Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pudełkowa wersja Steam'owych gier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cooltext895945735.png

Hejka! Na wstępie opowiem, że niedawno miałem taką myśl, że nie mam co się "delektować" posiadanymi grami przypisanymi do konta login-steam-icon.pngSteam, skoro nie mogę np. wziąć do rąk pudełka, postawić na półce żeby dobrze wyglądało, lub zainstalować z płyty, oszczędzając czas na ściąganiu. Niniejszy poradnik pokaże, jak zrobić taką pudełkową wersję gry. W tym poradniku pokażę jak to zrobić na przykładzie gry Half-Life 2. Jeszcze ostrzegam że ta gra będzie działała tylko pod nasze konto login-steam-icon.pngSteam!

Od razu zaznaczam - ja podaję tylko sposób do stworzenia, ale nie pokazuję np. jak projektować okładkę, by wyglądało ładnie

cooltext895947155.png

Potrzebne materiały:

- Pudełko DVD - może być jakiekolwiek, ale takie z pierwszego lepszego sklepu są tandetne. Jedne z lepszych to pudełka Amaray (1,5zł)

- Płyta DVD (ok. 1zł)

- Projekt na okładkę pudełka oraz płyty

- GIMP

-----------------------------------------------------------

1. Pierwszym krokiem będzie znalezienie/zaprojektowanie okładki na pudełko DVD. Podstawą takiego projektu okładki byłyby odpowiednie wymiary frontu, grzbietu oraz tyłu, ale ja zrobiłem już wzór do Gimpa, gdzie są 3 warstwy: front, grzbiet i tył. Tak więc, jeśli chcemy samemu stworzyć okładkę, ściągamy wzór stąd:

click! i tworzymy sobie okładkę jaką chcemy.

2. Jeśli mamy już gotową okładkę (np. z Internetu) najlepiej byłoby sprawdzić, czy ma odpowiednie wymiary. Można to łatwo zrobić skalując obraz w Gimpie do szerokości 3230px. Jeśli wysokość automatycznie ustawiła się na 2150px wszystko jest OK. Moja okładka wygląda tak:

Zaznaczam, że to jest pomniejszona 4-krotnie okładka. Zalecam zrobić okładkę w jak największej rozdzielczości, jednocześnie poprawiając i wyostrzając elementy.

3. Teraz możemy zająć się płytą. Ją jest prosto zrobić. Najłatwiej jest wyciąć główny element okładki (przedstawiający zazwyczaj bohaterów) eliptycznym zaznaczeniem, lub po prostu ściągnąć z Internetu

3. Teraz, jeśli jeszcze nie mamy, idziemy do sklepu lub zamawiamy internetowo pudełka DVD.

4. Jeśli mamy drukarkę umożliwiającą drukowanie na śliskim papierze, możemy drukować u siebie w domu, ale nie polecam tego sposobu. Dobrze by było pójść na ksero z pendrivem na którym się ma pliki okładki oraz płyty. Tam oni by ci wydrukowali w bardzo dobrej jakości, wycięli, a sam musiałbyś jedynie wsadzić okładkę pod folię pudełka.

A jeśli chodzi o płytę, niektóre drukarki mają opcję drukowania na płytach. Jeśli mamy taką drukarkę potrzebujemy tzw. Płyty Printable, które mają na górze papier, po którym ta drukarka może drukować. Jeśli nie mamy owej drukarki, na ksero powinna być opcja albo zrobienia naklejki na płytę, albo wydrukowania właśnie na płytach Printable. Ja zalecam nagranie instalatora - o którym będzie mowa w drugiej części poradnika) przed wydrukiem/naklejeniem na płytę.

