Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

The Elder Scrolls IV Oblivion - Fabuła, Grafika, Dungeony, Pytania

vRs.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim : )

Z góry mówie że jeśli nie obchodzi Cie czyjaś opinia nt. gry Oblivion lub nie lubisz czytać długich postów to odpuść sobie teraz ; ) To nie jest jakiś profesjonalne przedstawienie gry. Napisałem to na szybko (20-30 minut ) pisząc to co czuję do tej gry ^^ Jeśli się spodziewałeś czegoś innego to też już możesz opuścić ten temat, nie marnując sobie przy tym czasu.

Ostatnio zaciekawił mnie Oblivion. Zaciekawił ponieważ grałem w Skyrima, który bardzo mi się spodobał i chciałem spojrzeć na poprzednie części tej o to gry. Sciągnąłem ( tak jestem piratem ;c ) Obliviona i co pierwsze przykuło moją uwagę? Grafika i fabuła. Chciałem poznać waszą opinie, ale zanim ją napiszecie, możecie przeczytać co ja mam do napisania o tej grze. Tak więc zaczynając od nowa.

Fabuła Dużo czytałem na temat fabuły Obliviona i widziałem same pozytywne komentarze : ) Lecz niepokoi mnie system, oznaczania questów pobocznych i głównych na mapce, co poprawili w Skyrimie. Questy główne były pogrubione z większa czcionką i bielszym kolorkiem. Wracając do fabuły. Questy nie są takie jak w rpg'ach wydanych w 2006 roku. "Przynieś 6 żółtych kwiatków to dostaniesz liścik, który masz dostarczyć komuś tam, a ten powie Ci gdzie znajdziesz kogoś u kogo zakończysz quest" . Wykonałem do tej pory z 3 zadania poboczne i 2 główne z wielkim trudem, żeby je w ogóle znaleźć. Różniły się. Podobało mi się to.

Grafika. Jak na swoje lata, czyli aż 6, grafika nie jest taka zła. Przełamuje rynek gier jak na razie. W 2014 wydaję mi się że jak wyjdzie Wiedźmin 3 lub kolejny TES, to już nie będzie zlituj się Panie ; ) Niepodoba mi się skakanie. Ciągle się buguje nawet na otwartym terenie. System oświetlenia jak na taką grę jest cudowny. Tak samo z ragdollem <3.

Sztuczna Inteligencja. Dodam że nie podoba mi się sztuczna inteligencja. Jest za bardzo przewidywalna. No wiecie. Stoję oświetlony przy 3 mobkach - cisza. Skradam się w ciemnościach, strzelam z łuku, chowam się za scianą - hordy wybiegają z całego dunga z wallhack'iem i noktowizorami.

Dialogi. AWESOME! Ponad 70 ludzi podkładało w Oblivionie głos przy czym tylko 14 w Skyrimie. Brawo Bethesda ... nie wspomnę już o mimice twarzy i gestach w Skyrimie, masakra.

Awansowanie. Niepokoi mnie system awansowania . Może za krótko gram w tą grę żeby to kwestionować, ale kto normalny domyślił by się, żeby awansować to trzeba położyć się spać ( do łóżka, nie "odczekać" ) Przez ok 7,5 h rozgrywki miałem 1 level, dopóki nie poradziłem się wujka google.

Dungeony. Szczerze to jest tak średnio. Nie chcę mówić o klimacie, bo jest przepiękny lecz o powtarzalności. Byłem w 11 dungeonach ( właśnie policzyłem ), więc spodziewałem się większej różnorodności. W jednym dungeonie można było spostrzec ten sam "fragment" mapy aż 4 razy. Naprzykład. Dwie platformy, pomiędzy nimi szczelina i most. Pod mostem rzeczka rozwidlona w obie strony tunelami. Oba tunele porawdzą na górę. - 1/3 dungeona tak wyglądała.

Mobki, Zdecydowanie za mało. Przez całą rozgrywkę spotkałem Szkielety, Orki, Szczury, Impy, i chodzące stworki podobne do impów trochę. To zaledwie 5 rodzajów.

Na końcu chciałem was spytać o opinie o tej grze. Odrazu piszę że to nie jest żaden hejt na tą grę. Naprawdę mnie wciągnęła. Specjalnie napisałem tutaj o samych błędach, niedogodnościach w tej grze, bo jak miałbym opisywać plusy to by miejsca nie starczyło i czasu ; ) Jeżeli coś Ci się nie spodobało w tym opisie to napisz co. Znoszę krytykę. Przypominam jeszcze raz że o nie jest profesjonalne opisanie poszczególnych części gry. Tylko chciałem poznać waszą opinie na temat tej oto gry, ponieważ zamierzam ją przejść w całości.

Pytania. Jak możecie to odpowiedzcie : )

1. Czy fabuła w kolejnych misjach ( po początkowych ) się rozkręca?

2. Czy łucznictwo się opłaca? jeśli tak to w co iść nie licząc agility?

3. Inne dobre bronie dla łucznika nie licząc łuków? (np. sztylety )

4. Ile w grze jest dungeonów? około

5. Czy w grze występują inne lokacje niż forty, dungeony, miasta, campsite? jeśli tak to jakie?

6. Do jakiej guildi w grze warto dołączyć? plusy, minusy.

7. Opłaca się kraść rzeczy z miast? ( różne miejsca na klucz, z dobrymi itemami ) Mam tutaj na myśli to że straż jakimś cudem wie że coś ukradłem a byłem ukryty w domku, nawet nie było nikogo w nim raczej. Nie raz mi się tak zdarzyło.

To by było na tyle. Mam nadzieję że dotarłeś aż do tego napisu. Jeśli tak to gratuluję ^^

Postaram się z czasem dopisać coś nowego do opisu, lub go zmienić wizualnie.

Czekam na wasze opinie lub na odpowiedzi na pytania : )

Pozdr.

gj6Xe.png Pomagam na GG ( 9509484 ) i PM. Jeśli masz sprawę to pisz ; )
by Valky

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...