Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Zarobek od Gorącej Pustyni do Lodowej Krainy

Mărtino

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
O czym będzie poradnik ?
O tym jak łatwo zarobić.
Polecam zajrzeć do cenniku serwera na którym gracie.

Pustynia - zarabianie na metinach (40-50lvl)

Pustynia to miejsce,gdzie mamy możliwość zarabiania kasy na metkach.Pewnie wiele osób się zastanawia w których miejscach dropią się metiny i jakie mieć na nie eq.Zaleca się lvl min. 35.

Eq na te metki:
Zbroja:18lvl+9 z kd speeda lub defa
Hełm:21lvl,od +7 do +9
Tarcza:Pięciokątna od +7 do +9 lub okrągła +5/+6
Bransa:Obojętna jaka,ważne żeby był bon 1k pż
Naszyjnik:byle jaki z bonem 1k pż
Kolce:ebonitowe +8/+9
Buty:jakiekolwiek z bonem 1k pż
Broń:Na 30lvl z dużą średnią z dużym + ulepszania

Koń ?
Bojowy się przyda.
No i też buff.

Gdzie znajdę Metki ?
Na tej mapce:
x78elx.jpg

Spis występujących tam metków:
150px-Metin_Duszy.jpgNazwa: Metin Duszy
Level: 40
Resp: orki, czarne orki
Najbardziej wartościowy drop to:
Kamień Duchowy (bardzo rzadko)
Kamień Duszy
Księga Umiejętności
Pigułka Krwi
Dodatkowy drop z mobów:
Kozik Czarnego Liścia
Ząb Orka

150px-Metin_Cienia.jpgNazwa: Metin Cienia
Level: 45
Resp: węże, skorpiony, pustynny zawadiaka
Kamień Duchowy (rzadko)
Kamień Duszy
Księga Umiejętności
Pigułka Krwi
Dodatkowy drop z mobów:
Wachlarz Jesiennego Wiatru, Antyczny Dzwon
Ogon Węża+

150px-Metin_Twardo.C5.9Bci.jpgNazwa: Metin Twardości
Level: 50
Resp: zarażone moby z Sohan, dość trudne respy
Kamień Duchowy (rzadko)
Kamień Duszy
Księga Umiejętności
Dodatkowy drop z mobów:
Nieznane lekarstwo+

Zarabianie w Trudnym Lochu Małp

Ta siedziba małp jest jednym z najlepszych miejscówek do zarabiania kasy.Zalecam lvl postaci w przedziale 50lvl-60lvl.
Znajduje się tutaj:
gfh39s.jpg

