Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Ranked

czujesienad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie i zapraszam do mojego krótkiego poradnika.

Mam nadzieję, że jesteście dosyć ogarnięci i powstrzymacie się od hejtów. Poradnik tworzę dla forum i użytkowników, więc szanujcie pracę innych ludzi.

Punkt 1. Banowanie postaci:

Banowanie postaci polega na tym, że dwoje ludzi z przeciwnych sobie drużyn banuje 3 postacie. Nie te, które ma kupione

lecz do dyspozycji ma całą szatę championów. Trzeba pamiętać, że to tylko przy banowaniu postaci. Na czym polega banowanie?

Banowanie na rankedach jest dosyć przydatne i pomaga wybrać dobre postacie i zbanować te, które są dużym OP i cięzkie do skontrowania.

Wystarczy, że naciśniesz na ikonkę danego championa i postać automatycznie zostaje zbanowana i nie można już jej użyć w tym meczu.

Jak poznać kiedy to Ty banujesz? To proste wystarczy, że znajdziesz się na samej górze wybierania postaci, czyli będziesz pierwszy.

Każdy człowiek teamu, który jest 1 zawsze banuje po 3 postacie. Więc razem banuje się 6 postaci.

Punkt 2. Najczęściej banowane postacie:

Zagrałem ponad 30 rankedów i mogę powiedziec, że postacie, które są najczęściej to - Amumu, Shen, Malphite, Kassadin, Darius, Kha Zix, Jax.

Dlaczego one? Każda z nich jest porządną postacią z dużym dmg. Amumu i jego ulti, oraz q, które omdlewa potrafi robić wielkie rzeczy.

Shen, nadaje się na dobrego supporta jak i tanka. Malphite, jest strasznie ciężki do ubicia, jego wytrzymałość i duża ilość hp, do tego duże dmg sprawia, że mecze dla przeciwników są ciężkie.

Kassadin, uciszenie i bardzo szybkie ataki z daleka, duże dmg z bliska. Darius, ma dodatkowego ignite, tylko, że krwawienie. Przy jego ulti można zabrać bardzo dużo hp.

Kha zix, bardzo mobilna postać, którą łatwo się farmi i carruje gre, ponieważ ma duże dmg. Jax, doskok, omdlenie, co 3 uderzenie 2x mocniejsze, sprawiają, że jest ciezki do zabicia i sam sprawia,

że mecze są o wiele łatwiejsze.

Punkt 3. Jakie postacie wybierać:

Jak w każdej rozgrywce 5vs 5 wybierany 5 postaci. Czyli - jungler, top, mid, ad carry, support.

Jungler - musi to być dobra postać, która jest dobra w jungli jak i potrafi dużo robić w czasie ganków.

Top - Zazwyczaj jest to brany tank, który ma duże dmg i jest dosyć wytrzymały. Jego wytrzymałość sprawia, że może sam utrzymać linię.

Mid - na mida zawsze bierzemy postać pod AP, bo kontruje gre na midzie.

Ad carry - zawsze idzie się nim na bota.

Support - tam gdzie ad carry tam i support. Support jest postacią, która leczy hp, mane i sprawia, że ma większe dmg jak i może dłużej utrzymać się.

Punkt 4. Gra:

Teraz zostało nam tylko dobrze komunikować się z teamem jak i nie feedować. Starać się utrzymać linię i przy tym zbierać kille.

Poradnik napisany przeze mnie. Jeżeli są jakieś błędy, to przepraszam.

2ufgk6u.png

Opublikowano

1.Top - Zazwyczaj jest to brany tank, który ma duże dmg i jest dosyć wytrzymały. Jego wytrzymałość sprawia, że może sam utrzymać linię.

2.Mid - na mida zawsze bierzemy postać pod AP, bo kontruje gre na midzie.

3.Ad carry - zawsze idzie się nim na bota.

4.Support - tam gdzie ad carry tam i support. Support jest postacią, która leczy hp, mane i sprawia, że ma większe dmg jak i może dłużej utrzymać się.

