Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POL] Romeo i Julia. Proszę o pomoc ! -na jutro-

Tibexc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Romeo mówi do Tybalta:

,, Tybalcie, pewna przyczyna, dla której mam choać ciebie, tłumi gniew wzbudzony twym powitaniem. - Nie jestem ja łotrem. Więc żegnaj. Widzę, że mnie wcale nie znasz."

Następnie dodaje:

,,Nie znieważyłem cię nigdy, oświadczam, lecz kocham bardziej, niż to możesz pojąć, póki miłości mej przyczyn nie poznasz. Mój Capultecie miły, - jest to imię drogie jak własne dla mnie, daj mi wiarę."

Chwilę później próbuje rozdzielić Tybalta i Mercurtia:

Benvolio, obnaż rapier i rozdzielaj!- hańba! Tybalcie! Mercutio, dość tego! Przestańcie!-ksiązę zabronił surowo burd na ulicach Werony!-Tybalcie, wstrzymaj się.!

Czym podyktowane jest działanie Romea i o jakich przyczynach miłości do Tybalta mówi (wystarczy 2-5zdań)

c)

Napisz w 1. osobie liczby pojedyńczej wypowiedź Romea, który opowiada Julii o tych wydarzeniach (6-7 zdań). WSKAZÓWKA : Nie ograniczaj się tylko do przedstawienia faktów, lecz uwzględnij także uczucia i rozterki Romea wynikające z tej sytuacji oraz z jej następstw.

wydarzenia napisane u góry :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...