Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Domowe studio- Konsekwencje?

Xenov

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was, jutro zamawiam sprzęt do domowego studia nagrań i mam pytanie, czy wynajęcie lokalu na mieście - [Gdzie nie prowadze działalności (nie posiadam firmy) jestem osobą indywidualną]. Jest możliwe ? Zapewne tak a drugie pytanie, czy jeżeli ludzie przyjdą, zapłacą mi za nagrywanie ich muzyki czy łamie wtedy jakieś prawo? Jest to dozwolone ?

Opublikowano

Nie jestem specjalistą, ale chyba łamiesz prawo, jeśli to jest pełnoprawne studio do nagrań, bierzesz za to hajs to powinieneś to mieć zarejestrowane i płacić zusy i inne gówna.

Opublikowano

ale chodzi o raczej studio dla znajomych, max 7 osób które by nagrywały. Oczywiście jeżeli to łamie prawo, no to i tak nie zamierzam się wycofać, Jest to moja pasja, i możliwe że zamiast tego założę internetowe radio. Ale studio i tak powstanie, tylko że w garażu lub w osobno wynajętym lokalu, tylko dla mnie z którego będę korzystał . Ale na wszelki wypadek pojadę niedługo do adwokata, zapytam się czy łamie w ten sposób prawo itp :)

Opublikowano

Jak najbardziej studio domowe możesz sobie zrobić i nagrywać na youtube tak zwane "nie legale". Wiele osób tak robi, w tym ja po woli stawiam swoje studio domowe i będę coś nagrywał, żeby się wybić. Powodzenia ze studiem.

2ufgk6u.png

Opublikowano

ale chodzi o raczej studio dla znajomych, max 7 osób które by nagrywały. Oczywiście jeżeli to łamie prawo, no to i tak nie zamierzam się wycofać, Jest to moja pasja, i możliwe że zamiast tego założę internetowe radio. Ale studio i tak powstanie, tylko że w garażu lub w osobno wynajętym lokalu, tylko dla mnie z którego będę korzystał . Ale na wszelki wypadek pojadę niedługo do adwokata, zapytam się czy łamie w ten sposób prawo itp :)

Coś takiego jest legalne, chodzi o to żebyś na tym po prostu nie zarabiał. (tak w skrócie)

Opublikowano

Aha, to teraz widze to tak, zrobie małe studio do nagrań, będę tworzył muzykę, oraz przy okazji małe radio internetowe którę będzie nadawało z tego studia. I na stronie będzie możliwość donacji radia/studia.:) Bo lokal będzie trzeba jakoś utrzymać ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

To też zależy, jak policja na to zareaguje. Ogólnie powinno być zgodnie z prawem, chyba że ktoś się postara naprawdę i będzie szukał luk aż znajdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...