5.Starać się utrzymać linię i przy tym zbierać kille.

1. Wzięłam Nautiliusa i mnie wyzywali mimo, że tank i ma dmg

2. Wzięłam shaco pod ap i mnie wyzywali + co mam kontrować "gre na midzie"?

3. Wzięłam urgota i co dalej?

4. Okazało się, że leona nie może leczyć i dawać większego dmg, czyli riot kłamał, że to support.

5. Jak grałam leoną to miałam 13/4 i narzekali, że zbieram kille.

Czekam na wersje v2 jak będzie bardziej rozbudowane

Opublikowano

Banowanie postaci polega na tym, że dwoje ludzi z przeciwnych sobie drużyn banuje 3 postacie. Nie te, które ma kupione

lecz do dyspozycji ma całą szatę championów.

Banowac mozna tylko te postacie ktore posiada przeciwny team, jesli nikt z przeciwnikow nie posiada np Alistara, nie znajdzie sie on na liscie do banowania.

Jak w każdej rozgrywce 5vs 5 wybierany 5 postaci. Czyli - jungler, top, mid, ad carry, support.

Jungler - musi to być dobra postać, która jest dobra w jungli jak i potrafi dużo robić w czasie ganków.

Top - Zazwyczaj jest to brany tank, który ma duże dmg i jest dosyć wytrzymały. Jego wytrzymałość sprawia, że może sam utrzymać linię.

Support - tam gdzie ad carry tam i support. Support jest postacią, która leczy hp, mane i sprawia, że ma większe dmg jak i może dłużej utrzymać się.

Jesli mam byc szczery tak naprawde nie napisales tu nic sensownego.

Co do jungli, po czym wiedziec ze jest to dobra postac? Mogles napisac chocby ze mile widziane jest CC ktore pomaga w gankach.

Wypowiedzi o midzie kompletnie nie rozumiem.

1. Postacie AD swietnie radza se na midzie, slowo "zawsze" kompletnie tu nie pasuje.

2. Na czym polega kontrowanie gry na midzie?

AD carry, kolejny raz slowo "zawsze" ktore nie jest zgodne z prawda, pomijajac fakt ze brak jakichkolwiek innych informacji.

Nie kazdy support ma heale czy steryd do AD, dosc slaby opis.

Zagrałem ponad 30 rankedów

Nie chce byc niemily ale wydaje mi sie ze +30 rankedow to zdecydowanie za malo by pisac o tym poradniki.

Podsumowujac poradnik jest niestety slaby, nie ma tu praktycznie zadnych ciekawych informacji tylko sucha teoria ktora zna przecietny gracz na 20-30 lvlu.

Opublikowano

4. Okazało się, że leona nie może leczyć i dawać większego dmg, czyli riot kłamał, że to support.

Natulinus nie ma dmg.Co do poradnika to jak najbardziej mi się podoba.Tylko zmień z omdlenia na ogłuszenie :)

Opublikowano

Zagrałem ponad 30 rankedów i mogę powiedziec, że postacie, które są najczęściej to - Amumu, Shen, Malphite, Kassadin, Darius, Kha Zix, Jax.

Dlaczego one? Każda z nich jest porządną postacią z dużym dmg. Amumu i jego ulti, oraz q, które omdlewa potrafi robić wielkie rzeczy.

Shen, nadaje się na dobrego supporta jak i tanka. Malphite, jest strasznie ciężki do ubicia, jego wytrzymałość i duża ilość hp, do tego duże dmg sprawia, że mecze dla przeciwników są ciężkie.

Kassadin, uciszenie i bardzo szybkie ataki z daleka, duże dmg z bliska. Darius, ma dodatkowego ignite, tylko, że krwawienie. Przy jego ulti można zabrać bardzo dużo hp.

Kha zix, bardzo mobilna postać, którą łatwo się farmi i carruje gre, ponieważ ma duże dmg. Jax, doskok, omdlenie, co 3 uderzenie 2x mocniejsze, sprawiają, że jest ciezki do zabicia i sam sprawia,

Zagrales 30 rankedow i piszesz o tym poradnik - szalejesz.

