Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Propozycja] Selekcja poradników w FA

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chce zaproponować pewną modernizację dotyczącą poradników, umieszczany w dziale FanArt. Mam na myśli głównie tutoriale dotyczące grafiki komputerowej.

Od bardzo dawna zauważyłam dość niepokojącą sytuację w tym dziale. Userzy tworzą poradniki, które są nie dość, że nieprzydatne, źle stworzone, przekazuje całkowicie źle sformułowaną wiedzę, jak i przede wszystkim nakierowują czytelników na zły tor.

Rozumiem, ktoś zdobył jakiś tam skrawek wiedzy, chce się nią podzielić i przy okazji zgarnąć parę lajków, czy ściągnąć sobie te %, ale wydaję mi się, że nie o to w tym chodzi.

Wątpię, by którykolwiek dział trzymał poradniki, które przekazują nieprawdziwe informacje lub ich treść zamiast pomóc tylko jeszcze bardziej szkodzi czytelnikom.

Dlatego też proponuje przeprowadzenie selekcji aktualnych poradników w tym dziale, jak i tych w przyszłości, które zostaną stworzone.

Team FA wydaje mi się, że ma na tyle dużą wiedzę, by potrafić rozróżnić dobry, przydatny i przede wszystkim UCZĄCY poradnik od tego, który daje tylko dodatkową wiedzę w postaci nowych, popełnianych błędów.

Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę, że niektórzy napracowali się przy swoich tutkach, dlatego tez proponuję, by przenieść je tylko do archiwum, a nie bezczelnie wyrzucać do kosza.

Dodatkowo uprzedzę wypowiedzi typu "tutorial to tutorial, każdy jest dobry i przydatny". Niestety, ale nie w tej kategorii.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak. Są tuty gdzie jest połowa rzeczy źle (nie odbierzcie tego jak coś w stylu, że ja jestem super grafikiem) np. światło itp. a później te błędy widać w pracach danego usera. Radzą mu "czytaj tutoriale" a tu się okazuje że właśnie z tutoriala jest ta "zła wiedza".

Game Over

Opublikowano

Jestem za selekcją poradników ale może nie przenoszenie do archiwum....

Ty uczęszczasz do szkoły, posiadasz dużą wiedzę o grafice więc rozumiem, że Twoje tutki mają zostać? ...

A reszta poradników, przy których ktoś mógł się sporo napracować może iść do archiwum bo są w nim błędy ( takie o których dowiadujemy się gdy poznamy chociaż trochę "grafikę" ?

W dziale poradników jest sporo tutoriali mało przydatnych (dla nas) lecz mogą sporo nauczyć totalnych laików... czasem taka osoba nie wie nawet jak napisać tekst, otworzyć dokument itp. Poradniki pisane przez amatorów łatwo uczą ludzi początkujących bo pisane są słowami mało zaawansowanymi .

Podsumowując jestem za selekcją ale tylko taką, by podzielić poradniki na subfora :

Poradniki :

Teoria

Początkujące

Średnie

Zaawansowane

Tylko takim sposobem będzie znów "sto" podziałów.....

1363095337-U286162.png

Opublikowano
Ty uczęszczasz do szkoły, posiadasz dużą wiedzę o grafice więc rozumiem, że Twoje tutki mają zostać? ...

Absolutnie nie do tego dążę. Jestem pewna, że wiele moich starych poradników nadaje się do kosza lub do ocenzurowania z powodu idiotycznych treści/ fatalnych outcomów.

W dziale poradników jest sporo tutoriali mało przydatnych (dla nas) lecz mogą sporo nauczyć totalnych laików...

Tutaj nie ma podziału na "nas", czy "lajków" bo coś takiego w tym zakresie nie istnieje. Wierz mi, że taki poradnik, który zawiera błędy zarówno techniczne, jak i praktyczne, osobom, które dopiero zaczynają o wiele bardziej zachowa się w pamięci, niż osobom, które już coś tam zaczęły w tej formie artystycznej działać.

Fajną inicjatywę wymyśliłeś z prefixami/podziałami, jednak ja proponuję jeszcze, jeżeli nie podoba wam się usuwanie tutków o rozszerzenie ich. Mianowicie:

"Tutorial praktyczny"

"Tutorial teoretyczny".

