Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dokładanie części do kompa

ALTI113

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Aktualnie mam kompa o parametrach:

Płyta główna: Gigabyte GA-G31M-ES2L v1

Procesor: Intel® Celeron® E1400 2.00 GHz 2000MHz
Karta Graficzna: ATI Radeon HD 4600 Series
Pamięć RAM: 4GB
Chce wymienić trochę części żeby pograć sobie w BF'a 3 przynajmniej na średnich detalach (najtaniej jak się da).
Narazie zastanawiałem się nad nowym prockiem AMD Phenom II x6 no i trzeba by było zmienic plytę główną więc zastanawiam się między Gigabyte GA-MA-770-UD3 i AsRock 770 Extreme3.
Tyle, że kolega mówił mi, że te AsRocki to mało wytrzymałe są, czy to prawda? z góry dzięki za podpowiedzi co do tego kompa
Opublikowano

Podaj budżet, może wykombinuje się coś lepszego.

AsRocki nie wiadomo czemu uznawane są za mało trwałe płyty, w rzeczywistości oferują całkiem tanie, a przy tym niezłe płyty pod O/C.

Opublikowano

Tak a szczególnie 970 Extreme 4 która ma tyle oprogramowania do OC itd, a np. to co się załącza na początku mi nie działa (BSy) poza tym ma 5 fazową sekcję zasilania chłodzoną małym lichym radiatorem w dodatku oddalonym od niej o 3mm czyli prawie wcale ciepła nie zbiera. I ja ją mam i muszę dokupić jakieś chłodzenie.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Lepiej kupić płytę na S1155 i zainwestować w i3, a po jakimś czasie, gdy komp już nie będzie w stanie uciągnąć najnowszych gier to możesz kupić spokojnie i5/i7.

Najtańsze tusze do HP z wysyłką 24h

Opublikowano

Podaj budżet, może wykombinuje się coś lepszego.

AsRocki nie wiadomo czemu uznawane są za mało trwałe płyty, w rzeczywistości oferują całkiem tanie, a przy tym niezłe płyty pod O/C.

od 500-600zł bo więcej by sie nie opłacało (nowego kompa bym mógł wtedy brać)

Opublikowano

Za 600zł :

Celeron G1610- 150zł

MSI H61M-P20 -150zł

4GB GoodRam 1333mhz - 80zł

Radeon 4870 używka - ~220zł + ew. koszty wysyłki

Git ?

Podaj jeszcze zasilacz, bo z nim może być dodatkowy problem.

od 500-600zł bo więcej by sie nie opłacało (nowego kompa bym mógł wtedy brać)

I tak praktycznie bierzesz nowego kompa :rolleyes:

Opublikowano

@Up

Ty tak poważnie.. Zamiast kupować celeronka za 150 zł już bym wolał dołożyć 100 i miec używkę i3...

Płyta OK

Zamiast tego Radka 4870 lepiej niech dołoży 80 zł i wyrwie nówkę Radka HD 6770.

No i zasilacz do tego :) Kwestia około 150 - 180 zł nówka.

Tak więc, z Twoim budżetem 500 - 600 zł, nie zaszalejesz.

Opublikowano

@UP

1.Znajdź mi używkę i3 pod 1155 za 250zł ;).

To jest najtańszy :

http://allegro.pl/intel-core-i3-2100-3-1-ghz-sandy-bridge-s-1155-i3030431094.html

Różnica to 240zł, nie 100.

2. Niech dołoży... tak można cały czas, bo nówka 6770 za 300zł, a może by tak jeszcze 50zł do GTX-a 460 ? Nie, lepiej już dołożyć do 5870...

3. Zasilacz ? Do takiego zestawu byle Chieftec z allegro za 60zł wystarczy ;p

Opublikowano

@Up

Racja :) niech kupi ten zasilacz za 60 zł i niech mu padnie po miesiącu -.^ chyba lepiej zainwestować te 200 - 300 zł więcej i mieć coś dobrego niż kupować szmelc ?

Opublikowano

chyba lepiej zainwestować te 200 - 300 zł więcej i mieć coś dobrego niż kupować szmelc ?

@UP Racja, niech lepiej pcha się z takim budżetem w drogie zasilacze za 300zł, które starczą pod CrossFire/SLI i jeszcze luz będzie ^_^

Opublikowano

Człowieku.. ? Nie mówie o takich zasilacza, poczciwego enermaxa 450 - 500 kupi już za 150 zł. A nie jakiś szmalec za 80 zł jak Ty podajesz.. 200 - 300 zł więcej na wszystkim. 100 zł przeznaczy więcej na procek, koło 100 zł na zasilacz i zostaje reszta na lepsza kartę.