To ze wszyscy perma banuja postacie typu mumu shen malp to nie znaczy ze ty tez je musisz zbanowac, tak?

Shena i malpa jest przykladowo latwo skontrowac. Juz wole dac bana na tfa ktory gankuje inne linie co 2min.

W poradniku nie widze sensu, czesc.

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Do zbanowania nie ma wszystkich championów . Można zbanować tylko te , które posiada przeciwnik . Bardzo ogólnie napisane , mógłbyś sie bardziej rozpisać .

Opublikowano

Natulinus nie ma dmg.Co do poradnika to jak najbardziej mi się podoba.Tylko zmień z omdlenia na ogłuszenie :)

No dmg to on niema, ale może będzie miał, gdy riot stworzy taką postać bo jak na razie to takowa nie istnieje.

Poradnik wspaniały, no prawie poza tą częścią:

Punkt 1. Banowanie postaci:

lecz do dyspozycji ma całą szatę championów. Trzeba pamiętać, że to tylko przy banowaniu postaci. Na czym polega banowanie?

Banowanie na rankedach jest dosyć przydatne i pomaga wybrać dobre postacie i zbanować te, które są dużym OP i cięzkie do skontrowania.

Wystarczy, że naciśniesz na ikonkę danego championa i postać automatycznie zostaje zbanowana i nie można już jej użyć w tym meczu.

Jak poznać kiedy to Ty banujesz? To proste wystarczy, że znajdziesz się na samej górze wybierania postaci, czyli będziesz pierwszy.

Każdy człowiek teamu, który jest 1 zawsze banuje po 3 postacie. Więc razem banuje się 6 postaci.

Punkt 4. Gra:

Teraz zostało nam tylko dobrze komunikować się z teamem jak i nie feedować. Starać się utrzymać linię i przy tym zbierać kille.

Mogłeś się postarać, jak już wypisałeś najczęstsze bany to może jeszcze picki byś napisał?

Coś o wardach? Gdzie je stawiać ogólnie,counter jungle, opisać szczegółowo każdą pozycję a nie jedno zdanie i dobranoc, radźcie sobie sami

heh

Opublikowano

Jak na grę rankingową to by się można tu było rozpisać 2-3 razy więcej.

30 rankedów - szalony !

Ogólnie co to za opisy - kontruje grę na midzie (WUT)

"Banowanie postaci polega na tym, że dwoje ludzi z przeciwnych sobie drużyn banuje 3 postacie. Nie te, które ma kupione

lecz do dyspozycji ma całą szatę championów." jak nie wiemy o czym piszemy to się za to nie bierzemy.

"Jak w każdej rozgrywce 5vs 5 wybierany 5 postaci." MOGĘ WYBRAĆ AŻ 5 POSTACI ?! I SAM MAM NIMI STEROWAĆ !!? nie wiedziałem

"Zagrałem ponad 30 rankedów i mogę powiedziec, że postacie, które są najczęściej to - Amumu, Shen, Malphite, Kassadin, Darius, Kha Zix, Jax.

Dlaczego one? Każda z nich jest porządną postacią z dużym dmg." Akurat tu nie chodzi o DMG, np. amumu ma mastę stunów i szybką junglę - dlatego może uprzykrzać życie i dlatego jest banowany, to samo Shen - on nie ma takiego DMG ale jest świetnym tankiem, ma taunta i tarcze+free teleport, Malphite to samo, jest banowany głównie ze względu na ulta, który dosłownie "robi TF"

Opublikowano

No i mieli rację: Nautlus nie ma dmg, ap shaco na rankedzie (OH GOD WHY),support =/= leczenie support polega na wspieraniu teamu a nie tylko na leczeniu -,- ,a jeśli stealowałaś kille leoną na supporta to już naprawde NIGDY nie włączaj rankeda i najlepiej podaj swój nick abym mógł dać Ci ignore szybko .

