Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

(Tutorial) Fruity Loop Studio | Podstawy Produkcji Muzycznej

Keniger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w Turorialu poświęconym tworzeniu muzyki i ich etapom.
Nie jest to byle sztywny tutorial z profesjonalnym słownictwem, czy masą teorii. Napisałem tutaj po swojemu na czym ogólnie polega produkcja. Myślę, że może to też zachęcić kogoś z was do rozpoczęcia zabawy z muzyką techniczną. Ja sam tworze dopiero od lipca '12 ale myślę, że co nieco mogę o tych sprawach opowiedzieć, no więc zaczynamy ;)
Tutorial będzie podzielony na część teoretyczną i praktyczną. Stworzysz sam, swój własny projekt, być może jakiś ciekawy kawałek, naucze cię nawet Remixu :)
Udostępnię nawet kilka moich projektów, wszystke moje nutki znajdziesz pod tym adresem :
Jeżeli chciałbyś więcej to polub mój fanpage www.facebook.com/KenigerOfficial
WSTĘP
Muzyka elektroniczna (techniczna) rozciąga się od starych klasyków elektronicznych takich jak "Oxygene", przez electro, hiphop, synthpop, chillout, aż po trance, house, techno, itp. Wielu ludziom wydaje się, że wystarczy poświęcić 5 min. na tworzenie melodii, 5 min. na dźwięki, 5 min na rendering i mamy w kwadrans gotowy hit. Zgodzę się tylko mając na myśli denne i puste kawałki zrobione pod jakąś inna nutkę, wyłącznie dla kasy. Tak na serio produkcja jest prawdziwie wciągającym i ambitnym zajęciem, jeśli mamy dobre chęci i tworzymy kolejnymi etapami, wypisanymi na dole :D
Planowanie
Najważniejszy jest pomysł. Jeśli jest wena to trzeba ją wykorzystać i wymyślić coś dobrego, oryginalnego.
Na początku sam jednak nic nie wymyśłałem , tylko wzorowałem się na innych kawałkach i tu traciłem najwięcej zabawy.
Fajnie jest wymyślić coś co ma charakteryzować mój własny styl.
Ludzie doceniają to najbardziej.
Oczywiście ja sam nie planuje sztywno, że jak coś założe to tak właśnie ma być.
Często zmieniam swoją wizję kawałka (chyba nawet za często ;)).
To jak już mamy plan to trzeba zacząć działać, a zaczyna sie zawsze od kręcenia dzwięków...
Tworzenie dzwięków
Dźwięki w nagraniach muszą być na odpowiednim poziomie aby przyciągnąć słuchacza. Oczywiście najlepsze poziomem są te wytwarzane naturalnie ale sprzęt studyjny jest coraz lepszy i daje równiesz bardzo duże możliwości.
Takim sprzętem, na którym wykręca się dźwięki są syntezatory. Ja korzystam z cyfrowego suntezatora o nazwie "sytrus". Syntezatory charakteryzują się dużą ilością pokręteł i przełączników, krótko mówiąc - dla laika czarna magia. Jednak jak już sie opanuje, co do czego służy, to wtedy wykręcanie dzwięku bedzie samą przyjemnością.
Sama poprawność dźwięku niewiele daje, tutaj liczy się oryginalność. Dlatego trzeba poprostu próbować aż wyjdzie ciekawie. Nic prostszego!
Niektórzy, głownie początkujący, wybieraja jednak sample (gotowce), które były kręcone przez zawodowców. Jest to pewne ułatwienie sprawy, ale nie daje takich samych satysfakcji no i nie brzmi oryginalnie. Po wykręceniu dźwięków większość producentów zabiera się za układanie melodii...
Układanie Melodii
Melodia jest przez wielu (też przeze mnie) uznawana za najważniejszy elementw muzyce. Dobre są melodie i te najprostsze, zapętlone, i te dłuższe, bardziej klimatyczne, to zależy jak kto lubi.
Przy tworzeniu melodii najważniejsze jest omijanie fałszu. Prawdziwy muzyk ma to opanowane, ja też się uczę, przy moich klawiszach. Nie oznacza to, że ci startujący od zera nie nie dadzą sobie rady. Sam soft w którym ja tworze - FL studio, ma bardzo prosty w obsłudze układ klockowy (zamiast pięciolini) i wiele innych pomocy, które znacznie ułatwiają tworzenie melodii. Jak dla mnie układanie melodii jest najfajniejszą sprawą ;]
Zgranie Utworu
Załóżmy, że mamy już całą nutkę w głowie, mamy wszystkie dźwięki z melodiami. Teraz trzeba to wszystko jakoś zgrać do kupy. Przy zgrywaniu ważne są:
-przejścia;
-automatyzacja, czyli wszystkie wyciszenia, filtry, itp;
-zachowanie zasady frazy.
Ta ostatnia rzecz jest szczególnie ważna. Trzeba się tego trzymać, aby kawałek nie był monotonny, dlatego w każdej nowej frazie powinno sie dziać coś nowego.
Co to jest fraza? Jest pełno tutoriali w internecie związanych z tym pojęciem. Ja napisze najprościej jak się da: fraza to 32 beatowy (uderzeniowy kawałek piosenki, składa się z 8 taktów. Nie jest to jednak reguła w muzyce, np w "infinity 2008" fraza trwa 40 uderzeń, czyli 10 taktów.
Co do samego zgrania to chyba tyle. Kiedyś myślałem, że na zgraniu kończy się tworzenie, z reszta - większość ludzi tak uważa. Do tych etapów już opisanych dochodzą mixing i mastering, które są odpowiedzialne za dynamikę utworu.

