Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] remember in checkbox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema chcę zrobić aby po wipisaniu nicku w launcherze w TextBox zapamiętało mi nick po naciśnięciu checkboxa pomoże ktoś ? chyba wiecie o co mi chodzi, po prostu wpisuję nick w textbox zaznaczam zapamiętaj nick i gdy zamknę launcher ten nick ma być w tym polu automatycznie

Opublikowano

ale nie będzie trzeba dodawać żadnego skryptu do checkboxa ?

Jeżeli tego nie chcesz to nie musisz. Z jakiej gry jest laucher i jak otwiera się okno logowania? Automatycznie po otwarciu programu czy trzeba gdzieś dalej przechodzić?

Opublikowano

Nie nie to jest launcher minecraft jest jedynie panel1.Hide po naciśnięciu buttona rozgrywka sie po prostu panel rozwija i tam jest textbox itp..

Specjalista
Opublikowano

taki najprostszy sposób

textbox1 = login

textbox2 = haslo

checkbox = remember

Public Class Form1
   Private Sub Form1_FormClosing(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.FormClosingEventArgs) Handles Me.FormClosing
    If CheckBox1.Checked = True Then
	    My.Settings.username = TextBox1.Text
	    My.Settings.pass = TextBox2.Text
    Else
	    My.Settings.username = ""
	    My.Settings.pass = ""
    End If
   End Sub
   Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
    TextBox1.Text = My.Settings.usernae
    TextBox2.Text = My.Settings.pass
   End Sub
End Class

Opublikowano

@up

powiesz jak to umieścić ? kod wiem ale co z tym ?:

taki najprostszy sposób

textbox1 = login

textbox2 = haslo

checkbox = remember

Opublikowano

co co z tym ? nic z tym nie robisz :D

textbox1 to bedzie pole gdzie wpisujesz login

textbox2 to pole gdzie wpisujesz hasło

checkbox1 to... to to pole co sie zaznacza, gdy chcesz zeby zapamietał hasło.

Specjalista
Opublikowano

Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz ?

Wstawiasz textboxy i checkboxa :)

Kod po skompilowaniu działa na zasadzie takiej

Gdy uruchamiany jest program sprawdza, czy ma jakies zapisane wartości

Jeżeli nie to texboxy są puste, w przeciwnym wypadku texboxy zawierają zapisany text.

Kiedy tex się zapisuje ?

Text w textboxach zapisuje się podczas zamykania aplikacja i gdy chceckbox jest zaznaczony :)

Opublikowano

to eXu wkleiłem twój kod

Public Class Form1
 Private Sub Form1_FormClosing(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.FormClosingEventArgs) Handles Me.FormClosing
		 If CheckBox1.Checked = True Then
				 My.Settings.username = TextBox1.Text
				 My.Settings.pass = TextBox2.Text
		 Else
				 My.Settings.username = ""
				 My.Settings.pass = ""
		 End If
 End Sub
 Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
		 TextBox2.Text = My.Settings.pass
 End Sub
End Class

wywaliło mi dużo błędów ale zobacze czy działa podświetliło mi My.Settings.username czemuś się programowi to nie podoba

@EDIT

A jeśli chcę aby to zapisywało po naciśnięciu buttona rozpocznij grę to jak to zrobić bo to trzeba dodawać do form1 :/ a mi coś wywala błędy tylko i nic poza tym..

Opublikowano

OMG! klikasz sobie prawym na nazwe swojego prjektu po prawej stronie w solution explorer, klikasz sobie "properties", szukasz zakladki "Settings" nastepnie w polu name wpisujesz "username" niżej (w nastepnym) wpisujesz w name, "pass" reszte zostawiasz, nic nie ruszaj :D Mysle, ze ogarniesz.

PS. W 4 linijce od dołu jest literówka

popraw na username, bo pewnie tez by Ci błąd wywalilo :)

Opublikowano

@up no dzięki kolego i sory nie ogarniam tego po raz pierwszy mam styczność właśnie z tym skryptem ! :D

@EDIT

Jednak nie działa :( podświetla mi skrypty na żółto jak debuguje launcher i wpisze nice i przy okazji w textbox jest wpisane "1" zawsze jak odpalam launcher.

Gdy włończę launcher i w text box wpiszę np. 1234567 i klikne na checkbox zapisuje mi te cyfry ale jak wpiszę sobie np "Maximux6545" to już błąd wyskakuje

"konwersja z ciągu "mm" na typ "integer" nie jest prawidłowa."

Specjalista
Opublikowano

interger = liczby całkowite !

string = text

Czyli daj string, string przyjuje wszystkie wartosci, ktre mają zostać odczytane jakos text

rxNT4yb.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam takie pytanie czy da się zrobić aby za każdym razem po kliknięciu w przycisk zapisywało wartość wpisaną w ComboBox nie usuwając poprzedniej

Opublikowano

Dobra to mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić aby dane zostały zapisane podczas zamykania programu lub po naciśnięciu buttona?

Opublikowano

Mógłbyś napisać jak tego użyć ponieważ już wcześniej próbowałem w ten sposób i nie zapisywało

@up

Już sobie z tym poradziłem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...