Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Jaki to efekt...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Pewien czas temu przydzielono mi zadanie przerobienia filmu, dodania kilku efektów warstw itp. Mniejsza o to...

Chciałbym żeby film wyglądał tak jak pełnometrażowy. Nie wiem jak to określić, ale jest duża różnica pomiędzy filmem kręconym dobrą kamerą ale w zwykłych warunkach, a profesjonalnym filmem w kinach. I moje pytanie brzmi: Czy na obraz w profesjonalnych filmach jest nakładany jakiś efekt/filtr, czy to tylko inna (lepsza, bardziej ponura, przypominająca rzeczywistość) jakość, którą daje nam bardzo dobra kamera?

Zdjęcie z porównaniem:

03990087363871308181.png

Nie chce mi się wierzyć, że taki efekt nakłada obraz w jakości HD, ponieważ nawet filmy bez niej wyglądają zupełnie inaczej... Mam nadzieje, że ktoś rozumie o co mi chodzi i jest w stanie pomóc :) Jest to dla mnie bardzo ważne.

Opublikowano

Myślę, że to jakiegoś rodzaju Color Correction/Curves.

Barwy są cieplejsze, pewnie dodane jest sztuczne światło.

Sama kamera tego pewnie nie załatwi, ale mogę się mylić.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Takie filmy jak ten pierwszy, Iron Man są robione kamerami najlepszymi jakie są które oddają wszystkie światła, odcienie itd i na planie mają dobre oświetlenie które polepsza jakość kolorów w filmie. Ten filmik na dole to zwykła kamera może z 8-12mgpx ( czy jak to się pisze ) i brak oświetlenia co pogarsza jakość nagrywania. Wiadomo, że w tym pierwszym filmie jest dodawane dużo efektów itp ale jakby oba były robione w takich samych warunkach i takimi samymi kamerami to była by prawie identyczna jakość nie zależnie od efektów dodanych do filmów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...