Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Kayle - niedoceniana bohaterka topa

Bezimienny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, nie będę tutaj smęcił tylko od razu zacznę pisać poradnik ^^

10.jpg

Summoners Spells

standardowo

flash.pngignite.png

Runki

quint3.png x3 Greater Quintessence of Movement Speed

seal1.pngx9 Greater Seal of Armor

mark4.png x9 Greater Mark of Attack Damage

(Szukam grafiki) 9x Greater Glyph of Ability Power

Runki na armor są zawsze dobrze przeciwko postacią Ad, runki AP i Ad są brane by pomieszać dmg i zrobić chybrydę i pomoc w lasthitowaniu.

Jeżeli nie chcesz esek na movment speed możesz wziąć również AP, AS lub AD, do wyboru do koloru

Specjalizacje

8bfbce3271219.png.html

Rozdawanie skilli
Gdyby ktoś dał mi stronkę gdzie można takie coś zrobić to dam kila +
Pierw maksujemy E ,potem Q ,potem W i po drodze, gdy możliwe to ulti.

Ulepszamy E jako pierwsze gdyż to jest nasz główny dmg i potrzebujemy tego na 1lvl by móc lasthitować z daleka.
Później maksujemy Q by mieć CC ,slow oraz zadać troche dmg, bo przelicznik AP jest aż 1.0 oraz by poharasować przeciwnika.
Na 3 lvl biorę W gdyż wtedy można oczekiwać ganku i dodatkowy heal/movement speed może nam uratować dupę ;-) Chyba,że nie ma junglera (eune lvl xD ) lub mamy warda to można wziąć na 3 ulepszyć E a na 4 dopiero W.
Ult jest ważną rzeczą, przez niego jesteśmy w early prawie nie możliwi do zdivowania oraz gdy nauczymy się go używać możemy nie dostawać dmg od ultów np. Dariusa lub Cho.

Build

boots-of-speed.pnghealth-potion3.png . teraz jest nowa meta i często ludzie biorą 2003.png2041.pngi2044.png.

Itemy must have : 1056.png3006.png3115.png3124.png

Sytuacyjne: 3026.png3089.png3091.png3151.png3172.png

Itemy w które można się zaopatrzyć ale raczej ich unikam : 3085.png3114.png

Przy pierwszym powrocie do bazy kupujemy 3006.png oraz kilka 2044.png i parę 2003.png

Później kupujemy 1056.png i zaczynamy składać Nashora od 3101.png . Oczywiście zawsze standardowo kupujemy 2044.png

Potem kup 1026.png i ulepsz jak najszybciej do 3124.png .

Potem z 3101.png złóż 3115.png

Teraz trochę o sytacyjnych:

Jeżeli dostajesz w dupę od AP champów polecam 3091.png , daje m.resy oraz AS

Jeżeli mają dużo CC kup 3172.png ze względu na As i tenacity

Jeżeli team wroga składa się z tankowatych postaci kup 3151.png

Jeżeli jesteś bardzo fokusowany kup 3026.png

Kontry ,czyli to czego mamy się bać

39.jpg 10/10 True dmg, gap closer, tankowata, sustain.

24.jpg 10/10 Stun, gap closer, tankowaty, op.

121.jpg 10/10 co prawda nie jest championem na topa ale może sie na niego wybrać, ma op dmg 1v1 oraz gapcloser + slow który nas niszczy.

80.jpg 10/10 OP early, haras, gap closer + stun w jednym.

5.jpg10/10 op early, podrzut, doskok.

84.jpg 5/10 Akali jest łatwa do pokonania na lvl 1-6 i staje się bardzo silna gdy dostaje ultimate. Więc musisz jedyną opcją jest haras oraz skupiaj się na famierniu bo inaczej marny twoj los.

31.jpg 2.5/10 Cho'gatch nie może ci za dużo zrobić. Jeśli skupisz się na famieniu i harasowaniu go bez problemu wygrasz linię. Unikaj jego Q oraz E i atakuj go uzywając E. Twój ult jest świetną obroną przed jego ultem.

122.jpg 5/10 Musisz trzymać dystans i nie dawać się łapać przez jego topór. Jeżeli wiesz ,że go spalił i ma na niego CD używaj Q i bij go z E. Twój ult powoduje otrzymanie 0 dmg od jego ulta więc jest git ;-)

86.jpg 5/10 Garen nie jest kontrą na Kayle. Wkurające jest jego czekanie w krzakach by dopaść się z Q i pospinować z E więc najlepiej kupić wardy i postawić w krzakach lub się do nich nie zbliżać i farmić z E.