Moby:
Lord Małp (Boss) (Respi się on co około 30min, nie jest mocny lecz jego "obstawa" natychmiast się na nas rzuci)
Zły Silny Małpi Generał
Zły Silny Małpi Wojownik
Zły Silny Małpi Żołnierz
Zły Silny Małpi Miotacz
Zła Silna Złota Małpa
Zła Silna Kamienna Małpa
Silny Małpi Generał
Silny Małpi Wojownik
Silny Małpi Żołnierz
Silny Małpi Miotacz
Silna Złota Małpa
Silna Kamienna Małpa
Drop:
Podstawowy drop jaki nas interesuję to Medale Konne, Krew Małp (dropi tylko gdy mamy misję, jeśli nie posiadamy jej jeszcze w eq, czyli polecam przekładać np. na buffa i dropić następną), Z bossa będzie dropić nam Zioło z Trudnego Lochu Małp, zbroję na 54lv i od czasu do czasu może nam dropnąć Kamień Duchowy.
Krew_Ma%C5%82py.jpgKamie%C5%84_Duchowy.jpgZio%C5%82o_z_Trudnych_Ma%C5%82p.jpg32px-Medal_Konny.jpg
Jak zrobić dobrą postać na Trudny Loch Małp:
Najlepiej nadaję się chyba Sura WP.Skille sury robimy całościowo pod Trudny Loch, czyli: Czarowane Ostrze ---> Czarowana Zbroja ---> Strach. Czemu strach ? Ponieważ to specjalny skill WP dzięki któremu moby z niższym lvl nas nie atakują i możemy wziąć ich tyle, ile chcemy; dodatkowo zmniejsza zadawane nam obrażenia. W statystykach postaci wszystkie pkt. wydajemy na Inteligencję, po wymaxowaniu resztę na Witalność.
Drugą postacią która także będzie dobra do Lochu jest Mental. Skille wojownika pod Loch to: Silne Ciało ---> Duchowe Uderzenie ---> 3skill wedle uznania, Tąpnięcie lub Walnięcie. W statystkach postaci wszystkie pkt. dajemy w Siłę, a resztę w Witalność. Czemu nie na odwrót? Ponieważ mental ma dużo defa, a ataku mu brakuje.
Jaki Koń ?
Militar lub Bojowiec.
Ile potrzeba defa żebym sobie poradził ?
Obrony wystarczy nam 500, ale wiadomo, że im więcej tym lepiej. Gdy już mamy te 500+ defa damy radę wyczyścić całą komnatę na 2 lub 3 razy. Czyli bierzemy najpierw 3/4 dolnej komnaty i wybijamy je przy ścianie, potem bierzemy 1/4 dolnej + górną komnatę i tak w kółko.
Czy bez rękawicy nic nie dropne ?
Bez rękawicy złodzieja w Trudnym Lochu i tak tam jest bardzo dobry drop. Wiadomo, z 2x dropem jest łatwiej, lecz można obejść się bez niego. Ja w ciągu około 1h dropiłem 15-35 medali, zależy od szczęścia.
Eq:
Hełm: Żelak/Wyzywka +9. Wystarcza w zupełności, jeżeli jest jakiś bon na zwierzaczki to bardzo dobrze, lecz nie jest wymagany.
Tarcza:Okrągła tarcza +6/7 wystarcza. Jeżeli ma ktoś np +4,5 z NNO taką też może założyć, małpy omdlewają co nieco utrudnia branie spotu.
Bransa: Polecam Srebrną +9, Białe złoto +8/9, Nieb łzy lub Kryształową bransę (jeżeli ma bon 1k PŻ lub więcej). Jeżeli ktoś ma w bransie 5/10% do PŻ (oprócz bonu HP) to jest to naprawdę spore ułatwienie, można mieć coś na zwierzęta 10/20%. Żaden z tych bonów oprócz HP nie jest wymagany, jest to po prostu tylko spore ułatwienie dla kogoś, kto je posiada.
Kolce: Standardowo Ebonitowe +9
Naszyjnik: Tutaj polecam Ametyst, Nieb łzy, Z białego złota, Perłowy (dla WP). Z bonusem przynajmniej 1k PŻ. Im naszyjnik wbity na większy + tym lepiej.
Buty: Tu najlepiej nadają się Buty Feniksa +4 do +9 z bonusem przynajmniej 1k PŻ. Mają one wbudowany bon na blok ciosu co powoduje, że małpy nie trafiają i HP nie spada za szybko. Ale jeżeli nie posiadamy takich, to zakładamy jakieś inne z bonusem 1k PŻ lub więcej.
Zbroja: Zbrojka nie musi być jakaś super, wystarczy na 42lv +7 z Kd defa i speeda bądź uchylenia, Jeżeli ktoś ma jeszcze HP w zbroji to mu z pewnością wystarczy.
Broń:FMS lub RIB +8,9; Średnia 20% musi być,co do Kd to śmierci i potwora +3/4
A tutaj jest filmik jak dojść do lorda:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=66DtjfatYSM

Wziąść Buffa ?

Tak, bez buffa nie polecam wchodzić. Dobrze by było, żeby szamanka miała 35lvl+, Pomoc i Błogo na M. Tutaj wrzucam SS'a w którym ja dropie swoim mentalem. Bez 2x dropu nieraz medale się dosłownie sypią, jeśli oczywiście ma się szczęście.

bu21tf.jpg

Zdropiliśmy i idziemy sprzedać.

Dropienie stalek w red lesie

Dropienie stalek może być opcją na zarabianie yang. Akurat obecnie od paru dni z żoną biegamy po czerwonym lesie.Obecnie coraz więcej postaci ma lvl 86+, czyli wymagany do dropienia stali w lesie, jednak o spoty raczej łatwo. Nie jest to popularne zajęcie.

Stalka - zbroja na 66-70lvl. Im wyższy poziom ulepszenia zbroi, tym wyższy wymagany lvl postaci, aby ja móc założyć.

Zbroja_Z_Czarnej_Stali.jpgUbranie_Czarn._Wiatru.jpgZbr._P%C5%82yt._Czar._Magii.jpgCzarna_Szata.jpg

Zdobyć ją można generalnie na kilka sposobów:
- z tysięcznych wojowników (bardzo małe szanse)
- ze szkatułki umarłego rozpruwacza (małe szanse)
- z lodowej wiedźmy (w miarę łatwo, ale nie solo)
- z mobów w czerwonym lesie (najłatwiej)
- ze szkatułki Azraela (Katakumby, trudno)
- z Tartara (Katakumby, trudno)
- z generałów w V2 Groty (średnio łatwo)
Wymagany poziom dla dropu stali w czerwonym lesie to 86 lub wyżej. Lecą one z konkretnego potwora, którym jest złe czerwone drzewo. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, ten pan jest zielony ;)
tvvqlw.jpg
Występuje w końcowych partiach czerwonego lasu. Respi się także z metinów 90lvl. Polecam filmik autorstwa FuBu, który ładnie opisał jak i gdzie można expić w red lesie. Ja piszę akurat o dropieniu stalek, nie o expie, ponieważ filmik robiony był w czasach przed wyjściem groty wygnańców w polskiej wersji Metina.