Pierwszy pokazywałby nie tyle techniki tworzenia jakiegoś projektu, ale jeszcze jak zachować estetykę, zrobić coś naprawdę dobrego z uwzględnieniem wszystkich zasad.

Drugi, czyli tutorial teoretyczny skupiałby się przede wszystkim na pokazywaniu i uczeniu technik, jakie można wykorzystać oraz narzędzi gimpa/photoshopa etc. odsuwając na drugi plan estetykę, czy chociażby np właśnie zasady.

Opublikowano

Tylko, że większość wchodzi do działu, czyta tutorial i chce być "zajebistym" grafikiem.

Moim zdaniem powinni pousuwać zbędne tutoriale, takie czyszczenie zrobić :)

Opublikowano

Niektóre poradniki rozpleniają złe nawyki i nic nie uczą. Po tym, jak kiedyś zobaczyłem poradnik, gdzie jako punkt było podane wymazywanie tła z renderu magiczną gumką to jestem na wielkie TAK :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Przytocze jeszcze jedną kwestię odnośnie tego co napisał Valky:

W dziale poradników jest sporo tutoriali mało przydatnych (dla nas) lecz mogą sporo nauczyć totalnych laików... czasem taka osoba nie wie nawet jak napisać tekst, otworzyć dokument itp. Poradniki pisane przez amatorów łatwo uczą ludzi początkujących bo pisane są słowami mało zaawansowanymi .

Ok, rozumiem, poradniki zawsze, ale to zawsze czegos tam uczą, jednak trzeba pamiętac o tym, że tutorial ma przekazywac kompletną wiedzę, a nie tylko skrawki.

Jeżeli ktoś stworzy załóżmy poradnik dotyczący tworzenia sygnatury. Opisze pięknie wszystkie kroki, pokaże jak używac danych narzędzi, opisze fajne triki, ale za to całkowicie schrzani techniczne informacje, np nie uwzględni zasad focal pointów, czy przekaże źle informacje odnośnie światła , to tak naprawdę poradnik nie jest dobry.

Co z tego, że ktoś nauczy się, jak zrobić np tekst na pracy, skoro wbije sobie do głowy inne informacje, które tak naprawdę są błędne?

Tworzy się wtedy błędne koło. Osoba jest o jeden krok dalej w nauce, ale automatyczne również jeden krok do tyłu przez złe naprowadzenie i złe informacje w elemencjie edukacji, w tym przypadku tutoriala.

Przykładowy poradnik. (przepraszam autora o wytknięcie błędów, ale naprawde jest zły)

http://www.mpcforum.pl/topic/801131-tut-jak-zmienic-kolor-wlosow/

Fajnie, uczy jak używac danych narzędzi, opcji, trybów mieszania itp, ale ten sposób kolorowania czegokolwiek, nie tylko włosów w photoshopie jest po prostu nieprawidłowy.

Ktoś się tego nauczy, będzie chciał zmienić kolor elementu, który jest całkowicie biały i będzie wielce zdziwiony, że ten sposób nie działa.

Na forach graficznych poradniki sa selekcjonowane. Wiem, nie jest to forum graficzne, ale myśle, że warto wyjśc z inicjatywa i troską o naszych userów i po prostu zaostrzyć kryteria "przyjmowania" tutków.

Opublikowano

Jestem jak najbardziej na tak, unskillerą co wprowadzają nowych użytkowników na zuą strone mówimy nie ;)

Opublikowano

Wredna nie zrozum mnie źle w tym pierwszym poście, ja po prostu bronię tych mniej umiejących użytkowników, którzy są ucieszeni mogąc napisać poradnik. ( bo jest pierwsza sygna jaka im nareszcie "wyszła").

Opisze pięknie wszystkie kroki, pokaże jak używac danych narzędzi, opisze fajne triki, ale za to całkowicie schrzani techniczne informacje, np nie uwzględni zasad focal pointów, czy przekaże źle informacje odnośnie światła , to tak naprawdę poradnik nie jest dobry.

