Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka pisania difów/edycja game.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym się nauczyć pisania difów / edycji game. Szukałem poradników na ten temat, ale niestety nie znalazłem ;/.

Zależało by mi na takim poradniku gdzie jest opisane wszystko od podstaw(jeżeli wgl istnieje taki).

Z góry dzięki za pomoc.

Będe nagradzał lajkami.

Opublikowano

Pierwszy:

http://www.mpcforum.pl/topic/707372-mini-tut-tworzenie-prostego-difa/

Drugi:

http://www.mpcforum.pl/topic/775832-tuttroche-wiecej-o-edycji-game/

Tyle pamiętam, że Destruct przygotował serię takich świetnych poradników, zbyt wiele co prawda nie mówią, ale zawsze można się tym posiłkować.

Przede wszystkim warto samemu grzebać w game, poznać strukturę, jak te wszystkie funkcje działają, domyślać się, jak to jest ze sobą powiązane,

oraz weryfikować gotowe już dify, na przeróżne modyfikacje :-) Sprawdzić jak zmienia się wartość, etc.

Powodzenia, bo to jednak ciężki kawałek chleba! :-)

@down

Oczywiście, że lepiej jak ktoś tłumaczy, no ale najpierw musisz kogoś takiego znać, a ten ktoś musi być chętny do dzielenia się wiedzą,

bo może być przecież równie dobrze gburem, który uznaje swoją wiedzę za TOP SECRET, hehe :-) Są tacy ludzie niestety, oczywiście to powyżej, to tylko przykład.

Opublikowano

Up

Dzięki. Wiem, że jest to cięzki kawałek chleba, niestety potrzebuje kilku wskazówek dlatego też szukam różnego rodzaju poradników itp. Sam też grzebie i szperam w game, ale zawsze jest lepiej się nauczyć (przynajmniej mi) jak ktoś tłumaczy co i jak :).

Jeszcze raz dzięki, lajk leci i czekam na dalsze odpowiedzi.

Opublikowano

Podpinam się :D

I jeszcze dodatkowo pytanie ode mnie odnośnie IDA. Jak otworzyć Pseudocode? Jak klikam F5 nic się nie pokazuje ;/ Posiadam demo.

Opublikowano

@up Mam dokładnie tak samo ;/. Między innymi dlatego też stworzyłem ten temat.

Wydaje mi się, że to może zależeć od wersji IDA ale próbowałem ściągać różne wersje z rożnych źródeł i nadal nic.

Czekam nadal odpowiedzi ;/.

Opublikowano

Musicie mieć pełną wersję, najpierw to się jakiś podstaw asma trzeba nauczyć, bo potem będzie to bardzo przydatne.

Opublikowano

Hmm...szukałem w różnych źródłach i nie udało mi się znaleźć.

Czy pełna wersja jest płatna i czy można prosić link ewentualnie do jakieś darmowej wersji ?

Opublikowano

Na thepiratebay jest pełna wersja.

Ściągnąłem i już działa przycisk F5 :)

Ten assembler wygląda na trudny ale może nie jest aż taki jak się wydaje. Troche o nim poczytałem.

Ale nadal mnie dziwi to, jak dzięki np takiemu czemuś postać staje się agresywna:

; CHARACTER::IsAggressive(void)const
public _ZNK9CHARACTER12IsAggressiveEv
_ZNK9CHARACTER12IsAggressiveEv proc near

var_4 = dword ptr -4
arg_0 = dword ptr 8

push ebp
mov ebp, esp
sub esp, 18h
mov eax, dword ptr ds:__stack_chk_guard@@FBSD_1_0
mov [ebp+var_4], eax
xor eax, eax
mov eax, [ebp+arg_0]
mov eax, [eax+93Ch]
and eax, 1
mov edx, [ebp+var_4]
xor edx, dword ptr ds:__stack_chk_guard@@FBSD_1_0
movzx eax, al
leave
retn

To jest nie do pojęcia. Ale za to wydaje mi się łatwe to, że praktycznie w każdej funkcji jest dużo rzeczy takich samych.

@EDIT

A tak to wygląda w pseudocode:

int __fastcall CHARACTER__IsAggressive(int a1, int a2, int a3)
{
int result; // eax@1

result = *(_DWORD *)(a3 + 2364) & 1;
if ( *(_DWORD *)_stack_chk_guard__FBSD_1_0 != *(_DWORD *)_stack_chk_guard__FBSD_1_0 )
__stack_chk_fail(a1, *(_DWORD *)_stack_chk_guard__FBSD_1_0 ^ *(_DWORD *)_stack_chk_guard__FBSD_1_0);
return result;
}

A może dałoby się pisać takim pseudocodem, aby potem to zmieniło się na asma?:D

Tylko coznaczy takie coś: "_stack_chk_guard__FBSD_1_0",

bo to występuje w większości funkcji.

Opublikowano

@up

Pobrałem tak jak pisałeś.

Niestety ja wciąż mam problem z pseudocodem, konkretnie z przyciskiem F5 ;/.

Nadal mam brak reakcji po znalezieniu ID przykładowo tej ksiegi umiejetnosci.

Opublikowano

Wiecie może czy bonusy, które dodaje się do itemków to są napisane w game?

Bo szukałem i nie moge znaleźć.

Gdzię mogą one być?

Opublikowano

Ehm, nie wiem co to jest i dlaczego tak się dzieje, ale nawet po odczekaniu kilku minut nadal po znalezieniu 50300- księgi i wcisnięciu F5 żadnej reakcji, nawet żadnego zawieszenia nic...

Czy może ja popłeniam jakiś błąd otwierając to game ? Jest na to jakiś "specjalny" sposób ?

Opublikowano

@up

Cały czas tak robilem ;p. Nie wiem czemu i nie wiem jak ale po kilku kolejnych próbach zadziałało.

Dzięki.

Jeśli można to poczekam jeszcze może ktoś zna jakiś ciekawy tut na ten temat.

Opublikowano

Chętnie napisałbym poradnik ale zaraz dostane hejta od xDes'a , _Endymiona za to że nie używam ich 'slangu' i że nie umiem robić dif'ów itp .

4funmt2.pl

Opublikowano

Kierownik hejtem moim zdaniem nie ma sie co przejmować. Jest wiele osób którym taki tut, który wyjaśnił by jakieś podstawy, mniej wiecej opis jak i co jest zbudowane naprawde pomoże. Ja do takich osób należe. Nie mówie tu o jakis gotowcach czy coś w tym stylu bo nie o to tu chodzi. Chodzi o to, żeby hmm...dać sznase nauczenia się czegoś nowego ;).

Zrobisz jak uważasz, ale taki tucik naprawdę wielu osobom by pomógł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...