Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] IP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam poważny problem a mianowicie chce postawić serwer tak jak kiedyś na zewnętrznym ip ale teraz nie moge stawiać a dokładnie od tego czasu jak kupiłem nowy router... jak się do niego podpiąłem mam w ogóle inne ip kiedyś miałem np : 10.10.10.2 a teraz 192.168.1.100 ... nie wiem czemu cała adresacja mi się pozmieniała.Pisałem do swojego dostawcy internetu i powiedział że nic mi nie zmieniał a ip na np twojeipwp.pl mam takie same jak przed podpięciem się do nowego routera...proszę was i pomoc ;)

Opublikowano

Zarówno 10.xx.xx.xx i 192 to pula adresów wewnętrznych i twój operator nie ma nic do tego.

w configu podajesz ip wewnętrzne swoje, przekierowujesz port (albo pule na ten aadres wewnętrzny)

Ludzie (i ty) logujecie się poprzez ip ZEWNETRZNE:port

Powyższe 3 linijki wyczerpująco rozwiązują twój problem - teraz czas abyś sam nad tym troszkę pomyślał bo trudne to to nie jest :)

Tak z ciekawości - co za baran konfigurował ci router domowy na 10.xx.xx.xx ? Domyślnie są adresy 192.xx na 24 bitowych maskach (czego i tak nikt nie wykorzystuje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...