Opublikowano

Do najczęściej banowanych dodał bym Blitza

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Morfox na początek radzę ci usunąć konto, bo dla mnie wydajesz się na 10 lat hm... moze mniej? Nie potrafisz wyczuć ironii co jest tak prostą rzeczą w poście Quzera :) co do poradnika.... Jest milion błędów, których nie chce mi się pisać, bo by mi to zajęło więcej niz pisanie tego skromnego i ogólnikowego poradnika. "Zagrałem już ponad 300 rankedów" i mogę stwierdzić, że poradnik jest do du*y i nikomu się nie przyda :)

Opublikowano

No i mieli rację: Nautlus nie ma dmg, ap shaco na rankedzie (OH GOD WHY),support =/= leczenie support polega na wspieraniu teamu a nie tylko na leczeniu -,- ,a jeśli stealowałaś kille leoną na supporta to już naprawde NIGDY nie włączaj rankeda i najlepiej podaj swój nick abym mógł dać Ci ignore szybko .

Podaj swój to chętnie Cię zignoruję bo z takimi tępymi ludźmi jak ty nie da się grać. Zakładam, że jeśli ktoś chce Cię czegoś nauczyć to dajesz mu ignora i report za flame, bo wynika, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i twój mózg nie przyswaja niektórych rzeczy.

@topic

Witam Was serdecznie i zapraszam do mojego krótkiego poradnika.

Mam nadzieję, że jesteście dosyć ogarnięci i powstrzymacie się od hejtów. Poradnik tworzę dla forum i użytkowników, więc szanujcie pracę innych ludzi.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Jeśli nie chcesz hejtu napisz coś z sensem i twoim błędem było publikowanie tego Tutoriala (o ile można to tak nazwać)

Opublikowano

Zgadzam się w 100% z Quzerą, sam przestałem to czytać,gdy koleś zaczął opisywać najczęściej banowane postacie po rozegraniu 30 rankedów. Innymi słowy, sam jesteś totalnym newbie w temacie, a piszesz tuty.

2d82fcx.jpg
Opublikowano

Zgadzam się w 100% z Quzerą, sam przestałem to czytać,gdy koleś zaczął opisywać najczęściej banowane postacie po rozegraniu 30 rankedów. Innymi słowy, sam jesteś totalnym newbie w temacie, a piszesz tuty.

Tak w ogóle : screenshu2.jpg

I ktoś taki robi poradniki na temat rankedów ?

Opublikowano

co jak ktos zrobi double jungle? wyrzucac komputer przez okno czy jeszcze sie przyda?

które omdlewa
doskok, omdlenie

XDDDD moze jak ktos zemdleje to mam wezwac shena chirurga? :D :D :D

Kassadin, uciszenie i bardzo szybkie ataki z daleka

ale on jest melee xD

Każdy człowiek teamu

kazda szynka kanapki

Jungler - musi to być dobra postać, która jest dobra w jungli

ok xD

Mid - na mida zawsze bierzemy postać pod AP

czyli jednak wyrzucac ten komputer jak jakis trol pick lee sin idzie na mida?

Wstydzę się za to kim byłem, byłem kiedyś głupiom gnojem.

a teraz jak jest z tobom wszystko w porzodku?

edit po raz enty: ps kilka dni temu napisales poradnik o poczatkach league of legends a 7 dni pozniej juz piszesz o rankedach well done :D

Opublikowano

Rozegrałes 30 rankedow i juz sie wypowiadasz na ten temat.. Postacie ktore wymieniles sa banowane raczej na tym nizszym elo.

Nie liczac Kha'zixa ktory jest banowany nawet na 2k+. Tam banuja postacie typu eve, twisted, kha'zix, pantheon.

Opublikowano

Powtórzyłbym się pisząc ze rozgrywając 30 gier nie powinieneś brać się za pisanie poradnika, dodam jednak odpowiedź tutaj.

Natulinus nie ma dmg.

Nie zwykłem grać w jungli, Nauti jednak spisuje się fajnie na midzie i topie również, ap offtank jest w stanie zabić ad carry na combo, wytrzymać bardzo dużo robiąc nie mniejsze zamieszanie wokół.