Ostateczny wynik prac wizualnych:

Zdjęcia tej jakości niestety nie oddają zajefajnego wyglądu tego pudełka

:)

cooltext895948246.png

Potrzebne materiały:

- Microsoft Visual C# Express 2008 lub w pełnej wersji

- Inno Setup

- Steam'owa gra którą chcemy nagrać na płytę

- Grafiki do instalki *.bmp o rozmiarach: 170x333, 55x55

- Ikona instalatora

-----------------------------------------------------------

1. Od razu zalecam ściągnąć wszystkie programy ^

2. Na początku trzeba "wyciągnąć" wszystkie pliki gry z folderu Steam'a. Zazwyczaj jest to: (ścieżka do Steam)/Steam/steamapps - ten folder aktualnie wygląda u mnie tak:

Najłatwiej jest je wyodrębnić usuwając Steam'a, instalując ponownie, zapisać jakie były pliki w folderze steamapps, ściągnąć tę grę i porównać. Po takim porównaniu stwierdziłem, że do Half-Life 2 w steamapps należą wszystkie widziane pliki oprócz winui.gcf oraz sourceunit.gcf oraz folder half-life 2 w folderze z moim nickiem (ten zamazany). Skopiujmy sobie te pliki np. na pulpit do folderu "Pliki do instalki".

3. Teraz włączamy Inno Setup i zaznaczamy "Create a new script file with using the Script Wizard". Klikamy OK, a następnie Next

4. Powinno nam się pokazać takie okienko:

post-283423-0-31065100-1359143393.jpg

Więc wpisujemy dane wybranej gry. U mnie to będzie: Half-Life 2, 0 (Numer wersji później usuwam zazwyczaj), Valve Corporation,

http://half-life2.com/

5. Tutaj ustawiamy preferencje co do lokalizacji gry:

post-283423-0-18608200-1359144323.jpg

Na liście ustawiamy Custom, w pierwszym polu wpisujemy:

{reg:HKLM\Software\Valve\Steam,InstallPath}\steamapps

Składnia (reg:..) wyszukuje nam w rejestrze zmienną, która jest lokalizacją Steam'a. Na każdym kompie może być przecież inna, nie?

Odznaczamy "Allow user to change the application folder" i klikamy Next

6. Odznaczamy pierwszy Checkbox, mówiący o zezwoleniu na start aplikacji po zakończeniu instalacji.

7. Tworzymy jakiś plik tekstowy o nazwie np. "Zainstalowane" (TO WAŻNE) i przeciągamy go do pola plików które mają być zainstalowane, a następnie przeciągamy cały folder "Pliki do instalki" i klikamy Next.

8. Tu odznaczamy jedynie możliwość do utworzenia skrótu na pulpicie. Czemu? Bo aplikacje Steam odpala się przez skrót internetowy. Klikamy Next

9. Tu możemy załączyć plik przedinstalacyjny, poinstalacyjny lub licencyjny. Klikamy Next.

10. Tu wybieramy języki w jakich będzie dostępny nasz instalator.

11. W pierwszym polu wybieramy miejsce docelowe zapisania instalki, w drugiej nazwę, a w trzeciej - ikonę. Możemy także na końcu dodać hasło. Klikamy 2 razy Next, a następnie Finish.

12. Wyświetli nam się okienko pytające czy skompilować kod. Klikamy że nie.

Teraz kod powinien wyglądać mniej więcej tak:

post-283423-0-74631100-1359144892_thumb.jpg

Tak więc wykonujemy następujące rzeczy:

13. Usuwamy całe etykiety oraz ich kod: [Run], [icons], [Tasks]

14. W dziale [Files] usuwamy pierwszą linijkę w której powinien być załączony plik MyProg.exe

15. W etykiecie [Setup] w pozycji DefaultDirName usuwamy (jeśli mamy) na końcu "\{#MyAppName}"

16. W etykiecie [Setup] usuwamy linijkę "AppVersion={#MyAppVersion}"

17. W etykiecie [Setup] lnijkę ";AppVerName={#MyAppName} {#MyAppVersion}" zamieniamy na "AppVerName={#MyAppName}"

18. Na samej górze usuwamy linijki "#define MyAppVersion "x"" i "#define MyAppExeName "MyProg.exe""

Teraz to powinno wyglądać mniej więcej tak:

post-283423-0-44852700-1359145496_thumb.jpg

19. Teraz, w etykiecie [Setup] dodajemy takie linijki:

Uninstallable=false

WizardImageFile=(Tutaj wstawiamy ścieżkę dostępu do pliku BMP, który będzie obrazkiem po lewej stronie instalatora)

