Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja kompa do Far Cry 3

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, ostatnio zacząłem nałogowo no-lifeić w FarCry 3, cud, miód i orzeszki. Tylko że chciałbym tą grę zobaczyć na większym ekranie, mam telewizor 52 cale z rozdzielczością FullHD - nada się.

Aktualnie przy rozdzielczości 1280x1024 mam w terenie 20-30 fps a przy jakiejś akcji 15-25 fps przy ustawieniach Wysokie-Bardzo wysokie (ręcznie), mój komp:

Procek: AMD Athlon II x2 250 3.75Ghz (podkręcony)

Płyta: AsRock M3A770DE

Grafika: AMD Radeon HD 5670 1GB 945Mhz(mem.)/860Mhz(proc.) (Podkręcana)

Ram: 4GB DDR3 GoodRam

Moje pytanie brzmi co wymienić najpierw: Grafikę czy procesor ? Jestem skłonny wydać 500zł max.

Opublikowano

Te dwie rzeczy, i grafa i procesor są do dupy jak nie wiem

Za mało ramu do grania w nowe gry FHD, dokup 1-2GB DDR3

podaj markę moc i model zasilacza bo na 99% trzeba będzie wymienić

FHD już na 30+ calach wygląda średnio, jak dla mnie 27 cali do grania fhd to max, po za tym niewygodnie się rozglądać na wielkich ekranach

Opublikowano

Zasilaczyk: Fortron FSP500-60APN 500W

Czy ja wiem, jak siedzę od telewizora w odległości tak z 5m to wygląda jak by był mały :D Poza tym zawsze mogę ustawić 720p, z tej odległości raczej większej różnicy nie będzie.

Ram jest ostatnio bardzo tani, za 2 GB to z 60zł więc nie ma problemu mogę iść nawet dzisiaj do sklepu.

@edit

Aktualnie jak gram to jak zminimalizuję grę w trakcie rozgrywki to zużycie ram wynosi jakieś 70% o.0

@edit2

Jeśli mi powiecie że zasilacz za słaby, jeśli według was mój piec który ma bodajże 4kW (4000W) ogrzewa cały dom, to jeden komputer zużywający 0.5kW może bez problemu ogrzać mój pokój do 30C.Jeśli ktoś zasugeruje zmienić na lepszy to kupuje mi klimatyzacje i opłaca rachunek za prąd.

Opublikowano

ja gralem u kolegi ostatni w FC3 no i on ma dual core 3.0, radeona 1GB i 4GB ramu i ma jakies 50 fps medium/reczne takie troche wiecej niz medium, miedzy medium/takim recznym, a wysokimi nie ma za duzej roznicy :D

4ieVbpu.png
Opublikowano
Jeśli mi powiecie że zasilacz za słaby, jeśli według was mój piec który ma bodajże 4kW (4000W) ogrzewa cały dom, to jeden rachunek za prąd.

Co to ma do grzania ? może mieć i 1500W jak w hardkorowych zestawach i dalej być zimnym, to się nie wiąże ze sobą

Fajnie by było wymienić go ale to niekonieczne

Płyta DDR2 chyba, taki ram jest drogi i nie opłacalny, szkoda inwestować w tego proca plyte i grafe, trza by nowe kupić GPU CPU i MOBO

Opublikowano

Płyta normalnie obsługuje DDR3. Zmiana procka i karty graficznej chyba najbardziej opcjonalne. Ram w jednej kości ?

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Tak, ram w jednej kości, płyta obsługuje ddr3, podstawka procka to AM3+. Poza tym mam 4 sloty na ram więc mogę sobie rozbudować do 16GB (obsługuje) dokładając kolejne 4GB kości.

Myślałem żeby wymienić GPU na Radeon HD HD7770, co o tym myślicie ?

A procek: AMD Phenom II X4 965BE.

I jeszcze jedno pytanko: Co pierwsze ? Najpierw grafikę czy procesor ? Bo mam budżet 500zł i kupiłbym jedną część - cieszył się wydajnością - a potem jak nazbieram to drugą. No i oczywiście w tym czasie mógłbym sprzedać tą 1 starą.

@:stefanek103:.

Na wysokich to ja też tak mam :) Ale mam ustawione teraz wszystko na maks oprócz cieni. Jak włączę cienie na maks. to mam po 15 fps i nie da się grać :D

@TrueFaith

Mówisz mi coś co wiem, WIEM że trzeba wymienić CPU i GPU, proszę o konkrety -> Na co wymienić ?

Opublikowano

Niektórzy ciągną na tej GPU, najpierw proc jak dla mnie na np. tego Phenoma o którym mówisz ale lepiej dopłacić do 1045T (parenaście/paredziesiąt zł) o ile twoja płyta go wspiera

Potem kup 2GB tego ramu, to koszt 30-40 zł i najlepiej chłodzenie na proca żeby go choć trochę kręcić np. SilentiumPC Fortis/Fera PRO/Spartan PRO

Na koniec GPU, proponuję używanego HD5870 lub DD6950, trzymają poziom HD7850 w cenie lekko większej od HD7770

Opublikowano

Czy ja wiem czy kupić 6 rdz. ale z taktowaniem 2.7Ghz ? W trybie turbo przyśpiesza do 3.2Ghz, ale to i tak mniej od phenoma. Fakt phenom ma "tylko" 4 rdzenie, ale po co aż 6 ? Większość gier i tak teraz wspiera max. 2 rdzenie(nie natywnie, bo natywnie to obsługuje wszystkie).

Co do karty to nówka HD5870 jest dość.... droga..., używanej raczej nie chcę, chociaż, jak będzie jakaś dobra oferta na allegro to czemu nie.

Mimo wszystko dzięki za rady, teraz tylko dozbierać na procek, sprzedać poprzedni, kupić ram,dozbierać na grafikę,kupić grafikę i heja :D

Opublikowano
Czy ja wiem czy kupić 6 rdz. ale z taktowaniem 2.7Ghz ? W trybie turbo przyśpiesza do 3.2Ghz, ale to i tak mniej od phenoma. Fakt phenom ma "tylko" 4 rdzenie, ale po co aż 6 ? Większość gier i tak teraz wspiera max. 2 rdzenie(nie natywnie, bo natywnie to obsługuje wszystkie).

Po to Phenom żeby go wykręcić, tego 1045T raczej wykręcisz na 4,5GHz+ a 965 ma z 4GHz problemy

6 rdzeni się przydaje szczególnie w dość leciwych konstrukcjach typu Phenom

Co do karty to nówka HD5870 jest dość.... droga..., używanej raczej nie chcę, chociaż, jak będzie jakaś dobra oferta na allegro to czemu nie.

lepiej używaną HD6950, czasami są tańsze + prawie rok nowsze, w dodatku duży wybór

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...