Tu masz całkowitą rację, ale idąc z tą myślą to poradniki w fan Art powinny pisać osoby po szkole graficznej (skończone z dyplomem) . Sorry, ale nikt inny w takim przypadku nie ma prawa zabierać głosu ... co z tego,że robi fajne sygnaturki itp...

Na forach graficznych poradniki sa selekcjonowane. Wiem, nie jest to forum graficzne, ale myśle, że warto wyjśc z inicjatywa i troską o naszych userów i po prostu zaostrzyć kryteria "przyjmowania" tutków.

No właśnie... i tu leży problem. Nie jest to forum graficzne.

Myślę, że wraz z teamem można by pomyśleć o dodawaniu przez nas prefiksów typu : "Tutorial praktyczny"

"Tutorial teoretyczny". + jakiś prefiks na takie poradniki, które są zrobione przez mniej doświadczonych userów lub wyróżnić te bardziej zaawansowane (prawidłowo napisane, z zachowaniem norm)

1363095337-U286162.png

Opublikowano
Tu masz całkowitą rację, ale idąc z tą myślą to poradniki w fan Art powinny pisać osoby po szkole graficznej (skończone z dyplomem) .

Nie przeasadzajmy ;-) Jest wiele osób u nas na forum, które czynnie wypowiadają się w FA i ogarniają podstawy, a wątpie, by studiowali grafike komputerową, czy choćby w ogóle byli po studiach.

Kwestia w tym, by przynajmniej zredukować liczbe błędnych tutorialów do minimum.

Zrozum, że u nas na forum ludzie ucza się jak popełniac błędy, a nie jak dobrze operować projektami.

No właśnie... i tu leży problem. Nie jest to forum graficzne.

Tak, nie jest, ale wydaje mi się, że każdemu zależy, by informacje przekazywane na tym forum, czy to odnośnie bulidu postaci, tworzenia własnego serwera, czy choćby projektowania grafiki, były poprawne.

Nie wspomne o tym, że subforum poradniki-grafika jest po prostu zasyfiony. Dzisiaj doszukałam sie chyba 8 poradników, które dotyczyły tego samego. Jest tam burdel zarówno pod względem "poprawności przekazywanej wiedzy", jak i ogólny nieład.

Mozna nawet coraz częściej zauwazyc taką sytuację, że userzy, którzy prosza o jakieś tutki, nie dostają linków do tych z mpc, tylko do takich, które znajdują się poza odrebem forum. Myślę, że to daje do myślenia nad przydatnością tego subforum, jak i ogólnie całej idei FanArtu.

Opublikowano

Nie przeasadzajmy ;-)

Mozna nawet coraz częściej zauwazyc taką sytuację, że userzy, którzy prosza o jakieś tutki, nie dostają linków do tych z mpc, tylko do takich, które znajdują się poza odrebem forum. Myślę, że to daje do myślenia nad przydatnością tego subforum, jak i ogólnie całej idei FanArtu.

A o tym mi już nawet nie mów... powinny być za to warny :/

Mpc to nie forum graficzne, ale też nie forum z informacjami gdzie można znaleźć dobre poradniki....

Dobra... więcej nie spamie bo odbiegam od tematu i zgarnę % :P

Podsumowując jestem na tak ale tylko z tym by dodać prefiksy.

Ew. zgodziłbym się z tym by przenieść do archiwum, lub tylko pozamykać naprawdę słabe tutoriale...

@ Sam jestem bardzo związany z tym działem, nie mylę się chyba jak powiem, że najbardziej ze wszystkich użytkowników tego forum, więc chce by się rozwijał w dobrym kierunku a nie tylko cofał:/

1363095337-U286162.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Boże wredzia ty jak piszesz coś to jak bym czytał recenzje ^_^.

A co do sugestii jestem na Tak

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Aktualnie czekam gdy zostanie wprowadzone pewne subforum w dziale poradniki, w którym znajdować będą się poradniki "słabe" .

Jak będzie to wyglądać i czy okaże się to dobrym krokiem przekonacie się niebawem.

Wredna - dziękuję za sugestię.

Myślę, że temat można uznać za rozwiązany.

Makin.... odezwij się xD

1363095337-U286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...