Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Dodawanie własnej mapy na serwer Metin2

porywacz^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak więc napisze to troszke chaotycznie gdyz mam problem z poznaniem mechaniki dodawania mapy.Ogólnie korzystałem z kilu tutoriali ale te na które trafiłem nie dotyczą mojego problemu tak więc postawiłem napisać ten temat. to tak:

- Zrobiłem mape 8x8 jest pocięta, dodane są textury, minimapa itd ale chodzi o to że nie wiem jak ją spakować w archiwum czy musze np pisać ten dokument XML i tam wpisać wszystkie ścieżki a następnie zapakować to FileArchiver2?

-Przeważnie jak testowałem sobie mapki które zrobiłem to podklejałem pod gotowe outdooryb1 czy outdoora2 bo tam mogłem wrzucić wielkość typu 1x1 do 6x6 ale aktualna mapa jest 8x8 i tam ten plik XML nie jest skonfigurowany pod te dodatkowe foldery i pliki wiec tnie mape do rozmiaru 6x6np a jeśli nawet dopisał bym ręcznie te ścieżki to nie wiem czy po stronie serwera by to działało ?

-Jak działają te warpy czy mapy które sa w cliencie mają swoje miejsce tak jak by na wielkiej multimapie z kordami x,y i jeśli np dodaje mape i wpisuje w ustawieniach kordy 100 100 i ona jest 8x8 to się jakoś mieści ? bo wydaje mi się że np nie może trafiać na te same kordy innej mapy bo już raz wpadłem właśnie na taki błąd to pojawiłem się na innej mapce ogólnie to troszke zagmatwane.

tak więc szukam czegoś co mi wyjaśni działenie tych rzeczy jak mi się coś jeszcze przypomni to napisze.

Pozdrawiam

słaby jestem w te miecze...

Opublikowano

- Zrobiłem mape 8x8 jest pocięta, dodane są textury, minimapa itd ale chodzi o to że nie wiem jak ją spakować w archiwum czy musze np pisać ten dokument XML i tam wpisać wszystkie ścieżki a następnie zapakować to FileArchiver2?

Tak musisz.

-Jak działają te warpy czy mapy które sa w cliencie mają swoje miejsce tak jak by na wielkiej multimapie z kordami x,y i jeśli np dodaje mape i wpisuje w ustawieniach kordy 100 100 i ona jest 8x8 to się jakoś mieści ? bo wydaje mi się że np nie może trafiać na te same kordy innej mapy bo już raz wpadłem właśnie na taki błąd to pojawiłem się na innej mapce ogólnie to troszke zagmatwane.

Troche nie rozimiem o co Ci chodzi, ale:

Kazda mapa typu m1 , m2 , grota wygnancow , dolina orkow itp sa oddzielnie dodawane nie sa na 1 takich duzej mapce dodane

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Chodzi Ci o kilka platform na 1 mapce tak ? ze obok siebie cos jak lodowy wymiar (ice_run) i jak diabelskie katakumby (metin2_map_dd) gdzie jest z 5-6 platform bo mapami tego nie mozna nazwac bo na kazda oddzielna czesc mapy przenosi sie komenda oddzielnie a nie jak w przypadku 1-litej mapki ze mozesz po calej chodzic

dt tak samo (metin2_map_deviltover1) te kregi to platformy 1 mapa podzielona na platformy

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Tzn bo ogolnie jak wrzucalem ta mape za pomoca tutoriala to przenioslem sie na kordy 0 0 i obok na - - byl fragment jakiejs mapy ale nie mojej

Swoja droga jak wrzuce swoja mape do clienta to jak ja przypisac do tego co wrzuce po stronie serwera nazwa pliku w pack czy nazwa tego pliku typu metin2_mapa_mapa po rozpakowaiu ?

@juz sobie poradzilem skorzystalem z gotowej mapy 8x8 usunalem jej zawartosc wkleilem swoja pozniej wszystko dopasowalem tak ze lajt.

słaby jestem w te miecze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...