54.jpg2.5/10 Nie może ci dużo zrobić, jeżeli cię zeslowuje, ty zrób to samo. Oczywisty haras i odgananie go od farmy jest bardzo dobrym sposobem na kontrowanie go. Po 6 lvl sprawa się komplikuje więc musimy uważać na ganki bo może do nas doskoczyć z ulti i nas podbić. Jednak jeśli skupimy się na famie to spokojnie wygramy.

EARLY GAME

Najpierw musimy zobaczyć w którym teamie jesteśmy (blue lub purple). Top jest lepszy dla temu Blue gdyż ganki z rzeki są trudniejsze Jeżeli natomiast jesteś w purple to musisz grać defensywnie i kupić najnajszybicej wardy bo jungler może wyskoczyć z tribusha.
Musisz kupić Cristalline flask i warda lub buty i 3 hp poty. Powinneś osłańiać twojego junglera przed invidem od enemy jeżeli twój jungler oczywiscie zaczyna od blue. Jeżeli twój team chce invade to idź z nimi, świetna okazja na zdobycie killa/assysty.
Jezeli po osłananiu blue junglera dostałeś killa bądź asystę nie bój się wrócić do bazy i kupić warda (jeśli zaczynałeś z butami) Wardy są bardzo ważne dla kayle bo jest słaba w early a ganki mogą ją zniszyć, zwłaszcza te wczesne.
Patrz kto jest junglerem u przeciwników i zobacz z jakim buffem będą startować. Jeżeli jesteś w blue team i ich jungler startuje z redem uważaj na ganki na 1 lvl. (Uważaj na ,np. Lee sina, Shyvane lub Mundo). Jeżeli jesteś w purple team i ich jungler zaczyna z blue powinnes również uważać na ganki (zwłaszcza rammusa)
LVL 1.Musisz zwracać uwagę na wiele rzeczy, po pierwsze staraj się zabijać wszystkie creepy i przy tym staraj się nie puszować lini. Twoje E robi AOE dmg, więc jeżeli nie będziesz uważał po prostu przepchniesz swoją linię bardzo szybko, więc jeżeli możesz to najlepiej zabijać creepy bez uzywania E. Jeżeli masz kontrę przeciwko sobie i gra agresywnie to ty graj defensywnie i staraj się nie tracić expa lub creepów. Pamiętaj o harasie.
Dobij do 4 lvl uzywając tej metody. Jeżeli chcesz harasować przeciwnika uzyj na nim Q i kila AA z E powinno wystarczyć. Gdy zarobisz już około 750 golda popchnij swoją linię i wróc. Kup Nagolenniki berserkera i wardy. Jeżeli startowałeś z flaszką musisz czekać do 1k golda i dopiero wtedy się wrócić.
Gdy wrocisz na linię zacznij farmić i uważaj na ganki (po to te wardy do cholery xD ) Early powinno się skończyć gdy kupisz Dorana i Stingera. Zniszcz pierwszą wieżę - Mid game rozpoczęty!
Jeżeli przegrałeś linię i zniszczyli ci wieżę pytaj o pomoc junglera lub mida żeby pomogli ci zniszczyć ich wieżę.
Mid Game
Kiedy przeszliśmy do mid game idź na inne linie i pomóż im zniszczyć pierwsze wieże. Nie zapominaj o farmieniu, zabijaj jungle enemy, warithy, wilki, golemy są dobrym źródłem kasy i wkurzają junglera. Nie zapominaj o topie i wracaj na niego , jeżeli inne linie mają prawdziwe problemy to robisz tak : Pchasz topa --> idziesz na inną linię --> Pomagasz --> Wracasz --> Pushujesz i tak dalej. Jeżeli przejdziemy już w prawdziwy mid game, cały czas staraj się poruszać z resztą druzyny oraz odchódź od nich tylko żeby famić topa. Wracaj do bazy gdy zdobędziesz 1,5k-2k golda.
Skup się na pomaganiu twojemu teamowi, gankowanie pojedynczych przeciwików , zabieranie buffów, zabieranie smoków i farmy.
W teamfigtach rób jak najwięcej dmg. Uzywaj ulta na tych którzy są fokusowani lub żeby spalić ulty takich champów jak Darius, Garen. Możesz rzucić W na tego kto ma zamiar zainicjować teamfight. Na przykład uzyj W na Malphicie kiedy idzie na ich drużynę przed używaniem ulta dla lepszej inicjacji.
Jeżeli wygrywacie teamfighty to bez przeszkody lecjei barona.
Late Game
w late game twoją główną rolą jest zabijanie przeciwnych carry. Zadajesz masę dmg wieć nie zdziw się jeżeli będziesz fokusowany. Jeżeli tak, używaj na sobie ulti i zadaj tyle dmg ile możesz. Pod koniec ulta najlepiej się zflashować przez ścianę jeżeli jest to możliwe. Kiedy ich team cie fokusuje twój ad carry może zadać im masę dmg przez co wygracie tf'a
Najważniejszą rzeczą jest to by nikt nie chodził sam. Ponieważ jeżeli ktoś umrze gdzie indziej będzie respawnował się około minuty wieć możliwy będzie teamfight 4v5. Wieże w tej fazie są niszczone bardzo szybko bo wszyscy zadają tons of demejcz ,więc wygranie czy przegranie teamfightu oznacza przegraną lub wygraną
Kontrowanie Kayle
Itemy które kontrują Kayle : Kontrowanie Kayle przez itemy jest dosyć drogie, bo trzeba stackować armor i m.resy, przez jej pasyw. Kayle ma bardzo duży A.S więc kupowanie takich itemów jak Randuin lub frozen heart
1057.png1031.png1033.png1029.png3143.png3110.png
Postacie: Tu napisze na szybko, postacie z gap closerami i/lub sustainem jak pantheon ,jarvan lub irelia.
Opublikowano