Ja osobiście gram wojownikiem body, dlatego jest mi troszkę trudniej niż mentalowi. Największym jednak problemem w expieniu/dropieniu w tej lokacji, jest utrata punktów PE. To główna przyczyna moich zgonów. Gdy zostaniesz otoczony przez drzewka, w ciągu paru sekund niebieski pasek many spada do zera. Nie można wtedy uciec stosując skill cięcie z siodła, gdyż wymaga on minimalnej dawki energii.

Jak się wyekwipować?

Zatruty/rib/żal - jakaś dobra broń, bo im szybciej drzewka ubijesz, tym lepiej. Można je podprowadzać do ściany, wtedy jest nieco szybciej, ale ogólnie rzecz biorąc, broń musi dawać radę. Ja biję zatrutym z niskimi średnimi, bo jedynie 18%, jednak ma on bon na zatrucie i dobrze mi się nim bije w grocie na golemach. Poza tym, jako bodziak, aura mi rekompensuje niskie średnie.

10% obrażeń dodane do PŻ - ważny bon, pozwalający przeżyć. Sura wp ma o tyle dobrze, że ma go wbudowanego w skill. Reszta klas postaci tak fajnie nie ma i musi coś kupić, zrobić, wydropić czy też liczyć na fart mieszając bony samodzielnie. Ja posiadam bransoletkę z białego złota +9 z bonem 10% do PŻ i sobie ją chwalę, ładnie działa ;)

10% obrażeń dodane do PE - pozwala nieco zrekompensować zjadanie many przez drzewka. Minimalnie, ale czasem wystarcza, żeby uciec przy pomocy cięcia z siodła. Używam osobiście żelaka +9 z tym bonem. Pozwala zaoszczędzić na niebieskich potkach.

+1000/1500/2000 PŻ - pisze o tym na samym końcu, bo to nie aż tak ważne. Zresztą, chyba każdy, kto wbił 86+, już posiada eq z bonami do hp. Moja postać ma jedynie 13-13.5k pż i sobie dobrze radzi, więc nie szukałem nawet przedmiotów z większymi bonami.

Buff! - to podstawa. Szaman smok z co najmniej średnimi skillami. Bez bufka tez można dropić, ale dużo mniej efektywnie. Ja dla przykładu bije po 2 grupki tylko, a to się mija z celem (pomijam fakt, że mam raczej przeciętną postać ;) ).

Gdzie konkretnie bić?
Tam, gdzie Ci wygodnie. Serio. A jeśli dopiero planujesz pierwszy raz pójść na stalki, obejrzyj zamieszczony wyżej filmik. FuBu podaje tam 2 spoty, na których można bić. Ja osobiście preferuje ten drugi, czyli polankę na końcu lasu.

7j1f03.jpg
yglf3b.jpg

Oddaliłem mini-mapkę po to, żeby było mniej więcej wiadomo, gdzie ten konkretny spot się znajduje. Najprościej - sam koniec lasu, północno-wschodni róg mapy. Na 2 osoby spot raczej za mały, trzeba czekać na resp. Żona bije tam czasem sama, ja jestem za słaby na to, żeby bez bufka polankę wyczyścić ;)
Dlaczego akurat tam? Bo to ostatni spot, sam koniec. Mała szansa na to, że ktoś przejedzie na wskroś i zluruje/odluruje moby. Najczęściej goście wjeżdżają na środek polanki i zmieniają ch. A co tam robią? Szukaja metinów 90lvl.
To właśnie drugi powód, dlaczego lubię tam siedzieć. Na polance dość często, przynajmniej z tego co zauważyłem, spadają metiny. Nie jestem wielkim fanem jeżdżenia po mapie, relogania, szukania metków 15 minut, po czym czekania na kolejny resp 45 min. Wolę sobie pobić, może stalka dropnie, a metin sam spadnie na głowę. Nie raz już tak było ;)
No sprzedajemy stalki(hehe wyszło na szpan):

hhu643.jpg

Co dropi na 86lvl?
Stalki +1
Małże
Bronie na 65lvl +0-4
- miecz egzorcysty - boski łuk moreli - miecz nimfy - wachlarz zbawienia - dzwon nieba i ziemi - nóż błsykawicy - magnetyczne ostrze
Biżuteria z niebiańskich łez - bransoletka +4/5/6 (najczęściej) - naszyjnik + 4/5/6 (średnio) - kolczyki + 4/5/6 (rzadko)
Złote klucze (na tym lvl już bardzo rzadko)
Zwoje Błogosławieństwa

Skuteczne zarabianie na Sohan - metiny, rudy i lis

Na Sohan zaleca się lvl 55-70.

