Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

RedHaven ENGINE v3 - sposób na Twoją własną grę MMORPG 2D! (Sk:Code)

EdzioSkarpeta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OGÓLNIE
Witam was serdecznie! Chciałbym tutaj opisać zmodyfikowany przez mnie silnik gry MMORPG 2D (serwer+klient) napisany w VisualBasic. Silnik powstał na bazie makera dostępnego w sieci na licencji open-source, jednak jest on pełen błędów których część mam nadzieję udało się naprawić. W obecnej formie RedHaven jest zdolny stworzyć pełnowartościową grę MMORPG 2D. W skład silnika wchodzi serwer (Windows, jednak jest w pełni kompatybilny z WINE) oraz klient (ten wymaga poprawki, zwłaszcza audio-wizualnej. GUI jest identyczne jak w jego starszym bracie ;<).

(nieaktualne)
1357236567-U663642.jpg

SOURCE
Jako że was lubię, udostępnię tutaj kod serwera, klienta jak i developer suite. Do jego kompilacji będzie Ci potrzebne VisualStudio6 (dosyć stara wersja), niestety nowe wersje VisualStudio nie otwierają plików .vbp. Z mojego doświadczenia do uruchomienia VS6 będziesz potrzebował XP'ka, na Windows 8 nie ma szans na odpalenie tego oprogramowania, w Windowsie 7 jest mały problem, ale da się to naprawić instalacją specjalnych runtimes'ów. Jeśli chodzi o kompatybilność skompilowanej gry - nie ma z tym problemu, działa wszystkim i wszędzie, nawet w WINE.

<span style="font-family: trebuchet ms" ,="" helvetica,="" sans-serif'="">DOWNLOAD
messagebox-warning.pngSILNIK DARMOWY TYLKO DLA ZASTOSOWAŃ NIE-KOMERCYJNYCHmessagebox-warning.png

(via DropBox)

xxx

Hasło:

xxx

zostanie usuniete jak tylko zrobię reupload silnika

SKAN

xxx

URUCHAMIANIE SERWERA
Aby uruchomić serwer odwiedź katalog:
\xxx\serwer
i odpal plik: RedHavenSERVER_V3.exe
Serwer warto dodać do wyjątków w zaporze systemowej/firewallu gdyż te lubią blokować połączenia.
Serwer uruchomiony smile.png

KONFIGURACJA SERWERA

Główny plik konfiguracyjny znajduje się tutaj:
RedHavenEngine-xxx\serwer\data
nosi nazwę: options.ini

Oto jego zawartość, tekst poprzedzony // jest komentarzem, należy go usunąć.

[OPTIONS]
Game_Name=RedHaven //Nazwa gry, jednocześnie nazwa okienka z grą
Port= 7001 //Port
MOTD=Witamy w swiecie RedHaven! //Coś pokroju wiadomości dnia
Website=http://www.redhaven.xaa.pl //Strona serwera do której użytkownik będzie odsyłany z błędami itd.
Logs= 0 //WŁ/WYŁ logi serwera

Jeśli chodzi o IP, nie ma konieczności ustawiania go nawet jeśli w menu serwera wyświetlany jest lokalny adres. Serwer bez problemu będzie jednocześnie działał np. przez Hamachi.

KLASY

Klasy definiuje się po stronie serwera, nie przez developer suite. Są one zapisane w pliku classes.ini umieszczonym w:
RedHavenEngine-xxx\serwer\data

Wygląda to tak:

[INIT]
MaxClasses=2
[CLASS1]
Name=Wojownik
MaleSprite=1
FemaleSprite=2
Strength=6
Endurance=7
Intelligence=8
Agility=9
Willpower=10
[CLASS2]
Name=Czarodziej
MaleSprite=1
FemaleSprite=2,3
Strength=1
Endurance=2
Intelligence=3
Agility=4
Willpower=5
StartSpellCount=1
StartSpell1=1

Tworzenie klas jest łatwe, należy zastosować się tylko do tego szablonu. Z moich doświadczeń StartSpell czasem nie działa, dlatego też lepiej zostawić to w spokoju a na początku gry zrobić questa z którego dostaniemy np. Książkę Umiejętności która nauczy nas danej umiejętności. W taki sposób łatwiej będzie wdrożyć restrykcję klasy gracza, ta z edytora zawiera błąd, nie jest kompatybilna z RH. Dlatego też umiejętności uczymy się z itemków np. książek, restrykcja klasy przy itemku działa w 100%.