Poradnik krótki. Nie opisałeś tu prawie nic. Skoro dziś czasu nie masz, to mogłem jutro wstawić dokończony, bo na razie nie ma co oceniać.

Dam jutro edita jak poprawisz.

2ufgk6u.png

Opublikowano

Dlaczego Q maxujesz jako drugie? Skoro na 1 item kupujesz AP to zmaksowanie Q moim zdaniem będzie lepsze. Do sytuacyjnych możesz dodać warmoga, op ostatnio.

Opublikowano

spodziewałem się po tobie czegoś więcej... biedne fazy gry. poza tym

pierwszy spoiler postacią =/= postaciom

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Dlaczego Q maxujesz jako drugie? Skoro na 1 item kupujesz AP to zmaksowanie Q moim zdaniem będzie lepsze. Do sytuacyjnych możesz dodać warmoga, op ostatnio.

Bo to build ap+as i poza tym lepiej po prostu maksować E.

Moim zdaniem oceniam itemki na 5-6/10.

Bardziej polecam. Malady-Berki-Nashor-Hextech gunblade-Quisinsoos rageblade- i na koniec Warmog lub Rabadon :)

Czyli swój build też oceniasz na 5/10? Przeczytaj to co napisałeś i zobacz build wyżej. Jedyne co to brak Hextecha oraz warmoga, zresztą warmog zamiast ga jest jak najbardziej spoko. Dodam tez to.

Opublikowano

Poradnik krótki, bezwartościowy, denny nudny.

Nie opisany gaming, itemy z "dupy", low skill.

Duży -

You MAD?

Opublikowano

Info dla ludzików, trochę dzisiaj zupdatowałem poradniczek. Zapraszam do oceny

Poradnik krótki, bezwartościowy, denny nudny.

Nie opisany gaming, itemy z "dupy", low skill.

Duży -

Czekamy na jakikolwiek twój poradnik.

Na topa jak najbardziej maxowanie E wychodzi lepiej, jednak Kayle lepiej sobie według mnie radzi na midzie, max Q so OP dmg.

Tak, racja co do maksowania, na midzie grałem może 3 albo 4 razy ale zawsze legendary miałem xD;-)

Opublikowano

Maxowanie nie ma znaczenia tak czy tak op pick top/mid , pierwszy mecz pod ap na mida vs akali 9/1.. Ostro.

Opublikowano

Info dla ludzików, trochę dzisiaj zupdatowałem poradniczek. Zapraszam do oceny

Czekamy na jakikolwiek twój poradnik.

Tak, racja co do maksowania, na midzie grałem może 3 albo 4 razy ale zawsze legendary miałem xD;-)

Na mój poradnik? OK na 100% będzie hitem, 4 lata pierdzielonej gry sie opłacały.

You MAD?

Opublikowano

guinso slabe na kayle

rylai niszczy na niej ,insta slow i troche hp

rabadona tez mozna dac

tut 8-10 bo build nie do konca dobry przynajmniej jak dla mnie

­

Opublikowano

I ty w moim poradniku piszesz że słaby ? ehh...

Jak bym się uczył na tym poradniku to może do 5 lvla by mi dobrze szło..

" Pierw maxujemy E ( BZDURA ) potem Q ( BZDURA ) "

" WTF BUILD "

" Po 2 Kayle countruje Dariusa "

" Po 3 akali nie ma szans na kayle , no chyba że gra tak jak ty . "

Nie ja nie mogę tego czytać idź pisać poradniki na mobafire to może przejdą narazie ziom i nie wypowiadaj się w moim poradniku jak swojego dobrze nie potrafisz napisać.

@Down.

Nie tłumacz się >.<

KANAŁ YOUTUBE KLIK W OBRAZEK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...