Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik przy wyborze płyty głównej. Intel - LGA 1155 (H2)

xue9999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta główna (motherboard; mo-bo [ang] ) to szkielet komputera. Na niej montowane są wszystkie urządzenia, podpinane do portów, magistrali PCI-E oraz montowane w gniazdach. Prędkość szyn łączących CPU z mostkiem południowym, RAM'em i GPU jest bardzo ważna. Im płyta bardziej zaawansowana tym szybsze będą te połączenia.Będę dawać przykłady na mo-bo ASUS'a bo jestem fanatykiem tej firmy.

Wiodący producenci płyt głównych i ich atuty :

- Asus - dają dużo bajerów, według mnie lider.

- AsRock - tańsza alternatywa Asus'a

- Gigabyte - produkuje najlepsze płyty M-Atx dla overclockerów, podobnie jak MSI chwali się trwałością użytych materiałów.

- Msi - najwytrzymalsze płyty bez wodotrysków.

- Intel - według mnie płyty główne produkuję wręcz na siłę.

- EVGA - płyty główne amerykańskiej firmy, mało popularna firma.

- VIA - lider płyt głównych ITX

(pomijam mniej znaczące firmy - Zotac, Foxconn, Biostar i inne)

Rodzaje płyt głównych:

a) Płyty do użytku domowego, do biura

b )Dla entuzjastów, overclockerów

c) Serwerowe, stacje robocze

d) PC w formacie ITX

W tym poradniku opiszę płyty z podpunktów a) i B).

Płyty główne do użytku domowego i do biura. Ważna jest w tym segmencie regulacja napięcia podzespołów pod kątem energooszczędności gdy nie są używane. W ASUS'ach odpowiada za to układ Smart DIGI+ ; EPU zintegrowany z chipsetem i dobrze z nim współgrający. Przy płytach z tego segmentu nie ma co dużo wymagać i użytkownicy tych płyt na pewno nie wymagają cudów. Jeśli wymagają to ASUS P8Z77-V Premium to najlepsza i najlepiej wyposażona mo-bo z tego segmentu, niekoniecznie cenowego ^ ^ (ponad 1600zł !).

Płyty główne dla entuzjastów i overclockerów. Tutaj ważne jest idealne doprowadzanie napięcia i w razie potrzeby zmniejszenie lub zwiększenie V z dokładnością do mV ! Do tego potrzebny jest porządny zasilacz z certyfikatem 80+ najlepiej Bronze, Silver, Gold albo Platinum. Dla overclockerów każdy MHz jest ważny więc PCB ( drukowana płytka laminatu ) mobo jest projektowana pod kątem jak najwyższej wydajności.

Porty : Na ten moment ja osobiście najbardziej cenie sobie dostępność Thunderbolt oraz DisplayPort dla iGPU procesora. Obecnie standardem w tej grupie jest także PCI-E 3.0

Możliwości : Tutaj znowu przykład ASUS Maximus V Extreme - "bajerów" ma co nie miara. Np. OC key do odczytu parametrów GPU na poziomie sprzętowym, lub LucidLogix Virtu MVP do przyspieszania systemu przez łączenie wydajności grafiki zintegrowanej w procesor z kartą graficzną dedykowaną. http://www.asus.com/...IMUS_V_EXTREME/

Chipset : Obecnie optymalnym wyjściem jest zakup płyty głównej dla Intela z chipsetem Z77. Obsługuje wszystkie najnowsze technologie - Pcie 3.0, SATA III (6Gb/s).

Socket : skoro chipset Z77 to socket ( gniazdo procesora ) analogicznie LGA 1155 - H2

RAM : mobo dla entuzjasty MUSI obsługiwać DDR3.

Rozmiar; standard płyty głównej : Najpopularniejszy jest ATX, bardzo zaawansowane płyty mają XL-ATX albo E-ATX. Niektórzy overclockerzy nie chcą mieć kolosa, nie kupią hi-endowej karty graficznej ani RAM'ów HyperX T1 żeby mieć więcej miejsca na kubełek z ciekłym azotem. Wtedy wybiorą format Micro ATX.

