Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanko] Czy ten komputer będzie ok?

Michu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, padł mi komputer.

Kupuję ten: http://allegro.pl/bulldozer-amd-fx-4100-4x3-8ghz-8gb-hd3000-1gb-400w-i2949241625.html

Czy ten komp poradzi sobie płynnie z lolem i innymi średnio-wymagającymi grami?

Płyta główna NA CHIPSECIE 760G

Procesor AMD FX-4100 4x 3,6GHz

PAMIĘĆ RAM 8GB 1333MHz DDR3

KARTA GRAFICZNA ATI RADEON HD3000

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano
Niesamowita szybkość taktowania - 1333MHz zapewni pracę na najwyższym poziomie.

Samo to zdanie przekonuje mnie, że ten komputer to jakaś kpina. Okej - na pierwszy rzut oka wygląda fajnie, ale jakoś nie ma szczególnej specyfikacji płyty głównej, 4 rdzenie w procesorze nie oznaczają, że jest on nie wiadomo jak wydajny. Do tego RAM-y nie znanej firmy o taktowaniu 1333Mhz? Żart. Nie kupuj komputera-składaka na Allegro! Poproś któregoś z użytkowników o złożenie, a założę się, że nawet jeżeli skończysz na 'niższych' podzespołach to będziesz miał o wiele bardziej wydajny sprzęt.

Opublikowano

Dysk z danymi wezmę od komputera który padł, tak samo jak dvd. Dlaczego kpina? źle nie wygląda...

Złożenie komputera z takimi parametrami wyniesie o wiele drożej, a za takie niskie koszty sprzet jest ponad oczekiwania

Opublikowano

no to na pytanie jak ci będą działały gry odpowiesz sobie sam jak zakupisz i sprawdzisz bo nikt nie jest w stanie podać

mogą ale i tak koniecznie nie muszą działać tak jak chcesz zwłaszcza na badziewnej grafice zintegrowanej. może jak dokupisz grafikę za 400-600zł to coś tam ruszy w miarę dobrze ponad to LOW

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Tylko on nie ma dedykowanej karty graficznej tylko z procesora :) i tak możliwe że połowa danych z dysku stracisz bo musisz na nim nowy system postawić. Dalej, ma chujowy zasilacz, procelk też nie najlepszy, obudowę lepszą bym zrobil z kartonów.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

jak może polowe danych stracić , nigdy się nic nie traci w czasie instalacji nowego systemu

formatują tylko ci co pojęcia nie mają co robią

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

przez ostatnie 5 lat uzywalem komputera 3gb ramu i 2x2.5Gh grafika 512 RAM i zasilacz 400w

myślę że jak kupię ten to odczuje różnice w korzystaniu. na w.w LOL chodził mi płynnie aż do momentu krótko przed 'śmiercią'. Nie mogę się doczekać aż przetestuje grę na tym. a wiem ze muszę formata zrobić chodzi mi głównie żeby zachować lola żeby od początku 6gb patchy nie ściągać

Opublikowano

to jak kupisz podpinasz dysk i się modlisz że ci ruszy stary system , masz szanse 50% , inaczej reinstalacja systemu

gier przecież nie musisz kasować, większość działa bez problemu pod nowym systemem , wystarczy poszukać tutoriali jak to zrobić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

przez ostatnie 5 lat uzywalem komputera 3gb ramu i 2x2.5Gh grafika 512 RAM i zasilacz 400w

myślę że jak kupię ten to odczuje różnice w korzystaniu. na w.w LOL chodził mi płynnie aż do momentu krótko przed 'śmiercią'. Nie mogę się doczekać aż przetestuje grę na tym. a wiem ze muszę formata zrobić chodzi mi głównie żeby zachować lola żeby od początku 6gb patchy nie ściągać

Ale możesz zauważyć jeszcze większą różnicę na Celeronie G550 i PowerC HD 4850 w podobnej cenie. To, że coś fajnie wygląda, nie znaczy, że jest dobre. Wszystkie podzespoły, które tam znajdziesz to najtańszy badziew. Jakim budżetem dysponujesz ?

Poza tym, te parametry, które podałeś wyżej można sobie wsadzić... nie patrzy się na liczby, właśnie na to liczą sprzedawcy gotowców na allegro.