WizardSmallImageFile=(Tutaj wstawiamy ścieżkę dostępu do pliku BMP, który będzie obrazkiem w prawym górnym rogu instalatora)

I jeśli pliki naszej gry mają powyżej 2GB dodajemy te linijki:

DiskSpanning=true

DiskSliceSize=1566000000

InternalCompressLevel=ultra64

3 Ostatnie linijki oznaczają, że jeśli instalka stworzy się w conajmniej 2 plikach: setup.exe oraz setup-1.dat. Jeśli plik setup-1.dat przekroczy objętość podaną w pozycji DiskSliceSize to zrobi się następny plik setup-*.dat. Jeśli wszystkie pliki .dat nie zmieszczą się na pojedynczym dysku DVD, kopiujemy plik setup.exe oraz resztę plików .dat na następny dysk. Podczas instalacji instalator nas poprosi po prostu o włożenie drugiego dysku.

Powinno to wyglądać tak:

post-283423-0-47942900-1359146063_thumb.jpg

20. Teraz w linijce w którym jest plik tekstowy o którym mówiłem w punkcie 7 dodajemy na końcu: ; BeforeInstall: MyBeforeInstall

21. Teraz, pod kod w etykiecie [Files] dodajemy kod:

var CancelWithoutPrompt: boolean;

function InitializeSetup(): Boolean;

begin

CancelWithoutPrompt := false;

result := true;

end;

procedure MyBeforeInstall();

begin

if FileExists(ExpandConstant('{reg:HKLM\Software\Valve\Steam,InstallPath}\steamapps\TROLOLO')) then begin

MsgBox('Masz już zainstalowaną grę Half-Life 2. Okno instalatora zamknie się samoczynnie.', mbError, MB_OK);

CancelWithoutPrompt := true;

WizardForm.Close;

end;

end;

procedure CancelButtonclick(CurPageID: Integer; var Cancel, Confirm: Boolean);

begin

if CurPageID=wpInstalling then

Confirm := not CancelWithoutPrompt;

end;[/center]

[center]...przy czym w miejsce TROLOLO wpisujemy jeden z plików naszej gry który znajduje się bezpośrednio w folderze steamapps i inne aplikacje (np. inne gry na silniku Source) nie używają go.[/center]

[center]Jest tam też komenda MsgBox, w której wyświetla się error gdy ta gra jest już zainstalowana. Trzeba tam tylko zmienić nazwę gry.[/center]

[center]Powinno to wyglądać tak:[/center]

[center]post-283423-0-26772100-1359146547_thumb.jpg[/center]

[center]Nasza plik instalacyjny jest gotowy. Teraz tylko klikamy w menu na "[b]Build[/b]" a następnie na "[b]Compile[/b]". Jeśli to większa gra to trochę potrwa.[/center]

[center][b]-------------------------------------------------------[/b][/center]

[center]Jednak, to jeszcze nie koniec. Nasza płyta z instalatorem ma być profesjonalnie wyje***** w kosmos, więc teraz zajmiemy się Visual C# 2008.[/center]

[center]Teraz zrobimy program, który uruchamia się po włożeniu płyty[/center]

[center]1. Ściągamy mój wzór programu autostartowego: click![/center]

[center]2. Rozpakowujemy go w folderze: Dokumenty\Visual Studio 2008\Projects[/center]

[center]3. Otwieramy go w programie Microsoft Visual C# 2008[/center]

[center]4. Po prawej jest sekcja Solution Explorer - klikamy dwa razy na pozycję Form1.cs[/center]

