Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

IntelBurnTest - benchmark procesora i ramu

lolo1221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Chciałbym wrzucić tutaj taki fajny program, który pozwoli Nam na przetestowanie (w 100% użycia) nasz procesor. Przetestowałem program na procesorach Intel Core 2 Duo E6400 i Intel Core i5 3,10 Ghz Turbo Boost i działalo dobrze. W programie można ustawić ilość procesorów logicznych (thread'ów) i ustawić, ile ma użyć ramu. Należy monitorować temperatury, ponieważ przy obciążeniu 100% procesor może niespodziewanie nagrzać się i spalić ;d Zarzuce tutaj screena programu:

intel-burn-test-standard-stress-test.png

ibtv2.53_1.png

Program jest bardzo fajny i pozwala na przetestowanie stabilności i temperatury nagrzewania procesora oraz ramu (tzw. benchmark, ale na procesor). Teraz przyda się zarzucić link download ;)

DOWNLOAD: http://www.xgamingst...telBurnTest.zip

SKAN: https://www.virustot...sis/1359148946/

Download jest raczej ze strony producenta, ale w razie wątpliwości dodałem własny skan. Jak masz jakiś problem dot. programu to napisz bo znam dobrze ten program i mogę pomóc jak masz error. Nie testowałem osobiście na innych procesorach, ale z tego co wiem to ten program działa na wszystkie procesory intela (zaczynając od Celerona, Atoma i kończąc na Xeona i i7).

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

Opublikowano

Na poradnik to nie wygląda...

Po prostu przedstawiłeś program i na kolanie napisałeś jego opis, który może co poniektórych wprowadzić w błąd...

Poczytaj sobie o nim, żeby nie było takiej sytuacji że ktoś chcąc sobie sprawdzić wydajność systemu na ekstremalnych obciążenia nie uszkodził sobie sprzętu.

beznazwy1ef.jpg

Opublikowano

Napisałem że procesor będzie obciążony w 100% i jego temperatura może szybko wzrosnąć, więc trzeba kontrolować temperaturę np. SpeedFanem

Znasz mnie grałem na serwerach z nickiem lolo121. Jak nie wierzysz, daj serwer premium

48061.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@refresh

@UP osobom, które chcą sprawdzić czy poprawnie pracuje procesor i ram i czy do ilu się nagrzeje w stresie.

48061.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy AMD również to działa?

Poza tym nie spali ci się proc jeśli masz dobre chłodzenie.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Działa, na tym amd?

Procesor, się nie spali przy pewnych, temperaturach bios wymusi offnięcie komputera ;)

Samsung Corby > Samsung Delphi > Xperia mini pro (sk17i) > Galaxy Mini2.

Opublikowano

Zaopatrz się np. program do sprawdzania temperatury i sprawdź. Ja to tak robie: Włączam sobie IntelBurnTest, CoreTemp (program do spr. temp, pokazuje nawet max. temperaturę dla procesora) oraz Menedżer zadań, żeby w razie "wymknięcia się" programu wyłączyć proces :) Jeżeli ktoś chce to można nawet (chyba w innym programie do sprawdzania temperatury, że jeżeli procesor osiągnie np. 70 stopni to uruchomi się program, który np. wyłączy proces :) Łatwo można to zrobić w AutoIt.

Działa, na tym amd?

Oj, nie wiem, program jest od Intela i chyba tylko dla procesorów od intela, więc wątpie, ale wszystko jest możliwe ;)

48061.gif

Opublikowano

i7 nie grzeje do 100% ; ((

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

Sorka za brak odezwu ;d

@UP: Na pewno dobrze ustawiłeś "Threads" na max, czyli 8? (Twój procesor ma zapewne 4 rdzenie + wirutalne więc tj. 8). Pewnie dlatego nie daje do 100%.

48061.gif

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...