Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity3d 4.0.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, mam do Was pytanie odnoscie NAJNOWSZEJ wersji programu Unity3d. Czy ktos probowal stworzyc FPS'a uzywajac tego programu? Nie pytal bym sie ale nie moge znalezc zadnych tut'ow na YT, znaczy moge znalezc ale do starszej wersji a nie do tej najnowszej. Takze jezeli ktos by byl taki mily i chcialby mi pomoc to z gory dzieki. Chodzi mi tylko o podstawy(jak stworzyc podloze, pierwsze budynki, przeszkody, itp. Nie chodzi mi o postacie, bronie itp.) potem juz sobie poradze.

P.S. Jezeli ktos by znalazl poradnik po angielsku to mi to odpowiada bo angielski znam, chyba ze ktos by chcial stworzyc to jeszcze lepiej. wink.png A co do tematu to nie bylem pewny gdzie napisac wiec jezeli trzeba przeniesc to nie ma sprawy. smile.png

Pozdro i z gory dzieki za wszelka pomoc.

Sry za brak polskich znakow ale mam angielskiego Windowsa.

Opublikowano

Na stronie głównej masz tuty jak zrobić grę fps od z do a i też musisz znać dobrze jakiś język skryptowy np. Java lub c# chodzi mi o programowanie menu i paska życia podnoszenie itemów itd.

Opublikowano

Ja jutro zrobie poradnik jak pobiore najnowsze unity bo mam troche sztarsze :)

Super! Masz zamiar stworzyc FPS'a takze? Mam nadzieje ze zaczniesz od podstaw. :)

Opublikowano

Czwórka aż tak bardzo się nie różni od poprzenich wersji tzn. że jeśli działałeś na Unity 3d v3.x.x lub masz tuty to łatwo się połapać. Jak zrobić modele, postacie itp.? Łatwo tego nie zrobisz, przyda ci się znajomość programów takich jak Blender 3D, 3Ds Max Autodesk lub Maya ( z tego co wiem pakiet autodesk Maya + 3Ds Max kosztuje chyba 10.000$; A pirata nie możesz używać jeśli chcesz kożystać z stworzonych w nim modeli.) Co do scriptowania to najlepiej spisuje się c++/c#/java.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czwórka aż tak bardzo się nie różni od poprzenich wersji tzn. że jeśli działałeś na Unity 3d v3.x.x lub masz tuty to łatwo się połapać. Jak zrobić modele, postacie itp.? Łatwo tego nie zrobisz, przyda ci się znajomość programów takich jak Blender 3D, 3Ds Max Autodesk lub Maya ( z tego co wiem pakiet autodesk Maya + 3Ds Max kosztuje chyba 10.000$; A pirata nie możesz używać jeśli chcesz kożystać z stworzonych w nim modeli.) Co do scriptowania to najlepiej spisuje się c++/c#/java.

Opublikowano

<_< .

Moze choc objasnisz mu o co chodzi.

Juz C++ chyba wiadomo ze UNITY to C++.

Java jest nie za dajna juz mamy minecrafta do przykladu.

Blender jest darmowy wiec chyba nie ma problemu?

Najpierw przysiadz sie do modeli.

Potem ucz sie jezyka a potem mozesz robic gre.

table_name,9,10,11 from information_schema.tables

Opublikowano

Java nie jest wydajna?...

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Java nie jest wydajna?...

On sie pyta o Unity.

A poza tym do gier javy trzeba instalowac jave.

O to mi chodzi -

table_name,9,10,11 from information_schema.tables

Opublikowano

( Nie chcę nic mówić ale w unity 3d to chyba c++ jest dostępne w wersji premium :( )

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Wy nie rozumiecie tego, że jak piszesz gre w javie, to musisz pobrać jave od zbugowanego oracle.

A jak piszesz w czystym C++, zazwyczaj nic nie musisz dodatkowo pobierać.

1365881062-U68160.png

Opublikowano

<_< .

Moze choc objasnisz mu o co chodzi.

Juz C++ chyba wiadomo ze UNITY to C++.

Java jest nie za dajna juz mamy minecrafta do przykladu.

Blender jest darmowy wiec chyba nie ma problemu?

Najpierw przysiadz sie do modeli.

Potem ucz sie jezyka a potem mozesz robic gre.

Twój mózg też zbyt wydajny się nie wydaje...

On sie pyta o Unity.

A poza tym do gier javy trzeba instalowac jave.

O to mi chodzi -

Do javy trzeba instalować jave a do c++ net f. albo visual.

Pomyśl hekrku od portów zanim coś napiszesz

LAYOUT'Y POD SERWER MINECRAFT U MNIE. ZAPRASZAM PW

Opublikowano

Myślicie, że jak gra jest napisana w C++ to nie są potrzebne "ce plus plusy?" Zajrzyjcie w zainstalowane programy i nawet jak nie programujecie to większości przypadków znajdziecie tam "Visuala 2k*".

Co do javy to żaden problem dla jakiegoś człowieka pobrać jave więc nie płaczcie, że jest ona wymagana lol

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Java jest wydajna. A minecraft dla przykładu to zły przykład. Bo na każdym innym języku np. w c++ chodziłby podobnie. Poprostu w majngrafdzie jest tyle obiektów do wyświetlenia że masakra.

dużo obiektów? porównując to do gier o podobnych wymaganiach, jest w nim niewiele 'złożoności'.

Opublikowano

Wy nie rozumiecie tego, że jak piszesz gre w javie, to musisz pobrać jave od zbugowanego oracle.

A jak piszesz w czystym C++, zazwyczaj nic nie musisz dodatkowo pobierać.

Tak, ale pisząc w c++ odpalisz tylko pod systemem pod który piszesz. A pisząc w javie nie modyfikując kodu możesz odpalić program na windowsie, linuksie, macos, mikrofalówce, tosterze, bankomacie, dekoderze itp. itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...