Metiny Diabła 55lvl

p3lqr1.jpg

Z metinów 55lvl respią się ezoty, to jedne z łatwiejszych kamieni do ubicia na tym lvl (na pewno łatwiejsze niż 50). Ich resp następuje w określonej okolicy, dużo jeżdżenia tam nie ma. Dodatkowo są bardzo mocno widoczne, bo ich czerwony kolor mocno kontrastuje z białym śniegiem podłoża. Na każdym CH pojawiają się 2 metiny.

gzk2tu.jpg

Metiny są na tyle proste do ubicia, że można spokojnie szukac ich już na 45-50lvl. A nawet wcześniej, jeśli mamy naprawdę solidne eq. Na resp działa bon silny przeciwko mistykom.

Dropie się z metka kamień duchowy,kd,bronie na 55lvl.

Metiny Śmierci 65lvl

9r2odm.jpg

Szukając metinów śmierci jeździ się generalnie albo po lewej, albo po prawej krawędzi mapy. Jeżdżenie po wszystkich spotach zajmuje po prostu za dużo czasu. Mała dolinka po lewej jest bardzo fajna w sytuacji, gdy jesteśmy jedyną osobą tam przybywającą - wtedy mamy cały resp dla siebie na wszystkich CH, bo na tak małej powierzchni znajduje się metiny bardzo szybko. Po drugiej stronie jest więcej jeżdżenia, od teleportera aż do wejścia do lasu, jednak metiny pojawiają się tam dwa na każdym CH.

78n30u.jpg

Praktycznie jedyną trudność w biciu tych metinów stanowią lodowe golemy - wielkie ciosane z lodu bałwanki, które naprawdę trudno ubić. Przydatny może się okazać bon na otrucie. Generalnie jednak szybciej za zwyczaj wychodzi uciekanie przed golemami (odjazd od metina, poczekanie aż resp podbiegnie, i powrót do metina w celu dobicia go), lub też trzymanie ich na klacie (zwłaszcza mental). Drop jest zadowalający, sporo kamieni duchowych można na tych metinach wydropić.

Rudy

Nie należy zapominać, żeby zawsze w podróż na Sohan zabierać ze sobą kilof.

kkwayq.jpg

Sohan obfituje w rudy, które przy pewnej dozie szczęścia można przetopić. Jest to źródło dochodu, którego nie powinno się ignorować, bo niektórzy na samych rudach dorabiają się poważnych pieniędzy. Zwłaszcza osoby z niższym lvl, które będą jeździć w okolicach centrum mapy (miejsce respu metinów 55), będą natrafiać na wiele żył. Najcenniejsze to oczywiście ebonit, niebiańskie łzy, białe złoto.

9 ogonów - lisek

0bl35n.jpg

9 ogonów to dodatkowa opcja na zarobek na Sohan, jednak nie dla każdego. Ma dość niski lvl (72), dlatego wysokopoziomowe postacie go nie biją. Niskie lvl próbują ubijać go na polimorfii, na 75+ można robić to już bez marmurków (zwłaszcza woj body). Lis przywołuje 3 lodowe golemy jako obstawę. Zadaje średnie obrażenia, ale ma dużo życia i szybko się regeneruje. Aby ubić go bez polimorfii, potrzeba dużych obrażeń, omdlenia i jak najwięcej na krytyka, plus najlepiej coś na otrucie. Z bossa wypada szkatułka 9 ogonów,po czym ją sprzedamy.
ofhcya.jpg
Jeśli nadeszła godzina respu bossów, a Ty nie możesz nadal znaleźć liska, oznacza to najprawdopodobniej, że ktoś próbował ubić go bez polimorfii, na koniu, i wbił go w ścianę. To niestety dosyć popularny problem, stwarzany przez graczy nie mogących zbyt szybko ubić tego bossa.

Segz

16ob.png

Opublikowano

Tak, nie ma to jak skopiować czyjąś pracę. Wszystkie dłuższe teksty są skopiowane z google oraz oficjalnego forum Metina. Jak tak można? Temat zgłoszony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...