Opublikowano

Nie no bądźmy poważni 30 rankedów, 1000+ elo - Hah no nie da się, gość nawet nie poszedł w górę tylko spadł, a już zabiera się za pisanie "Tutoriala" odnośnie rankedów. Swoją drogą, ktoś się czegoś nowego stąd dowiedział ? Raczej nie... a na pewno nie 30lvl. Tyle co tu jest napisane dowiesz się po rozegraniu kilku draftów pomiędzy 20-30 lvlem

heh

Opublikowano

Nie no bądźmy poważni 30 rankedów, 1000+ elo - Hah no nie da się, gość nawet nie poszedł w górę tylko spadł, a już zabiera się za pisanie "Tutoriala" odnośnie rankedów. Swoją drogą, ktoś się czegoś nowego stąd dowiedział ? Raczej nie... a na pewno nie 30lvl. Tyle co tu jest napisane dowiesz się po rozegraniu kilku draftów pomiędzy 20-30 lvlem

dokladnie

na draftach sie wiecej nauczysz niz tu ,talon tez moze byc na mida a jest ad

junglerzy to postacie ktorzy w miare szybko robia jungle i maja cc ,dlatego malphitem nie gra sie w jungli bo sie nie oplaca

ad carry nuie napisales ze postac dystansowa

1349029054-U739101.png

Opublikowano

Od kiedy sie banuje kha zixa albo jaxa? albo od jakiego elo bo ja mam jakos 920 i takich banow nie mam XDDD. Kolega tam dobrze powiedzial bo u mnie blitza banuja :). Ogolnie to chyba ok

Opublikowano

Od kiedy sie banuje kha zixa albo jaxa? albo od jakiego elo bo ja mam jakos 920 i takich banow nie mam XDDD. Kolega tam dobrze powiedzial bo u mnie blitza banuja :). Ogolnie to chyba ok

na 1.5k to jakoś już nie banują, ale banowali jaxa. kha zixa teraz ciągle banują.

<>

Opublikowano

Ja gram w LoL'a ok.2 lata i mogę dać wam 3 rady.

Po 1. NIGDY NIE WYZYWAJCIE SWOICH KOLEGÓW Z DRUŻYNY, bo wasza szansa na wygraną spada do 0, a i wy otrzymacie po którymś razie bana za reporty [ja aktualnie mam bana na 2 tyg. do 29.01 za wyzywanie, to już 4 ban w przeciągu 2 miesięcy i za każdym razem jest on dłuższy].

Po 2. Jeżeli jesteście 1st pickiem i koniecznie musicie grać topa/mida to banujcie champy, które są wg. was najbardziej uciążliwe, wasze kontry. Moimi mainami są jax i mordekaiser na obydwu najlepszą kontrą jest garen, więc jak jestem 1st pickiem i koniecznie chce grać topa to banuje właśnie garena.

Po 3. Jeżeli jesteście w elohell czyli mniej niż 1300 to wasz team prawie na 100% "przysra" się do was, żę nie zbanowaliście shena/amumu/blitza czy inny shit, który się banuje, bo tak ma być i takie jest ogólne założenie. Jesteście 1st pickiem i macie prawo zbanować postaci, przeciwko którym najciężej wam się gra.

Tyle ode mnie mam nadzieję, żę pomogłem, a jeżeli nie to najwyraźniej każdy ma swój sposób zyskiwania/tracenia elo. [W LoL'u mam taki nick jak na MPC możecie mnie wyszukać na Lolking.net]

Z tym elohell i jego granicą jest różnie, u mnie mniej więcej na 1350 elo.

Opublikowano

W banwoanie malph i shena nie chodzi o dmg lecz o cc i w przypadku shena ulti czyli o mobilnosc atk samo ma tf. A i nautilius jungla only chociaz nei wiem czemu ludzei nie graja nim ostatnio na rankedach 1600+ chociaz ma 4 cc i dmg nawet niezly jak idzie pod hp.

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...