Mixing

Mixing polega na dopasowywaniu poziomu głośności dźwięków do siebie. Słaby mixing daje w skutku mało dynamiczny i kiepsko brzmiący kawałek. Jeśli słyszysz, że werbel gra mało wyraźnie, że brzmi poprostu słabo, to znaczy, że albo jest źle wykręcony albo słabo wmixowany.
Mixing nie ma w sobie niczego skomplikowanego, tutaj liczy się jedynie słuch muzyczny.
Po mixingu pozostaje tylko mastering...
Mastering
Mastering - ostatni etap produkcji. Jest dosyć skomplikowany, ja sam dopiero zapoznaję się z tym pojęciem, dlatego nie mogę powiedzieć zbyt wiele.
Sam mastering dzieli się na 2 podetapy:
-korekcja barwy;
-kompresja dynamiki;
Korekcja może kojarzyć sie z equalizerem z Winampa, dzięki któremu możemy zmienić barwę dźwięku. Korekcja w produkcji znaczy dokładnie to samo. Jeśli utwór brzmi zbyt sucho, czy mętnie, to trzeba sie tym pobawic.
Kompresja dynamiki - ostateczne poprawienie dynamiki, polega na podbijaniu elementów piosenki, które grają za cicho a obniżaniu poziomu tych za głośnych.
Mastering podobno wychodzi dobrze tylko w profesjonalnych studiach, dlatego niektórzy producenci wysyłają tam swoje kawałki. Wielu producentów w ogóle omija ten proces, bo nie jest on taki konieczny.
To tyle ode mnie, na temat taki ogólny.
Jak wspominałem nie jest to Tut z masą teorii, chociaż to na razie sama ona ;D Jednak to jeszcze nie koniec.
Więc tak, najpierw omówimy co trzeba wiedzieć o programie aby móc zacząć.
Tak wygląda nasz program !
Oraz kilka omówionych funkcji :D

yartuq.jpg

FL Studio można pobrać stąd

http://www.image-line.com/documents/flstudio.html

W wersji testowej oczywiście.

Mamy trzy różne wersje tego programu :

FL Studio Fruity Edition

FL Studio Producer Edition

FL Studio Signature Edition

Różnią się one "wyposażeniem" każda ma mniej/wiecej wtyczek VST.

Pewnie zadajecie sobie pytanie czym są wtyczki VST :D

Więc tutaj znajdziecie odpowiedź :

http://pl.wikipedia.org/wiki/VST

A mówiąc potocznie są to wtyczki do programów muzycznych, jest to Standard.

A tutaj inne poszczególne bajery programu !

rlhfok.jpg

1- Playlista. (F 5). To na niej układamy stworzone przez nas sekwencje lub sample odtworzone na patternach i kanałach

2- Step sequencer. (F 6). Służy do układania loopów (np: pętli instrumentów perkusyjnych)

3- Pianino Roll. (F 7). Keyboard do układania sekwencji lub melodyjek

4/13- Browser (F 8). Przeglądarka służy do przeglądania plików sampli otwierania projektów itp.

5- Filter (F 9). Zaawansowane narzędzie do nakładania efektów. Dla całego utworu lub wybranego patterna

6- Cofanie (Ctrl + z) jeśli podczas układania loopów lub melodii coś skopiemy możemy tym przyciskiem to cofnąć

7- Zapisywanie projektu jako... (Shift + Ctrl + S)

8- Zapisywanie projektu jako ścieżki audio (*wav, *mp3, *ogg, *mid, *flp (plik projektu programu FL Studio, lub *zip (Ctrl + R)

9- Edytor audio. Umożliwia edycję plików audio (przycinanie itp)

10- Przycisk nagrywania

11- Informacje o projekcie. (F 11). Umożliwia tworzenie i edytowanie informacji o projekcie

12- Pomoc (F 1)

14. Ustawiamy prędkość utworu

15- Włączenie tej opcji pozwala nam używać klawiatury w pianino rollerze (można grać na klawiaturze

WORK IN PROGRESS

Dokończę to ! Jeszcze dzisiaj będzie kolejna część !

OndteAw.png
Opublikowano

Sam robię piosenki w podobnych programach do fl studio , zawalista piosenka Lost City .

mihcio15.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...