Z góry dziękuję za wszystkie lajki, napracowałem się ale warto bo też sobie parę rzeczy przypomniałem. ^ ^

Proszę o- %- %- %- %- %- %- % x o x o

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

AsRock już nie jest Asusowski i robi genialne płyty przykład całą seria extreme. Najlepsza najtansza płyta do OC AsRock PRO3 b3... Z neta brałeś? Bo już od paru lat AsRock nie jest od Asusa.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

No bibliografi żadnej nie daje bo wszystko z pamięci brałem, pisałem jak był brak w dostępie internetu. Więc błędy mogą być. Tak kiedyś usłyszałem i nawet nie sprawdzałem wszystko napisałem z głowy.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Proszę o komentarze i co ewentualnie poprawić?

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Możesz napisać jeszcze o atx, e-atx microatx napisz o co chodzi bo nie którzy nie wiedzą.

Napisałem które dla kogo i co to jest. Dzięki.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

lol AsRock nie jest tańszą alternatywą Asusa... AsRock w każdym przedziale cenowym ma dobre płyty (oprócz 1000+ ale tam i tak bym się nie pchał)

Opublikowano

lol AsRock nie jest tańszą alternatywą Asusa... AsRock w każdym przedziale cenowym ma dobre płyty (oprócz 1000+ ale tam i tak bym się nie pchał)

Jest tańszą alternatywą Asusa.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Jest tańszą alternatywą Asusa.

Asrock w wielu przypadkach jest lepszy od ASUSA w danej kategorii cenowej.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Asrock w wielu przypadkach jest lepszy od ASUSA w danej kategorii cenowej.

Tak, jest lepszy od ASUS'a a tańszy w płytach załóżmy za 600zł bo AsRock zrobi płytę świetną za 600 zł a Asus za 850 zł.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Tak, jest lepszy od ASUS'a a tańszy w płytach załóżmy za 600zł bo AsRock zrobi płytę świetną za 600 zł a Asus za 850 zł.

Właśnie o to mi chodzi ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Nie rozumiesz tego... I co z tego, że Asus zrobi lepszą za 850zł??? Chyba każdy ogarnięty weźmie płytę AsRocka za 600zł niż Asusa za 850zł bo jest tańsza a taka sama? Tak mam to rozumieć? Jedyne co Asus ma ciekawe propozycje tylko z serii ROG i MAXIMUS ale to tylko przepłacanie.

Opublikowano

Nie rozumiesz tego... I co z tego, że Asus zrobi lepszą za 850zł??? Chyba każdy ogarnięty weźmie płytę AsRocka za 600zł niż Asusa za 850zł bo jest tańsza a taka sama? Tak mam to rozumieć? Jedyne co Asus ma ciekawe propozycje tylko z serii ROG i MAXIMUS ale to tylko przepłacanie.

Przecież on to napisał wyżej...

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ja jakoś wybrałem asusa za 850zł a mogłem AsRocka. Tak jak wybrałem i7 3770k zamiast i5 3570k.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Poradnik jak najbardziej w porządku. Od siebie mogę dodać, że w miarę tanią ale za to dobrą płytą główną ze Socketem 1155 jest: ASUS P8P67 LE R3.0 (P69 2xPCI-E DDR3)

Screeny mobo:

1,a,64894_1.jpg

1,a,64894_12.jpg

64894_1144752327.jpg

Miałem już do czynienia z tą mobo, a wczoraj robiąc specyfikacje zestawu też ją poleciłem, bo jak na 454zł jest godna polecenia.

Opublikowano

W tych czasach płyta bez chipsetu Z77 albo X79 to dno.( Jeśli chcesz zrobić świetny komputer.)

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale popatrzmy np na chłodzenie sekcji zasilania płyty, w asrocku już za 350zł dostaniemy płytę z optymalnym chłodzeniem a za 550zł już bardzo dobrym, a takie sobie chłodzenia w asusie zaczyna się od 500zł.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...