WIADOMOŚĆ POWITALNA

Aby zmienić wiadomość powitalną odnajdź plik news.txt. Staraj się nie używać enterów! Druga taka wiadomość jest wyżej opisana jako MOTD, wyświetla się ona w czacie.

Ciąg dalszy nastąpi.

KONIEC
Temat będzie uzupełniany, na ten moment jest to tylko szkielet, pojawi się masa poradników i dodatków smile.png

WERSJA V3 NIE BĘDZIE JUŻ AKTUALIZOWANA. NIEDŁUGO PREMIERA V4 POD NAZWĄ FANTASY WORLD 4.0

W WERSJI 4.0 POPRAWIONO WIELE BŁĘDÓW, RENDEROWANIE GUI, TITLESETY, EDYTORY ITD. WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW NIEBAWEM!

ZAKAZ KOPIOWANIA TREŚCI NA INNE FORA
ZAKAZ RE-UPLOADU SILNIKA I UDOSTĘPNIANIA GO NA INNYCH PORTALACH
CHCĄC PRZEKAZAĆ GO DALEJ, DAJ LINK DO TEGO TEMATU

//reklamy konkurencyjnego forum

Opublikowano

w Haśle jest reklama Strony

To nie reklama, napisałem że zmienię jak wrzucę na inny hosting. Obecnie nie mam dostępu do szybkiego internetu i te kilkadziesiąt MB to problem.

Nie mogę się zalogować piszę: Serwer wyłączony coś tam dalej

W konfiguracji posprawdzaj IP, upewnij się że serwer włączony i nie zablokowany przez zaporę etc.

Opublikowano

Ok, działa, ale jak np. dodać item do gry? Bo np. jkak wchodzę w developer suite, loguje się to piszę mi: Brak dostępu deweloperskiego

KHA`ZIX!

Opublikowano

Ok, działa, ale jak np. dodać item do gry? Bo np. jkak wchodzę w developer suite, loguje się to piszę mi: Brak dostępu deweloperskiego

Wejdź do gry normalnie, zminimalizuj i wbij na okienko serwera, znajdź listę graczy, PPM i Przyznaj OP.

Opublikowano

Po raz, który wrzucasz to samo i dlaczego poprzednie dwa tematy zostały usunięte przez moderację? Hasło do pobrania tego silnika to reflink do innego forum. Poza tym tak jak pisałem wcześniej - redhaven engine jest bardzo wydajny i można z nim znaleźć zastosowane, ale na dłuższą metę wydaje się niepotrzebny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak chcesz to mogę upnąć i ci podesłać.

Silnik, przyda mi się. Łap like.

Jeśli chcecie mogę hostować serva 15-24 :D

//Mamy od tego dział.

Opublikowano

pomoże ktoś z tym serwerem?

Jak włączam serwer .exe to wyskakuje okienko błędu

Run-time error '339';
Component 'MSCOMCTL.OCX' or one of its dependencies not correctly registred: a file is missing or invalid

lip6k.png

Opublikowano
http://www.touchofdeathforums.com/community/index.php?/topic/112503-eclipse-origins-runtimeslibrary-files-installer/

Usage: Run as administrator. Installs as x86. If you're running a x64 OS, run in compatibility mode for XP SP3.

czyli - Uruchom jako administrator, instaluj jako x86 (32 bit). Jeżeli używasz systemu 64 bitowego, uruchom w trybie kompatybilności z Win XP SP3.
Opublikowano

Zamykam temat z powodu reklam konkurencyjnego forum w:

- Haśle do archiwum

- Nazwie pliku

- Udostępniania strony konkurencyjnego forum.

Close + kosz.

4770714280454741315510.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...