[center]5. Po prawej na dole powinno wyświetlić się okienko Properties. Znajdujemy w nim pozycję [b]Text[/b] i zmieniamy tytuł programy na np. Instalator Half-Life 2[/center]

[center]6. W polu Icon wybieramy Ikonę programu...[/center]

[center]7... a w BackgroundImage tło programu[/center]

[center]Tu macie rozszerzone pole Properties i efekt:[/center]

[center]post-283423-0-76787700-1359147851_thumb.jpg[/center]

[center]Teraz klikamy dwa razy na przycisk [b]"Instaluj[/b]". W pewnym miejscu powinna być pozycja[/center]

[center]Process.Start("setup.exe");[/center]

[center]w miejsce setup.exe wpisujemy nazwę naszego instalatora stworzonego w Inno Setup.[/center]

[center]8. Na dole w kodzie szukamy pozycji:[/center]

[center]Process.Start("steam://rungameid/xxx");[/center]

[center]w miejscu xxx wstawiamy Steam ID naszej gry.[/center]

[center]U mnie to wygląda tak:[/center]

[center]post-283423-0-70414000-1359148203_thumb.jpg[/center]

[center]9. Rozsuwamy menu [b]Project[/b], klikamy na pozycję na samym dole.[/center]

[center]10. Powinny nam się pokazać ustawienia programu. W Assembly Name wpisujemy nazwę naszego programu, np. Instalator Half-Life 2.[/center]

[center]Teraz zapisujemy wszystko (Ctrl+S) i klikamy na Build, a nastęnie Build Solution.[/center]

[center]Program został stworzony. Znajduje się w Dokumenty\Visual Studio 2008\Projects\Wzór dla MPCForum\Wzór dla MPCForum\bin\Release.[/center]

[center]Zmieniamy nazwę jego na autorun.exe[/center]

[center]Tworzymy plik autorun.inf o treści:[/center]

[center][autorun]

open=autorun.exe

icon=inazwa ikony.ico[/center]

[center]Wszystkie pliki, czyli, setup.exe, pliki setup-*.dat, autorun.exe, ikonę, oraz plik autorun.inf nagrywamy na płytę jakimkolwiek programem, np. Nero Express[/center]

[center]Gotowe![/center]

[center]PS. Proszę o podpięcie :)[/center]

wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku

Bywalec MPC | ProUser

Opublikowano

Robiłem tak. Na piracie co prawda, autorun miałem gotowy, więc nie bawiłem się w tworzenie instalki. Nadruk na płycie niestety tylko light scrible, ale dawał radę. Jak ktoś ma czas i zdrowie do takiej zabawy niech się bawi. TuT fajny, plus ode mnie.

BTW. Dużo masz warnów do odrobienia? ;D

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Właściwie to żadnego :) Po prostu sam zacząłem robić na półce "grotekę" z moich gier na Steam'ie i chciałem podzielić się moim sposobem. :D

Bywalec MPC | ProUser

Opublikowano
o.O Nieźle. Jeśli naprawdę sam to napisałeś to dostajesz wielkiego like'a za pracę. Jestem pod wrażeniem, naprawdę, jednak ten poradnik mi się nie przyda, bo ja kupuję najpierw wersje pudełkowe, a dopiero potem aktywuje klucz na steamie. ;-)
Opublikowano

@UP - Niekoniecznie musisz podzielić to na 4 płyty, ale jeśli po wpisaniu w polu DiskSliceSize= wpisałeś maksymalną wartość jaka może być na płycie DVD, to po skompilowaniu powinny ci zostać takie pliki: setup.exe, setup-1.dat, setup-2.dat, setup-3.dat i setup-4.dat albo o jakiejś podobnej nazwie. Wtedy nagrywasz na każdą płytę plik setup.exe oraz jeden z plików setup-*.dat. Podczas instalacji na jednej z płyt instalator powinien poprosić cię o włożenie następnej płyty.

Bywalec MPC | ProUser

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...