Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Początki z serwerem.

Rekomendowane odpowiedzi

Znawca
Opublikowano

Witam.

Postanowiłem sobie, że pobawie się w założenie serwera dedykowanego. Będzie to mój pierwszy raz więc szukam osoby która mogła by mi to wszystko wytłumaczyć.

Co dokładniej?

Bardzo mało wiem o ftp. Oraz ogólnie, aby wytłumaczył mi ktoś jak to wszystko wygląda. Czy dedyk różni się od hamachi (nie chodzi mi o to, że dedyk jest 24h a hamachi nie, chodzi mi o to jakie trzeba posciagac programy, jak to obsługiwać itp.)

Z góry dziękuje.

Validating > Member > ProUser > Postmaker

-----------------------

Opublikowano

FTP - to po prostu baza danych zrobiona na jakiejś maszynie z internetem i podporządkowana jakimś serwerem, np. ftp filezilla serwer.

Przez ftp możesz się łączyć i przeglądać/edytować dowolne pliku (mniej więcej tak jak się logujesz np. do craftserve i masz panel).

Dedykt od hamachi różni się tym, że na dedykcie może być więcej ram, lepszy internet i oczywiście w niektórych dedyktach ekskluzywny panel :D

Hmm.. Jakie programy pościgać?

ftp filezilla, winrar, inclasstrans

Dalej nie wiem jak Ci odpowiedzieć

Opublikowano

Najpierw trzeba wybrać hosting, najlepiej jakiś zaufany, aby nie było późniejszych problemów.

Po zakupie serwera, w panelu użytkownika powinniśmy mieć gdzieś pokazane dane do FTP. Żeby się połączyć, najlepszym programem do tego wg. mnie jest TotalCommander, ale jest również FileZilla i wiele innych, więc jest co wybierać. Pliki serwerowe, a także pomoc przy konfiguracji plików itp. znajdziesz na tym forum. Dedyk różni się od Hamachi głównie jakością. Jakość serwera na hamachi zależy od twojego komputera (ile masz RAM, jaki procesor itp.), a na Dedyku możesz zamawiać różne dodatkowe oferty, np. dodatkową pamięć RAM, lub coś podobnego, oczywiście za niewielką opłatą. Jeśli czegoś jeszcze nie wiesz, napisz, chętnie pomogę.

Znawca
Opublikowano

Mój komputer jest dość słaby. Czy gdy będę miał serwer dedykowany będzie to problemem?

-----------------------

Opublikowano

Po 1 jak postawisz serwer na komputerze to to nie jest dedyk.Dedykiem możesz nazwać serwerownie która za daną opłatę hostuje ci własny serwer.Na komputerze możesz założyć serwer albo hamachi albo no-hamachi.

Znawca
Opublikowano

I co, żeby połączyć się z ftp, tzn żeby móc wgrywać pluginy itd. Potrzebuje programu TotalCommander Albo FileZila tak?

-----------------------

Opublikowano

FilleZillę(ewentualnie TotalComander) oraz musisz mieć oczywiście dane do logowania. Wygląda to niejako jak przeglądanie folderów w własnym PC. Możesz poćwiczyć na ddarmowym hostingu stron takim jak ugu.pl

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chcesz prawdziwy hosting gdzie jest 0 lagów?

Polecam Ci http://disconnect.pl/

Mają ItemShop co sprawia łatwość w zarządzaniu, WYSOKIE STAWKI SMS, webFTP, Harmonogram zadań, szybki kontakt, każde przedłużenie daje +5 dni gratis, darmową bazę MYSQL! POLECAM! :)

Opublikowano

FilleZillę(ewentualnie TotalComander) oraz musisz mieć oczywiście dane do logowania. Wygląda to niejako jak przeglądanie folderów w własnym PC. Możesz poćwiczyć na ddarmowym hostingu stron takim jak ugu.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...