszukujemy dwa pliki: group.txt i group_group.txt. Te pliki zazwyczaj znajdują się w ścieżce:

/usr/home/xxx/share/locale/yyy/

Gdzie xxx i yyy jest uzależnione od tego, jakie posiadasz pliki serwerowe (bez obaw, to jedyne katalogi w danych ścieżkach ;))

2. W pierwszym z nich dodajemy grupę wg takiego szablonu:

Group   nazwa_grupy
{
    Vnum   nr_grupy
    Leader nazwa_moba vnum_moba
    1      nazwa_moba vnum_moba
    2      nazwa_moba vnum_moba
    ...
}

Należy pamiętać o tym, że między poszczególne elementy koniecznie oddzielamy klawiszem tab!

Opis konkretnych elementów:

Group - słówko, które wpisujemy przed każdym utworzeniem grupy.

nazwa_grupy - dowolna nazwa grupy. Pamiętajmy jednak, by była unikatowa (tzn. nie może się powtórzyć w pliku group.txt).

Vnum nr_grupy - ID grupy. Także musi się wyróżniać.

Leader - to słowo wpisujemy przy pierwszym mobie każdej grupy.

nazwa_moba - może być całkowicie dowolna.

vnum_moba - vnum danego moba z tabeli mob_proto.

liczby przed nazwa_moba to liczby porządkowe.

Przykłady:

Group	przykladowagrupa
{			
	Vnum	6500	
	Leader	Mob	636
	1	mob	636
	2	mob	637
	3	mob	637
}

Group	przykladowagrupa2
{			
	Vnum	6501	
	Leader	Mob	634
	1	mob	635
	2	mob	635
}

Pierwsza grupa zrespi dwóch czarnych orków i dwóch czarnych orków zwiadowców, a druga elitarnego orka czarodzieja i dwóch elitarnych orków generałów. Nawiasem mówiąc po zapisaniu i zrestartowaniu serwera GM może tą grupę przywołać komendą:

/group nr_grupy

3. Teraz przejdziemy do edycji group_group.txt. I wbrew temu, co jest napisane w ww. tutorialu, nie jest to plik odpowiadający za to, jakie moby gdzie występują, tylko, "grupowanie grup" (takie sobie określenie wymyśliłem), tzn. jakie grupy mają się respić na danych koordach. Szablon wygląda mniej więcej tak:

Group	nazwa_grupy		
{			
	Vnum	nr_grupy	
	1	nr_z_group	1
	2	nr_z_group	1
}

nazwa_grupy - nazwa danej grupy, unikalna w group_group.txt.

nr_grupy - numer grupy, także unikalny.

nr_z_group - numer grupy z group.txt.

liczba przed nr_z_group to liczba porządkowa, a za to chyba prawdopodobieństwo wystąpienia danej grupy (nie jestem pewien).

Prosty przyklad:

Group przyklad
{
	Vnum 6501
	1	6500	1
	2	6501	1
}

W tym przypadku w danym miejscu zrespi się albo grupa 6500 (2x czarny ork, 2x czarny ork zwiadowca), albo 6501 ( ork czarodziej i 2x ork generał).

Także w tym przypadku należy pamiętać o tabach.

4. Teraz przejdźmy do właściwego układania mobów na mapach. Wejdźmy w folder map, znajdujący się w tym samym katalogu, co group.txt i group_group.txt.

5. Wybieramy mapę, na której chcemy mieć dane moby. Jeśli nie wiesz, jaki katalog reprezentuję jaką mapę, wejdź tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/387882-poradnik-przypisane-id-map-do-ich-nazw/

Ja wybiorę map_n_threeway - dolinę orków.

6. Na końcu dopisujemy wg szablonu:

l	x	y	5	5	0	0	10s	100	1	636

Wszystko oddzielamy jak zawsze tabem.

Wytłumaczę:

l - w zależności, czy to grupa (g) grupa grup ( r ) czy pojedyńczy mob (m).

x y - koordy na mapie.

5 5 - liczby wskazujące jak daleko od danych koordów może się respić dana grupa/mob.

0 0 - zostawiamy tak jak jest.

10s - czas od zabicia danej grupy/moba do ponownego się zrespienia (w sekundach).

100 - zostawiamy tak jak jest.

1 - tak samo.

636 - vnum moba, nr grupy z group.txt lub nr grupy z group_group.txt, w zależności jaką wybraliśmy literę na początku.

Przykłady:

g	1410	297	5	5	0	0	10s	100	1	6500
r	1390	268	10	10	0	0	10s	100	1	6501
m	1342	265	10	10	0	0	10s	100	1	636

Po kolei:

- na danych koordach zrespi się przykladowagrupa, którą utworzyliśmy w punkcie numer dwa,

- zrespi się grupa grup, którą utworzyliśmy w trzecim punkcie (czyli albo przykladowagrupa albo przykladowagrupa2 z punktu drugiego),

- zrespi się pojedyńczy mob z mob_proto (w tym przypadku to czarny ork).

To chyba tyle w tym temacie. Dodam jeszcze od siebie, że robienie regen.txt w zwykłym notatniku jest raczej mozolne, a przy dużych mapach, czasochłonne, więc lepiej użyć dobrego programu, takiego jak np. Metin2 map tool.

Wszelkie poprawki i uwagi zgłaszać w tym temacie. Jeżeli był już taki temat, ten może lecieć do kosza.

Pozdrawiam. :)

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ładny poradnik a co do regenów to jest od tego program co dali na forum ;)

Opublikowano

Odkrył ześ amerykę :O

Nie piszę, że odkryłem Amerykę, ale jest wiele tematów na tym forum dotyczących respów mobów, a żaden z nich nie robi rozróżnienia na m,g czy r.

Ładny poradnik a co do regenów to jest od tego program co dali na forum ;)

Szukałem programu na tym forum, ale nie ma dobrych, a Terenzowi coś się strona pokiełbasiła :). Ten o którym mówiłem, czyli Metin2 Map Tool jest zdecydowanie najlepszy do robienia respów. Znajdziesz go na epvp.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Był jeden niemiecki jakiś program beta to był ale nie pamiętam nazwy..... pamiętam że z mpc go brałem z 1-2 miesiące temu może więcej.... pewnie gdzieś w spamie zaginął -.-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...