Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Modernizacja] Karta Graficzna.

Viserion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam do Was prośbę o radę, mianowicie: posiadam stację, głównie pod grafikę (quadro 2000), ale lubię czasami sobie pograć. Mój problem polega na tym, że takie gry jak Bf3 czy Planetside 2 odpale na ultra, jednak liczba fps/s mnie nie zadowala. Gra nie jest wtedy płynna. Dla tego myślę nad dwoma możliwościami:

Kupieniem drugiej quadro i puszczeniu jej w tryb SLI lub kupieniu powiedzmy GTX'a 680. I tutaj pojawia się moje pytanko - czy jak będą śmigać 2 quadro w trybie SLI to stacja bez problemu pociągnie wszystkie gry na najwyższych ustawieniach czy jednak kupić GTX'a. Gdybym go kupił to czy byłby kompatybilny z quadro w SLI, czy może musiałbym wymieniać kartę w zależności od potrzeb (granie-grafika)? Dodam, że wybieram się do Łódzkiej Filmówki na studia, więc stacja graficzna jest dla mnie nie mniej ważna niż komputer pod gry. Wypowiadajcie się i rozjaśnijcie mgłę pytań zaćmiewającą mój umysł. :-) Na kartę mogę przeznaczyć ok.2000zł.

Tu specyfikacja mojego sprzętu:

CPU: Intel Core i7 2600K 3.4 GHz (Turbo 4,8GHz)

MOBO: ASrock P67 Extreme4 Gen3

GPU: Nvidia Quadro 2000

PSU: XFX XXX Edition 650W Modular

RAM: Corsair DDR3 4x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance with Heatsink (blue)

HDD: WD Green WD10EARX (3,5",1TB, SATA/600)", 512GB, SATA/600)

Dysk OCZ Agility 4 AGT4-25SAT3-64G (2.5" 64GB, SATA/600)

Monitor: Dell U2410 UltraSharp, 24", IPS, 1920x1200

viserion.png

Opublikowano

Haha ale bez sensowny zestaw :D Totalna strata kasy na zasilacz, płytę, SSD, HDD i RAM. Dużo taniej byłby lepszy lub podobny ;)

Jak masz budżet 2k to wywal Quadro kup GTX'a 680 i tyle, studia w końcu skończysz i grafiki zostaną. W końcu to dużo większy pobór prądu :D Jak walisz na prąd to możesz brać te Quadro w SLI, w grach wzrost FPS nie jest dwukrotny (100%) tylko 80-90% według tego co patrzałem kiedyś

Opublikowano

Haha ale bez sensowny zestaw :D Totalna strata kasy na zasilacz, płytę, SSD, HDD i RAM. Dużo taniej byłby lepszy lub podobny ;)

Jak masz budżet 2k to wywal Quadro kup GTX'a 680 i tyle, studia w końcu skończysz i grafiki zostaną. W końcu to dużo większy pobór prądu :D Jak walisz na prąd to możesz brać te Quadro w SLI, w grach wzrost FPS nie jest dwukrotny (100%) tylko 80-90% według tego co patrzałem kiedyś

Ja wiem,że ty byś złożył "tańszy i lepszy" zestaw, chociaż mam zamiar w przyszłości mu troszkę dołożyć np. ram zamienić na 32 GB, dołożyć dyski (potrzeba mi dużo miejsca..), dokupić chłodzenie wodne i jeszcze bardziej wszystko podkręcić. I powiedz mi jeszcze jedno - ile według Ciebie zapłaciłem za ten "bez sensowny zestaw"? Btw. Widać ,że nie zrozumiałeś mojej wcześniejszej wypowiedzi. NIE MOGĘ i NIE CHCĘ wywalać quadro, bo jest mi NIEZBĘDNE. Po za tym quadro ma akurat bardzo mały pobór prądu, jak na kartę graficzną - ale to powinieneś wiedzieć, w końcu jesteś "specjalistą''.

viserion.png

Opublikowano

Jak byś był ślepy i nie zauważył napisałem też o SLI, co do twojego "małego" poboru jest to prawie 150W, w SLI 300W.

Nie ile bym zapłacił a co bym wywalił, dysk Green, dupny SSD, średnią płytę jak na ten budżet, zasilacz z gold za pewnie 6-7 stów

Opublikowano

Quadro SLI nie rozwiąże problemów z gra bo to GRA a nie GRAFIKA którą głownie zajmuje się ta karta , niewiele podniesie ci to wydajność w grach

czyli bez zakupu dodatkowej karty graficznej się nie obejdzie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie wiem czy w ogóle ma sens kupna GTX'a 680, bo jest tylko o 5% lepszy od 670, a kosztuje 500zł więcej...

Lepiej kupić 7970 Ghz Edition który jest lepszy od 680.

I tak nie zrobisz SLI Quadro i 680, bo muszą być dwie TAKIE SAME GPU żeby zrobić SLI.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

nie muszą być takie same, wydajność spada zawsze do poziomu najwolniejszej karty czyli w zastawie nie jest w ogóle opłacalne z Quadro

zawsze można szybszą kartę przestawić w na obliczanie PhysX ale to i tak przy Quadro nie podnosi wydajności

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...