Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawne rozmieszczenie wentylatorów w obudowie

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W poradniku będę mówił o wentylatorach 120mm, jak macie miejsca na 80mm to wiadomo że wpychać (przeważnie z tyłu więc wyciąg)

Gdy mamy 1 wentylator

1) obudowa-piekarnik, jak wiemy nie mają miejsca na wentylator z przodu ale jest na to sposób. Jeśli tylko mamy 3 sloty 5.25 cala (na nagrywarkę) wolne to spokojnie możemy tam zapchać takiego delikwenta 120mm. Polecam szybkoobrotowe - w końcu to nasz jedyny wentylator. W przypadku siatkowanych osłonek możemy je zostawić, w przypadku plastików usuwamy. W "piekarnikach" diametralnie zbija temperaturę

2) dobra buda (zasilacz góra) - tutaj mamy już 1 wyciąg od zasilacza. próbowałem WSZYSTKIE warianty, bok, tył, wciąg, wyciąg. Najlepiej sprawdza się szybko obrotowy 120mm na przodzie WCIĄGAJĄCY, w końcu to nasz jedyny wentylator

3) dobra buda (zasilacz dół) - tutaj niestety obieg zerowy bez wentylatorów. Musimy sensownie pomyśleć, jeśli mamy 2 sloty na wentyle po bokach polecam wianie na sam procesor/grafę w zależności co się bardziej grzeje, jednak takie budy mają zazwyczaj w zestawach 2-3 wentylatory chyba że kupujemy używaną. Jeśli brakuje slotów z boku to zostaje szybkoobrotowy wyciąg z tyłu, efekt odkurzacza (głośno) za to lepszy obieg niż przy samym wciągu z przodu

Gdy mamy 2 wentylatory

1) obudowa piekarnik jeden wentylator najlepiej tak jak wcześniej, szybkoobrotowa 120 pod nagrywarkę + najlepiej wolnoobrotowa (lub szybko dla lepszego efektu) z boku na samym dole, niej wieje pod GPU. Sprawdzone na dobrej budzie - takie wianie pod GPU zbija nawet 10 stopni. Oczywiście jeśli mamy sloty z boku, ale na 99% mamy bo to w końcu piekarniczek

2) dobra buda (zasilacz góra) tutaj mamy jak pisałem jeden wolny wyciąg zapewniony, polecałbym 120mm szybkoo. na front + jeśli mamy slot z boku wolno/szybkoo. wiejący pod GPU, jeśli nie lepiej sprawdzi się pod nagrywarką niż wyciąg z tyłu ! Sprawdzone ! lepiej mieć cały wciąg z frontu dając więcej powietrza. Pod nagrywarkę wolnoobrotowy wystarczy, jednak szybkoo. nie zawadzi

3) dobra buda (zasilacz dół) tutaj już możemy jako taki obieg zapewnić więc najlepiej wciąg na froncie wyciąg z tyłu szybkoobrotowe lub jeśli mamy małe temperatury wolno (zależy od głośności posiadanych wentylatorów) wtedy mamy zapewniony jako taki obieg na zasadzie wciągu i wyciągu

Gdy mamy 3 wentylatory

1) obudowa piekarnik, zaczyna się robić ciasno. Jeśli zmieścimy 120 mm to przyczepić na tył jako wyciąg koniecznie wolnoobrotowy żeby zasilaczowi nie zabierał, jeden pod nagrywarkę (dalej szybko obrotowy) i jeden wolno/szybkoo. z boku na dół żeby pod GPU nam wiało. Obieg zapewniony, temperatury zacne ;)

2) dobra buda (zasilacz góra) ja tak mam, powiem wam że wytestowałem kilkanaście ustawień wentylatorów i znalazłem najlepsze. Szybkoobrotowa 120 na front (dół) wolnoobrotowa 120 pod nagrywarkę + wolnoobrotowa 120 wiejąca pod GPU. U mnie jest cicho jak na cmentarzu + temperatury zacne (955 BE 30 stopni na coolerze dupnym, HD4870 39st na 25% wentyli) można kombinować inaczej żeby syfu pod nagrywarką nie robić ale naprawdę polecam tak

3) dobra buda (zasilacz dół) przód tył szobkoobrotowe 120 (przód wciąg tył wyciąg) zostaje nam 1 wentyl. Są dwie opcje, wianie z boku pod GPU lub jeśli jest taka możliwość to ze spodu, jak dla mnie coś wolnoobrotowego wystarczy

Gdy mamy więcej wentylatorów

1) obudowa piekarnik tu już nic sensownego nie zapchamy, i tak zbiliśmy maksymalnie temperaturę dwoma-trzema wentylatorami

2) dobra buda (zasilacz góra) przeważnie takie budy nie mają wlotu z dołu, a więc wciąganie z dołu pod GPU, oczywiscie na froncie najlepiej pod nagrywarką też, i oczywiście wolny wyciąg z tyłu żeby nie zabierało zasilaczowi. Obieg zapewniony, GPU ma powietrze tylko dla siebie, każdy zadowolony.

3) dobra buda (zasilacz dół) robimy tak: wciąganie przód, bok, dół, wyciąganie tył i góra. Zapewnimy maksymalny obieg i świeże powietrze dla GPU

PS używałem sformułowań wolno i szybkoobrotowe wentylatory - mój NZXT na 5V ma jakieś 700 RPM, inne chińskie 900, są wtedy ciche, na 12V mają 2,2k RPM czyli mały huragan. Lepsze wentylatory typu Enermax MAGMA i inne takie są wolnoobrotowe, mają duże CFM i są ciche, więc wiadomo że na 12V je dajemy, choć jak ktoś kupuje MAGMY to wie jak je rozmieścić ;)

Szukajcie błędów i głupot ;)

Opublikowano

Wazne zeby bylo tyle samo wentylatorow pchajacych co wyciagajacych, zeby moc byla podobna. Wspomnij o cisnieniu statycznym bo przy wszelkiej masci filtrach przeciwkurzowych taki parametr jest wazny.

Zaraz zapakuje wentylator pod nagrywarke bo lezy bezuzytecznie, zobaczymy czy przeplyw powietrza sie poprawi (chociaz watpie bo teraz i tak jest w miare dobrze przy 4 wentylatorach na obudowie i 2 na coolerze)

#EDIT

Roznica jednego stopnia, ale wentylator przynajmniej nie lezy bezczynnie.

Opublikowano

Taki pod nagrywarką daje różnice głównie gdy mamy kilka wentylatorów np. 1-2, max 3, inaczej przepływ jest za dobry żeby to coś dało ;p

Co do ciśnienia, wciągania i wyciągania to zawsze lepiej być na plusie, likwidujemy efekt odkurzacza czyli jest ciszej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...