Opublikowano

Mówiłem Ci, że Enermaxy w tym przedziale cenowym to kicha, a po cholerę pakować mocny zasilacz w taki zestaw, który praktycznie prądu nie żre ? -_-

1. Słaba linia +12v

2. To nie jest produkt Enermaxa :P

Mowa tu oczywiście o czymś takim :

http://www.morele.net/zasilacz-enermax-atx-enermax-enp450agt-450w-enp450agt-414122/

A nie Ttriathlorach, które są już porządne.

Opublikowano

Skoro i tak wszystko idzie pod wymianę, to ja bym polecał dołożyć hajsu (jeśli masz możliwość) i kupić całą nową budę, porządną z dobrym monitorem (23-24 cale). Za 3k zł masz naprawdę spoko sprzęcior :>

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Mówiłem Ci, że Enermaxy w tym przedziale cenowym to kicha, a po cholerę pakować mocny zasilacz w taki zestaw, który praktycznie prądu nie żre ? -_-

1. Słaba linia +12v

2. To nie jest produkt Enermaxa :P

Mowa tu oczywiście o czymś takim :

http://www.morele.net/zasilacz-enermax-atx-enermax-enp450agt-450w-enp450agt-414122/

A nie Ttriathlorach, które są już porządne.

Jadę ponad rok na owym Enermaxie z podobną budą i jest ok.. nie narzekam

Opublikowano

@Up

Racja :) niech kupi ten zasilacz za 60 zł i niech mu padnie po miesiącu -.^ chyba lepiej zainwestować te 200 - 300 zł więcej i mieć coś dobrego niż kupować szmelc ?

250 zł i OCZ 600W na skąpcu.

Za 600zł :

Celeron G1610- 150zł

MSI H61M-P20 -150zł

4GB GoodRam 1333mhz - 80zł

Radeon 4870 używka - ~220zł + ew. koszty wysyłki

Git ?

Podaj jeszcze zasilacz, bo z nim może być dodatkowy problem.

I tak praktycznie bierzesz nowego kompa :rolleyes:

Celerona się w tych czasach nie opłaca, jak już to I3 bo komputer ma być do gier (Battlefield3).

1373831096-U336505.png

Opublikowano

Celerona się w tych czasach nie opłaca, jak już to I3 bo komputer ma być do gier (Battlefield3).

Jak coś się nie opłaca, to i3, ale wiadomo, że budżet jest określony i czasami nie da się go uniknąć...

Znajdziesz zamiennik dla tego Celerona ? Według mnie nie ma lepszego procesora w okolicach 150zł

225zł i ma XFX Core 550w, a Ty z jakimś kiepskawym OCZ-em wychodzisz :huh: .

Tani Corsair VS 450w starczy praktycznie do 7850 + i3/i5 bez O/C.

Opublikowano

Jak coś się nie opłaca, to i3, ale wiadomo, że budżet jest określony i czasami nie da się go uniknąć...

Znajdziesz zamiennik dla tego Celerona ? Według mnie nie ma lepszego procesora w okolicach 150zł

OCZ to bardzo dobre zasilacze a że Cie nie stać na lepszą jakość to nie oceniaj. Podałem to co uznałem za tanie i dobre, może jeszcze mi powiesz że be quaiet jest do du--? Wtedy miałbym wątpliwości że ty wgl jesteś na tym forum -.-.

A co do tego Celerona to sobie w pańskie uszanowanie wsadź. Według mnie temat do zamkniecia bo autor zamierza kupic nowy komputer.

1373831096-U336505.png

Opublikowano

OCZ to bardzo dobre zasilacze a że Cie nie stać na lepszą jakość to nie oceniaj. Podałem to co uznałem za tanie i dobre, może jeszcze mi powiesz że be quaiet jest do du--? Wtedy miałbym wątpliwości że ty wgl jesteś na tym forum -.-.

A co do tego Celerona to sobie w pańskie uszanowanie wsadź. Według mnie temat do zamkniecia bo autor zamierza kupic nowy komputer.

ale za tą cenę jest lepszy deus 600w/xfx550w. co z tego, że jakość dobra, ale te zasilacze są lepsze...

Opublikowano

Nie, przy budżecie 600zł na całość może lepiej i7 wziąć ? -.-
Poza tym Celeron jest tylko 10-15% gorszy od Pentium G2020 a co za tym idzie - nadal wszystkie gry chodzą na nim bez problemu i ścin.

FanBoy OCZ widzę :P. Po co OCZ skoro tak jak @UP mówi - XFX czy Deus będą lepsza, a tańsze ? Jak brać coś od OCZ to według mnie przy aktualnych cenach albo CoreXtreme to budzetowych zestawów albo ZT do nieco droższych.
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...