Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Dysk SSD czy SATA?

k0stEK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat a mianowicie:

Chce zrobić serwer co nie jest problemem ale nie wiem jak jest z mapą ponieważ serwer ma pociągnąć 100-180 sloty a nie wiem ile miejsca zajmie taka mapa.

Czy dysk SSD 6GB wystarczy na mapę do takiego serwera? Bo gracze lubią renderować duże mapy.

Oraz wiem że dysk SSD jest wydajniejszy ale nie wiem czy te 6GB wystarczy na mapę.

Opublikowano

Nie wiem po co na SSD, skoro de dyski są tak awaryjne, że mapka po tygodniu może zniknąć :/

Swoją drogą HDD jest wystarczająco szybki.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

SSD jest bardzo szybkie, ale za zaletami kryją się wady, które wymienił maxisst .

Ale konfiguracja SSD (silnik i mapę) + HDD na backupy co 4h może co 12h.

Opublikowano

SSD zdecydowanie. Bardzo szybki, czyli w sam raz na serwer minecraft. Przy prawidłowym użytkowaniu nie powinny występować częste awarie, poza tym można robić backupy na hdd zawsze.

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano

Trolle nie wypowiadajcie sie jak nie wiecie co to dysk ssd...

Mam dysk ssd i ci polecam jest bardzo szybki a programy czy windows zainstalowany na nim chodzi jak marzenie.

I DYSKI SSD NIE MAJA ZADNYCH PROBLEMOW! No chyba ze ktos nie wie jak nim sie obslugiwac to pozdrawiam botow wyzej!

Opublikowano

Mam dysk ssd i ci polecam jest bardzo szybki a programy czy windows zainstalowany na nim chodzi jak marzenie.

I DYSKI SSD NIE MAJA ZADNYCH PROBLEMOW! No chyba ze ktos nie wie jak nim sie obslugiwac to pozdrawiam botow wyzej!

Każdy dysk może mieć czsami awarie. Szansa na awarię dysku ssd jest tylko o pare % większa, niż hdd.

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano

E ziomek !

Twój PC nie jest odpalony 24/7 prawda?

Jest podwyższona temperatura dysku, dzięki czemu dysk niszczeje w wolnym tempie.

PS. Interpunkcji nie sprawdzałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...