Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcenie procesora.

AśNaebaem :*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak podkręcić komputer? Używam go dłuższy czas. Ostatnio spaliła mi się karta graficzna wymieniłem ją i teraz chciałbym podkręcić procesor ale po prostu nie umiem :>.

Specyfikacja kompa.

oxezwd.jpg

p5y0s1.jpg

ew. jak coś będzie więcej potrzebne to dopiszę

:).

10s7llx.png

By

Maxio!

Opublikowano

Podaj, co masz za zasilacz oraz model płyty głównej, bo nie ma na screenach.

Procek powinien ładnie się kręcić stabilnie do 3,0ghz, może trochę wyżej ;), o ile reszta podzespołów będzie dobra.

I co to za karta graficzna ? Może O/C będzie zbędne ?

Opublikowano

Zasilacz Tracer :> 230V 50Hz.

Lipny ale taki mi dali w naprawie, dopiero teraz zobaczyłem.

Nie wiem jak mam sprawdzić płytę główną.. Po rozkręceniu kompa jest ona zasłonięta podzespołami :>.

Karta graficzna GeForce 8600GT 512MB :>. Miałem wcześniej GT240 1GB ale się spaliła.

10s7llx.png

By

Maxio!

Opublikowano

Przy takim zasilaczu nawet nie próbuj o/c, gdyż może nie wytrzymać napięć i w związku z tym że to czarna lista, może się spalić nie tylko zasilacz, a więcej podzespołów...

płytę można sprawdzić programem, np. CPU-Z bodajże ;)

Opublikowano

Dopóki nie wymienisz zasilacza, to nie ma to sensu, napięcia mogą mieć po prostu za duże skoki ;). Poza tym nadal nie podałeś MOBO, nie wiadomo, czy do O/C się nadaje.

Najpierw zasilacz, MOBO i tak się nie opłaca dokupować, lepiej pozbierać na nową platformę ;).

Opublikowano

cienki procesor do podkręcania, nie wystarczą podstawowe zmiany trzeba operować napięciami czyli mocny zasilacz i dobra płyta, a najważniejsze dobre chłodzenie

ogólnie po podkręceniu gówniany zysk w wydajności procesora, lepiej kupić coś bardziej wydajniejszego wyżej niż e6540

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

to już jego problem, na płytę i procka wyda 3x więcej niż na zakup samego procka do starej płyty, wiadomo opłacalne tylko jak ma dobra płytę i pamięci minimum 1333

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Do podkrecania, najlepiej mieć procesor z literką K na koncu, krązy plotka ze takie procesory od Intela z tą literką są ze tak powiem, podstawione pod podkrecanie, ale taka uwaga, jeśli chcesz podkrecac o duże wartości np, z 2,4 do 3,6 to zainwestuj w dobre chłodzenie. I najlepiej poczytaj o danych procesorze czy w ogóle warto podkręcac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...