Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

8 rdzeniowy procesor ? - Widać nauka idzie do przodu :)

Tychus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To coś kosztuje 800 zł ;O? Yyy 4 rdzeniowy i7 kosztuje chyba 1200 ?

Nie ilość rdzeni tylko jakość decyduje o cenie produktu,, dla mnie procesory 8 rdzeniowe bez przyszłości.

Jak już Ci pomogłem to weź nacisnij tego like to mnie motywuje ;] 

Opublikowano

OMG, szybki jak burza jesteś :D Po pierwsze jest dział Komputery = tu nie będzie nawet jeśli dyskusji na poziomie po drugie procesor nie ma 32GHz tylko 4GHz na jeden rdzeń (a właściwie moduł dwu wątkowy) czyli przykład - jedzie 8 ciężarówek 80km na godzinę. Nie jadą razem 640 km/h tylko wiozą więcej towaru. Poza tym ten procesor ma 4 moduły, każdy obsługuje dwa wątki.

Niedługo bd 1 TB procek :P

Facepalm. 1TB czego? cache ? Człowieku nawet nie wiesz co piszesz.

To coś kosztuje 800 zł ;O? Yyy 4 rdzeniowy i7 kosztuje chyba 1200 ?

Nie to coś tylko AMD Vishera. 4 rdzeniowy "i7" to coś innego - inny rdzeń inna technika i WYDAJNOŚĆ.

Nie ilość rdzeni tylko jakość decyduje o cenie produktu,, dla mnie procesory 8 rdzeniowe bez przyszłości.

Na podstawie czego tak twierdzisz, "panie informatyku" ? Po pierwsze teraz mają wydajność w grach OK, w aplikacjach wielowątkowych (rendering itp) dorównują o wiele droższym i7 a i5 przeganiają, poza tym nowe gry będą pisane na konsole (konsole mają APU czyli coś podobnego jak architektura FX'ów) a potem przepisywane na PC czyli wtedy AMD będzie królowało >> procesory bardzo przyszłościowe.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Matka wie że ćpiesz ?

FX'y 8 rdzeniowe są od bodajże początku 2012, 6 rdzeniowe Phenomy były prawie 3 lata temu. To żaden hit nauki i to nie 8 rdzeni a 4 moduły po 2 rdzenie.

Btw. niech ktoś przeniesie to do PC

w aplikacjach wielowątkowych (rendering itp) dorównują o wiele droższym i7

Wątki to ma Intel, AMD ma moduły

Opublikowano

jak widać autor postu urwał się z choinki a do tego opóźniony zapłon. Intel sprzedaje od dwóch lat 10 rdzeniowe procesory z serii E7 , Opertony 6000 sa 12 i 16 rdzeniowe

na dodatek może w tym roku wejdą nowe procesory Intela MIC do smartfonów i tabletów przewidywane ilości to nawet 48 rdzeniowe

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

8 rdzenia to jeszcze nie zadny cud . Ale to juz daje do pieca AMD ma 16 rdzeniowe . Ktore juz pod koniec 2012 roku bylo . No i co z tego jak pobor produ mialy taki ze masakra ...

BUM

Opublikowano

Chciałem napisać to samo co Cass, ale mnie zaskoczyła taką wiedzą. Rdzeni i taktowania się nie sumuje, jednak ten procesor nie jest czymś wspaniałym. Miałem też napisać o 48 rdzeniowym procesorze (głównie pod serwery dedykowane), ale ubiegł mnie robem. Te 10 rdzeni za 800 zł pokazuje, że nie będzie takich osiągów jak np. intel i7 3920.

PS. Co do technologii, to przypominam o karcie graficznej nVidia GTX Titan, która obsłuży każdą grę jaka powstała i powstanie w przeciągu dwóch lat w 100% wydajności (cena to 4000 zł).

Opublikowano

PS. Co do technologii, to przypominam o karcie graficznej nVidia GTX Titan, która obsłuży każdą grę jaka powstała i powstanie w przeciągu dwóch lat w 100% wydajności (cena to 4000 zł).

Na 1 monitorze to i HD7870 pociągnie przez 2 lata na Ultra w fhd, czy chociażby HD5970 wydajności prawie HD7950.

Opublikowano

nie porównuj Titana dla przeciętnego człowieka za 4000zł z kartami już dostępnymi na rynku od kilku lat np Quadro 6000 dla profesjonalistów i grafików w cenie ok 14 tys na której też bez problemu ruszy każda nowa gra z maksymalną ilością efektów ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@UP

De facto bezsensem jest kupować kartę za 4000 zł żeby obsługiwała jeszcze 2 lata gry, skoro za te 2 lata będzie kosztować mniej niż pół swojej ceny, a wyjdą nowe.. Lepiej kupić coś o wiele tańszego, co obsługuje to, co istnieje. ;) Takie karty są raczej dla profesjonalnych grafików (i nie tylko za 4000 zł)..

Opublikowano

Co ma TB do Ghz?

ilość rdzeni nie jest tak wazna jak ilość ghz jednego rdzenia i wydajność samego procesora.

Np. smartfon Sony Xperia T ma 2x 1,5 ghz i wygral z LG 4x HD, który ma 4x 1.5ghz. Mówiąc wygrał miałem na myśli to, że miał o większy wynik w bencharkach.

Tak samo jest z komputerami i ich procesorami.

Intel Core i7 załóżmy 4 rdzeniowy może być lepszy od tego procesora, ktory spowodował, że ci penis stanął.

Być może napisałem coś głupiego, nie znam się aż tak :)

1361453243-U739101.png

Opublikowano

Tak jak up pisali duża liczba rdzeni nie znaczy że gra będzie działała lepiej, tak samo z kartą graficzną -przy zakupie nie patrzymy tylko na ilość ram ale też na szyszny pamięci i .....

A ja mam jednordzeniowy celeron i śmigam na tym moim piecyku mimo tego że nowsze gry będą się zacinać właśnie z powodu liczby rdzeni procesora :)

Opublikowano

Nom, ale co Ci po takim procesorze, jak i tak w połowie go nie zużyjesz :P Chyba że na dedyku.

Technika idzie do przodu, galaxy s4 ma 2gb ram i procesor 2ghz :P więcej niż co jaki komputer.

ktoś i coś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...