Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM]: Jak przyśpieszyć start komputera ?

HWSDestroy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić aby komp szybciej się włączał.

Używam BootVisa 1.3 (na razie coś się stało i nie działa)

Robiłem tak jak było na filmikach na emaniacy.pl a także robiłem inne czynności które były na XP

aktualnie mam Win7 i mam zamiar dokupić RAM

Czy da to coś ze będzie się szybciej włączać ?

Komp to :

Procek: Intel Pentium 4 630, 3000 MHz (15 x 200)

RAM: 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM )

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8400GS (1024 MB)

Opublikowano

Wejdz tak : start-->uruchom-->msconfig-->powylaczaj rzeczy ktore sa Ci nie potrzebne na starcie sytemu.Mam nadziej,ze pomoglem :]

b_560_95_1.png

Opublikowano

@up dobre, lecz kosztowne rozwiązanie ;)

Radziłbym przeskanować komputer programem Advanced System Care Free, on pousuwa wszystkie rootkity, zdefragmentuje rejestr itp.

Polecam również wyłączenie programów z autostartu w msconfig

Wkn4tFu.jpg

Bob Marley Bless

Robie sygny na zamówienie

;)

Opublikowano

no i ci , raz mu wystartuje szybko a potem coraz wolniej, nie ma co nawet przyspieszać ładowania windows , z czasem i tak ten czas będzie się wydłużał

może do maksimum wyłączyć usługi albo ustawić je do uruchomienia z opóźnieniem, jedyny problem to trzeba wiedzieć jakie i jak ustawić czy nawet wyłączyć

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

a podobno windows 8 startuje szybciej bo tam uzywa wszystkie rdzenie prawda? ale nawet jak tak to chyba by mu przy tym pentiumie nie da różnicy

Opublikowano

po dwóch miesiącach czekam ponad minute na uruchamianie normalnie :/

z trybu hibernacji nie powiem ok 20-30s , z wstrzymania ( uśpienia ) 5-10s

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Że tak się wrypię w temat, danie wszystkich usług na uruchamianie opóźnione nie spowoduje "zlagowania postartowego" ? Bo moim zdaniem szybko się odpali ale potem wszystko zlaguje lekko ;p

Opublikowano

Robiłem wszystko to co mi napisaliście o wiele wcześniej na XP i teraz na Win7 i tylko na XP czasami działało a po zdefragmentowaniu dysku czasami nawet mi się wydłużało więc nic ;/

Naprawię jeszcze tego BootVisa bo to mi pomogło na XP nie wiem jak teraz na siódemce ;/

Jak uruchamiam pokazuje mi się to :

Nie znaleziono punktu wejścia procedury WmiOpenTraceWithCursor w bibliotece ADVAPI32.dll.

Opublikowano

nie porównuj XP do Win7

najlepiej opcje szybkiego uruchamiania działają na sprzęcie dostosowanym do tego typu używania systemu czyli certyfikowanym przez microsoft i przy zoptymalizowanych sterownikach

sam pewnie ograniczasz i tak ustawianie używając wodotrysków pulpitu; areo i inne pierdoły tupu gadżety , nawet sama tapeta zajmuje więcej w pamięci niz ma rozmiaru, musiał bys naprawdę zrezygnować z wielu bezsensowych opcji upiększających windows kosztem wydajności przy ładowaniu systemu

a tal w ogóle po co ci szybkie uruchamianie ?? nie musisz nie wyłączaj tylko usypiaj/wstrzymuj albo hibernuj

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ja mam wyłączone takie coś jak gadżety np kalendarz pogoda i te systemowe gierki

Zacznę tak robić ale kiedyś miałem tak że mi się sam komp włączył o 3 w nocy mimo nic nie robiłem -,-

Opublikowano

niektóre nowsze komputery umożliwiają włączenie komputera z biosu, stad pewnie to samo uruchamianie się

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

SSD i masz system odpalany w 20-25 sekund z wcisnięcia guzika do załadowania wszystkich aplikacji po starcie systemu(przynajmniej u mnie to tak wygląda), pomijam że może działać 50 aplikacji i odpalać się będą tak samo szybko to to taki tam drobny ficzer.

Opublikowano

A jakbym dorzucił RAM to by dało coś radę ? chodzi mi ogólnie o prace kompa np jak renderuje filmik na SV ?

Opublikowano

najpierw to sprawdź co masz za płytę główną czy masz sloty i czy obsłuży więcej pamięci

domyślnie optiplexy niby maja cztery sloty po 1Gb na każdy maksimum czyli jak dwa wolne 2x1Gb 667 DDR2

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a podobno windows 8 startuje szybciej bo tam uzywa wszystkie rdzenie prawda? ale nawet jak tak to chyba by mu przy tym pentiumie nie da różnicy

Po co piszesz odpowiedz ktora mu nie ma zamiaru pomoc ? Zobacz tez ile miejsca masz na dysku i na jakim masz zainstalowanego windowsa @@@@up tak jak robem pisal wymien na SSD :]

b_560_95_1.png

Opublikowano

jak nie ? nie bylem pewny to tutaj napisałeś i widzisz robem się odezwał i np pomógł autorowi przez moje pytanie bo tak jak pisałem windows 8 podobno szybciej się włącza a co do twojej odp to ze napisałeś ile ma miejsce na dysku to raczej nie robi różnicy bo ja na win 7 miałem czasami 3gb wolnego i startowało szybciej niż na 20gb i tak co chwila się zmieniało. i napisałeś to co inny kup ssd wiec tez mi odp

ja już kończę odp w tym temacie bo już nie wiem jak pomoc autorowi wiec jak chcesz to pisz na pw

przepraszam za offtop

Opublikowano

najpierw to sprawdź co masz za płytę główną czy masz sloty i czy obsłuży więcej pamięci

domyślnie optiplexy niby maja cztery sloty po 1Gb na każdy maksimum czyli jak dwa wolne 2x1Gb 667 DDR2

Mam jeszcze 3 wolne sloty ;)

Tutaj screen płyty głównej:

Opublikowano

jak nie ? nie bylem pewny to tutaj napisałeś i widzisz robem się odezwał i np pomógł autorowi przez moje pytanie bo tak jak pisałem windows 8 podobno szybciej się włącza a co do twojej odp to ze napisałeś ile ma miejsce na dysku to raczej nie robi różnicy bo ja na win 7 miałem czasami 3gb wolnego i startowało szybciej niż na 20gb i tak co chwila się zmieniało. i napisałeś to co inny kup ssd wiec tez mi odp

ja już kończę odp w tym temacie bo już nie wiem jak pomoc autorowi wiec jak chcesz to pisz na pw

przepraszam za offtop

Potwierdzam odpowiedz robema,nie odgapiam i nie pisze tego co inny autor tematu napisal/lub ma zamiar napisac.Moze sie windows 8 i szybciej wlacza ale co autorowi tematu do tego ?.Ktos mu napisze : Aaaa... no wiesz,ze windows 8 sie szybciej wlacza.Autor sobie pomysli.To ja moze zmienie na 8 ? Narazie moja odpowiedz na ten temat wyglada tak : Ja szczerze windowsa 8 nie polecam jak juz to 7 albo xp.Czytalem duzo na forach o 8 i narazie jest nie do konca dopracowana.Ja tez koncze odpowiadac w tym temacie,nie chcem sie klocic ani sprzeczac wiec...

b_560_95_1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...