Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Katarina-Zowieszcze Ostrze.

Szymico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

W tym poradniku będę starał się Wam wytłumaczyć..jak grać Katariną. A więc zaczynajmy:
Spis Treści:
1. Ogólne przedstawienie postaci.
2. Plusy oraz Minusy.
3. Jak grać, co kupować.
4. Rozdawanie skilli.
5. Masterki.
6. Runy.
1. Ogólne przedstawienie postaci.
a) Historia Katariny:
Katarina, wiedziona niepohamowanym instynktem zabójczyni, wykorzystuje swe talenty skrytobójcze w imię chwały Noxus i swej rodziny. Choć z zapałem dokonuje coraz bardziej zadziwiających czynów, brawura czasem staje się dla bohaterki źródłem kłopotów.
Już od dzieciństwa, Katarina przejawiała wrodzony talent do walki. Jako córka wybitnego generała armii Noxus mogła wieść takie życie, jakie zechciała. Spośród wszystkich dróg, wybrała jednak ścieżkę ostrza. Szkolona pod czujnym okiem wiodących zabójców z Noxus, na czele z najlepszym z nich, własnym ojcem, Katarina wkrótce doczekała się swego pierwszego zadania. Cel jej misji był zatrważająco prosty: zgładzenie demaciańskiego oficera niskiej rangi. Gdy Katarina wyruszyła zinfiltrować obóz wroga, nadarzyła jej się okazja do zaatakowania demaciańskiego generała, zamiast swego celu. Nie mogła się oprzeć. Śledziła ofiarę do samego namiotu, cicho wyeliminowała strażników i poderżnęła gardło generałowi. Usatysfakcjonowana swym imponującym wyczynem, zniknęła w ciemnościach nocy. Euforia opuściła Katarinę już następnego dnia, kiedy to jej pierwotny cel, demaciański oficer, przygotował zasadzkę, w którą wpadli niczego nie podejrzewający żołnierze Noxus. Mimo iż Noxianie walczyli dzielnie, ponieśli ogromne straty. Katarina, wściekła na samą siebie, wyruszyła, by naprawić swój błąd i tym razem wykonać zadanie. Gdy powróciła do obozu, zdała sobie sprawę, że jej pierwotny cel jest zbyt silnie strzeżony, by bezszelestnie pozbawić go życia. Chwytając ostrza w dłonie, Katarina przysięgła, że nie spocznie, póki nie zgładzi demaciańskiego oficera. Rzuciła się w wir walki i rozpoczęła taniec zabójczej stali. Strażnicy padali jeden po drugim, rażeni ciosami błyskających ostrzy. Każde uderzenie przybliżało zabójczynię do upragnionego celu. Wreszcie wykonała swe zadanie i odzyskała honor - wystarczył jeden celny rzut sztyletem. Zakrwawiona i posiniaczona Katarina z trudem uszła demaciańskim wojskom. Pojawiła się w Noxus już jako zupełnie odmieniona osoba. Blizna, która została jej po pamiętnym, nocnym starciu, zawsze przypomina Katarinie, że chęć wykazania się nie powinna stawać na drodze do wykonania zadania.
''Nie waż się kwestionować mej lojalności. Nigdy nie pojmiesz, jak wiele mnie ona kosztuje.''
-- Katarina.
b)Statystyki Katariny:
Obrażenia 53 (+3.2 / na poziom)
Zdrowie 425 (+80 / na poziom)
Mana 0 (+0 / na poziom)
Prędkość ruchu 345
Pancerz 17 (+3.5 / na poziom)
Blokowanie zaklęć 30 (+1.25 / na poziom)
Regeneracja zdrowia 6.95 (+0.55 / na poziom)
Regeneracja many 0 (+0 / na poziom)
c)Umiejętności Katariny:
Skaczące Ostrza - Katarina rzuca sztyletem, który odbija się od kilku przeciwników, zadając magiczne obrażenia i oznaczając ich. Jej następne zaklęcie lub podstawowy atak przeciwko oznaczonemu celowi zużyje znak i zada dodatkowe obrażenia od magii.
Rzuca sztyletem i zadaje 60/90/120/150/180 (+0.45) pkt. obrażeń magicznych. Sztylet odbija się od 4 najbliższych wrogów, zadając 10% mniej obrażeń z każdym odbiciem.
Trafieni wrogowie zostają oznaczeni na 4 sekundy. Podstawowe ataki lub zaklęcia Katariny zużywają znak, zadając 15/30/45/60/75 (+0.15) dodatkowych pkt. obrażeń magicznych.
Cena
Darmowa
Zasięg
675
Złowieszcza Stal - Katarina zaczyna wirować i miotać sztyletami, zadając obrażenia wszystkim wrogom w pobliżu. Gdy trafi wrogiego bohatera, otrzymuje chwilową premię do prędkości.
Rozrzuca wkoło sztylety i zadaje 40/75/110/145/180 (+0.6) (+0.25) pkt. obrażeń od magii. Jeśli Katarina trafi bohatera, zwiększy swoją prędkość ruchu o 15/20/25/30/35% na 1 sekundę.
Cena
Darmowa
Zasięg
400
Shunpo - Katarina natychmiast przemieszcza się w wyznaczone miejsce i przez kilka sekund otrzymuje zmniejszone obrażenia. Jeśli to przeciwnik, zadaje mu obrażenia.
Postać przemieszcza się w wyznaczone miejsce. Zadaje 60/85/110/135/160 (+0.4) pkt. obrażeń od magii, jeśli cel jest wrogiem.
Po użyciu Shunpo Katarina przez 3 sekundy otrzymuje obrażenia zmniejszone o 15%.
Cena
Darmowa
Zasięg
700
Lotos Śmierci - Katarina wyrzuca z zawrotną prędkością sztylety, raniąc nawet 3 bohaterów znajdujących się w pobliżu. Ostrza zadają obrażenia od magii i zmniejszają szybkość uzdrawiania celów.
Katarina wyrzuca z zawrotną prędkością sztylety i trafia 3 bohaterów znajdujących się w pobliżu, zadając 400/500/600 (+3) (+1.75) pkt. obrażeń magicznych przez 2 sekundy.
Sztylety zadają Głębokie Rany, które zmniejszają efekty leczące o 50% na 3 sekundy.
Cena
Darmowa
Zasięg
550
Chciwość - Zabójstwa i asysty bohatera skracają czas odnowienia Katriny o 15 sekund.
2. Plusy oraz Minusy.
Plusy:
- Dużo stylów gry do zaoferowania.
- Snowball.
- Spokojnie można carrować grę.
Minusy:
- Trudny do opanowania champion.
- Trzeba wielu gier aby ogarnąć positioning.
-Stun i po ulti.
-Nie walczyć do 3 lvl'a.
3. Jak grać, co kupować.
Early Game:

