Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić grę niezależną 2d i w jakim programie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wpadłem na pomysł żeby stworzyć grę typu indie 2d coś typu Super Meat Boy. Tylko problem w tym że nie wiem w jakim programie i jak ? Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.

4897430872.png

Opublikowano

Skoro zadajesz to pytanie to znaczy że nie zrobisz.

Ale żeby nie było offtopicu to zainteresuj się Game Makerem. Rozbudowane narzędzie z własnym językiem skryptowym, które pozwala stworzyć na prawdę dobrą grę.

Opublikowano

Skoro zadajesz to pytanie to znaczy że nie zrobisz.

Ale żeby nie było offtopicu to zainteresuj się Game Makerem. Rozbudowane narzędzie z własnym językiem skryptowym, które pozwala stworzyć na prawdę dobrą grę.

Chodziło mi o właśnie taką odp. dzięki.

4897430872.png

Opublikowano

Ta gra nie będzie niezależna, jeżeli zrobisz ją w Game Maker, ponieważ jest na to licencja i żeby sprzedać taką grę musisz wszystko od początku zacząć(Silnik, grafiki). Nie masz szans żeby jakkolwiek nazwać tę grę swoją, bo nic tam (oprócz pomysłu) nie będzie twoje...

Opublikowano

Jak kupi wersję Pro to będzie mógł sprzedawać grę. Nie musi od początku zaczynać pisząc silnik (silnik w sensie do audio, render, itp. - w żadnym wypadku logika gry).

Wersja Pro kosztuje 1,500 dolców=ok. 4,500 zł, a nie sądzę, żeby taką sumą obracał skoro pyta się w jakim języku zrobić grę niezależną, poza tym:

1.Nadal nie będzie niezależna

2.ok.30% pieniędzy ze sprzedaży idzie do twórcy silnika...

Opublikowano

Ja polecam unity pełna jest trochę droga..

ale ja mam pełną bo jestem producentem gier ^_^

opłacało się kupić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...