Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z instalacją pkg_add

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zainstalowałem FreeBSD 9.1 i386, podczas instalacji xorg wywala mi taki oto błąd:

beztytuuojn.png

Domyślam się, że nie może on znaleźć ścieżki, ktoś wie co z tym fantem zrobić? Połączenie z internetem mam..

sygnaturkazx.png

Opublikowano

Ustaw sobie zmienna PACKAGESITE, wtedy pkg_add bedzie ci pobieralo z innego servera ftp (na dole Ci napisalem rozwiazanie). Wklej sobie link ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386 do przegladarki i zauwaz, ze nie ma tam wersji freebsd 9.1 dlatego dostajesz taki blad bo jest nieprawidlowa sciezka do paczek. Ty posiadasz wersje freebsd-9.1 a tam widnieje tylko wersja 9.0 ! W zmiennej PACKAGESITE masz podana wersje 9.1.Nie dziala tez, poniewaz byl pewien incydent na serverze i na dzien dzisiejszy nie ma dostepu do paczek FreeBSD-9.1. Na wszelki wypadek pingnij cos czy w ogole jestes polaczony z netem. Np: ping freebsd.org

A tu masz rozwiazanie, pobierasz sobie paczki z wersji STABLE. Jezeli uzywasz FreeBSD jako desktop a widze, ze zamierzasz skoro instalujesz xorg'a to polecam uzywac wersji STABLE. RELEASE raczej na servery:

Wklep w konsole:

setenv PACKAGESITE http://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/i386/packages-9-stable/Latest/

I teraz sprobuj:

pkg_add -r xorg

Powinno smigac.

P.S polecam i zdecydowanie lepszy jest VirtualBox niz VMware.

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z instalacją pkg_add

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...