Uważam, że to właśnie we wczesnym etapie gry należy grać bardzo agresywnie katariną. Ciągłe używanie Q na graczu przeciwnym (w miarę możliwości) oraz odskakiwanie z E. Byłbym jednak bardzo ostrożny z tym stylem gry, gdyż bardzo szybko pushujemy naszą linię oraz możemy tracić możliwość last hittowania tylnichcreepów, co może okazać się dosyć irytujące dla niektórych. Także albo grajcie ofensywnie

z 2044_64.pngustawionymi po obydwu stronach mida albo grajcie w miarę defensywnie.

Mid Game:

W tym etapie gry powinniśmy mieć złożony 3136_64.png, sorcerers-shoes.png oraz całego bądź w połowie - o79jtk.gif. Mamy już dosyć spory dmg, możemy zacząć coś robić. Polecam kupować po 3-5 2044_64.png z każdym cofnięciem się do bazy oraz 2-3 2003_64.png. Ustawcie 3/4 2044_64.png w przejściach w enemy jungle oraz zachowajcie przynajmniej jeden, aby móc odskoczyć poprzez smart cast - 2044_64.png, e. Powinniśmy wbijać się z naszym ulti pod koniec fightu bądź na samym początku (UWAGA! ryzykowne). Jeśli przeciwny team posiada dużo cc, powinniśmy złożyć 3140_64.pnga następnie3026_64.png .

Late Game:

Tutaj powinniśmy już posiadać następujący build:

sorcerers-shoes.png, o79jtk.gif, 3151_64.png, 3140_64.png, 3026_64.png, void-staff.png.

Jest to nieco słabszy momenty gry niż Mid Game ze dwóch względów. Przeciwnicy posiadają już HP oraz Magic Resists. W przeciwieństwie do Mid Game nie można wbijać się już jako inicjator, lecz trzymać podobną odległość od enemy, mniej więcej jak ADcarry. Powinniśmy użyć Q oraz uciekać od wszelakiej walki. Po tym jak Wasz team przyjmie większość CC przeciwników - zabawa zaczyna się dla Katy. Powinieneś użyć Q na najbliższym przeciwniku oraz spróbować złapać jakiegoś low health championa. Jeśli uda nam się kogoś zabić z jak najmniejszą stratą HP - uznajemy Team Fight za wygrany, gdyż dzięki Passywowi masz -15 sec cd na wszystkich skillach, czyli każdy skill, oprócz ulti, ma re-fresh cd. W tym momencie stajemy się maszynką do zabijania i z pomocą teamu powinniśmy wygrać team fight.

