Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Zainstalowałem QT 5.0.0 i mam problem.

Przy kompilacji:

Do budowy QT Creator wymaga ustawionego kompilatora, ściągnąłem mingw, ustawiłem w opcjach go jako kompilator i nadal to samo....

Opublikowano

Po pierwsze Qt != QT

QT to QuickTime

Co do tematu. Najlepsza opcja jest miec zainstalowany kompilator msvc 10, bo pod niego jest dedykowany nowy Qt 5. Jesli chcesz mingw to niestety trzeba troche starsza wersje kompilatora.

Pierwszym krokiem jest dodanie kompilatora MinGW

75593957.png

Ustawiony:

57540104.png

Potem sa 2 opcje:

1) Sciagamy libki pod MinGW 4.4 ( WAZNE MinGW musi byc w wersji 4.4, bo najnowszy przy GUI np. nie skompiluje nam projektu)

55969121.png

Nastepnym krokiem jest ustawienie Wersji Qt, po to wlasnie byly libki, bo musimy wskazaac sciezke do qmake. Na obrazku przykladowa sciezka do msvc.

67578406.png

No i na koncu, jesli Qt sam sobie nie dal rady ogarnac zestawu mozemy recznie go dodac i wskazac kompilator z listy. Wersje Qt dodana przez nas przed chwila oraz debugger(z MinGW plik: gdb.exe).

Inna opcja aby moc uzywac libki 5.0 Qt pod MinGW jest przekompilowanie calosci ze zrodel konkretnie tym kompilatorem, jednak z tego co wiem to na stronnie sa pewne "issues" logowane z tym i jedynie starsze wersje kompilatora daja rade. Poza tym nie bede tlumaczyl jak to zrobic, bo opisow w necie jest od groma.

Opublikowano

Jest to zwiazane z uszkodzonym plikiem cvtres.exe trzeba go podmienic z jakiegos innego. Tez mialem ten problem wrzucilem sobie pliczek z VS 2012i poszlo. Po instalacji obok siebie obu VS sie tak robi czesto.

domyslnie gdzies w visualu /VC/bin/

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...