Opublikowano

http://allegro.pl/sa...2957326315.html

http://techplanet.pl...nosc-i-dostawa/

To i to ;).

Jak będzie sporo wykraczało poza budżet, to wystarczy zmienić MOBO na MSi H61 P20 i masz za 1000zł zestaw ;).

Dałem 2 GB RAM i lepsze MOBO, bo oszczędniej i prościej będzie można dokupić kolejną kość 2GB. Tak samo z dyskiem. Ten się zostawi, dokupi 250GB za 100zł i za 150-160zł wszystko już gra.

Opublikowano

A wytłumacz mi, gdzie będziesz skarżył się na nie działający komputer przez walnięty zasilacz, gdzie założysz temat o małej ilości FPS przez chujowy, zintegrowany układ graficzny ?

Celek G550 będzie gorszy od tego FX-a, ale przynajmniej będziesz miał normalne MOBO, porządny zasilacz, przewiewną obudowę i co najważniejsze - kartę graficzną !!!!.

8 GB RAM... będziesz coś renderował na takim szrocie bez GPU ? 2GB to faktycznie mało, ale za 40zł możesz dokupić kolejne 2 i wtedy w zupełności Ci wystarczy.

Dysk - zapewne 5400rpm, mimo, że pojemniejszy, to będzie zdecydowanie wolniejszy od 7200rpm.

A w przyszłości oprócz 2GB RAM i (ew. dysku) będziesz mógł dokupić lepszy procek klasy i5.

Opublikowano

Procesor od AMD ? Okej, to zapomnij o dobrym działaniu Lola.

Poza tym, nigdy nie kupuje się gotowców na allegro, potem będziesz puakał, że gra Ci nie działa. Lepiej jest zapytać naszych forumkowych specjalistów, tutaj Ci złożą lepiej niż z allegro kupisz ;)

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Procek no...nawet OK, ale grafę to już o kant dupy można rozbić. Ludzie z allegro którzy sprzedają komputery najchętniej wsadzają dobry procek żeby zachęcić klientów a np. grafy już takiej nie dadzą!

Opublikowano

Procesor od AMD ? Okej, to zapomnij o dobrym działaniu Lola.

Poza tym, nigdy nie kupuje się gotowców na allegro, potem będziesz puakał, że gra Ci nie działa. Lepiej jest zapytać naszych forumkowych specjalistów, tutaj Ci złożą lepiej niż z allegro kupisz ;)

Emmm, co ? Czemu niby coś ma źle działać na prockach od AMD ? LoL nawet na Dual Core pod 775 chodził bez problemów przy stałych 60FPS, a co dopiero ten FX -.-

Opublikowano

czyli na tym procku czterordzeniowym będzie mi LOL płynnie chodził?

Nie wiem czy dawać do specjalistów forumowych bo zapewne wyjdzie 2 razy drożej za taki sprzęt jaki chce kupić

Opublikowano

no nie więcej niż 900

ALE

zestaw musi być bez dysku i dvd(po co dodatkowe koszty tworzyć skoro mogę wyjąć z niedziałającego kompa)

obudowa nie musi być ładna, komp i tak jest zamknięty i niewidoczny

@down twój mnie nie przekonuje... wydaje się cienki z tymi 2gb ramu

Opublikowano

Emmm, co ? Czemu niby coś ma źle działać na prockach od AMD ? LoL nawet na Dual Core pod 775 chodził bez problemów przy stałych 60FPS, a co dopiero ten FX -.-

A Dual Core od kogo masz ? Nie od AMD, tylko od Intela. A na AMD'kach są problemy z interfejsem w Lolu i niedopracowana grafika pod te procki.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

no nie więcej niż 900

ALE

zestaw musi być bez dysku i dvd(po co dodatkowe koszty tworzyć skoro mogę wyjąć z niedziałającego kompa)

obudowa nie musi być ładna, komp i tak jest zamknięty i niewidoczny

@down twój mnie nie przekonuje... wydaje się cienki z tymi 2gb ramu

ale zrozum ten stary komp padł pewnie przez nędzny zasilacz i ten co kupisz znowu padnie a tutaj od sj masz dobry zestaw i potem nawet za 1 miech kupisz 2gb ramu i masz 4 i starczy ci + masz 4850 która jest o wiele lepsza niż zintegrowana gdzie max pewnie będzie 30 fps

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...