4. Rozdawanie skilli.
wkfss4.png
5. Masterki.
vec9l0.png
6. Runy.
34h8gf5.png
Mam nadzieję, że poradnik Wam się spodobał. To tyle, cześć.
@down
Nic nie kopiowałem, pisałem z głowy mózgu. Pokaż mi jakiś Twój poradnik, a z chęcią skomentuje. Czy go nie masz.?
@Raen
Wota na Katarinę? 1 raz słysze.
279981407253602336505.png
Opublikowano

Bulid zalatuje ryba, nie to zeby zly byl ale jest zly. Kopiuj wklej, dopisac pare gupot i mamy poradnik. smieciowy poradnik, fazy gry w tym poradniku sa jak w kazdym. Bo po chuj wytezac umysl. Ale przestane narzekac, pomowmy o dobrych stronach. Dowidzenia

@up hehehe, wszystko ( prawie ) z klienta lola ściągnięte

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Opublikowano

Build słaby... Brakuje pare itemów np. Woty, rylaia, abysala to są takie dość podstawowe itemy. Ogóle słabo

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Maxuje się w przed q.

Grałem tak, za bardzo mi nie idzie.

Minusy:

- nie walczyć do 3 lvl,

- papierowa,

- stun i po ulti.

Ano, masz racje. Ale, że jest ona papierowa, to się troszkę nie zgodzę ;p.

@down

2 maxuje sie E? No to Ty chyba nie grałeś nigdy Katariną :P.

Opublikowano

dzieki za historie, bo byłem tak strasznie ciekawy

dzięki za staty bazowe, bo ich nie widać na początku gry

dzięki za opis skilli, teraz już wiem co robią

brak woty i rylaia boli

drugie maksuje e

Opublikowano

Przykro mi to mówić ale to nie jest poradnik...

Piszesz, że zalecasz grać agreswnie od pierwszego lvla (już palicho, że early ma słabe) a zaraz później, że jednak to ryzykowne, i niektórych może denerwować. Poradnik ma przedstawiać postać w jasnym i klarownym świetle, poza tym... jaki playstyle jest w katarinie ryzykowny? To postać z tych co to w drugim meczu w życiu klepiesz pentakill facerollem. Co do itemów zdecydowałbym się albo na opaskę albo na GA, nie dwa na raz.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Od kiedy na Kacie buduje się szarfę? W buildzie nie ma nawet Rylaia, i Hextecha...

KomaNdoRamBoo_eune_64_3_logo.png

Jestę w brązię i się nię wstydzę.

Opublikowano

wkfss4.pngQ jako pierwsze? Czemu wprowadzasz ludzi w błąd ? Q można maxować ,ale dużo bardziej opłaca się maxować W...

Q się maxuje tylko wtedy kiedy mamy hard line i nie możemy podejść do farmy... To wtedy z tego Q lasthitujemy.

Opublikowano

Maxuję się tak jak podałem niżej, bo daje to większy burst w early-mid game.

R->W->Q->E

Build:

Gdzie do nędzy jest core Zhonya? Albo Abyssal/Rylai? QSS jest nawet dobre, ale jeśli mają długie CC (malza, ww). Kata to assasin więc dobrym wyborem jest jeszcze DFG które pozwala szybciej rozwalić tanków.

A co do twojego ego napisałeś, że wszystko piszesz z głowy?

b)Statystyki Katariny:
Obrażenia    53    (+3.2 / na poziom)
Zdrowie    425     (+80 / na poziom)
Mana    0    (+0 / na poziom)
Prędkość ruchu    345    
Pancerz    17    (+3.5 / na poziom)
Blokowanie zaklęć    30    (+1.25 / na poziom)
Regeneracja zdrowia    6.95    (+0.55 / na poziom)
Regeneracja many    0    (+0 / na poziom)

Czy ktoś by mógł zapamiętać coś takiego? Już nie napiszę i historii postaci ale ludzie..

W poradniku nic więcej nie napisałeś, to wszystko mógłbym spotkać w jakimś spotlighcie lub na jakimś solomidzie. Przykro mi ale poradnik mi się nie podoba. I nie, nie napisałeś w tym poradnik jak grać Katariną i nawet się nie wysiliłeś się by wypisać kontry i jakieś inne ścieżki rozwoju postaci. Połowa zerżnięta z klienta gry.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Szarfa na dzisiejszą metę jest usseles...

ja preferuje taki build: obuwie maga, hextach, rylai, rabadon, void staff, ga/plemienna/maska

Poradnik słąby według mnie pewnie pisany przez osobę która tkwi w brązie.

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

Pisałem go 4 miesiące temu, jeszcze nie byłem tak obeznany na grze, przepraszam ;-).

Trochę się w tych 4 miesiącach pozmieniało do Katariny, więc poradnik uważam za nieakatualny. Na dniach zrobię nowy do Katariny, jakiś świeższy.

Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...