Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Minecraft launcher

Wijciech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,
Piszę sobie launchera do minecrafta w visual basicu. Jak narazie idzie dobrze po jednym dniu pracy coś zdążyłem zrobić, ale czy jest jakaś możliwość aby pobrać i zainstalować minecraft forge jednym przyciskiem czy mam wrzucić po prostu download pliku minecraft.jar z owym modem? A i jeszcze jak zrobić aby w launcherze wyświetlał się status serwera? Najgorsze jest to, że gdy debuguje ten launcher u siebie na kompie to gdy się loguje to się wyłącza a minecraft się nie włącza a gdy przesłałem go do znajomego to u niego normalnie się włącza minecraft po zalogowaniu. Ścieżka jest prawidłowa do minecraft.exe, próbowałem przez komendę javy to i tak to samo...
Pozdrawiam.

Edit:
Problem polega na tym, że nie moge włączyć minecrafta. Próbowałem już wiele kodów shellem procesem i kilka innych i zawsze taki sam rezultat.
Tu jest aktualny kod na start:

'Start gry'
Dim start As String
start = "start javaw -Xmx1024m -Djava.library.path=%APPDATA%/.minecraft/bin/natives -cp %APPDATA%/.minecraft/bin/minecraft.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/jinput.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft "
Me.Close()

Opublikowano

1: po prostu download pliku minecraft.jar z owym modem - wtedy również nie ma ryzyka kolidacji pomiędzy modami

2:

Dim req As System.Net.HttpWebRequest
       Dim res As System.Net.HttpWebResponse
       GotInternet = False
       Try
           req = CType(System.Net.HttpWebRequest.Create("ajpi serva"), System.Net.HttpWebRequest)
           res = CType(req.GetResponse(), System.Net.HttpWebResponse)
           req.Abort()
           If res.StatusCode = System.Net.HttpStatusCode.OK Then
               GotInternet = True
           End If
       Catch weberrt As System.Net.WebException
           GotInternet = False
       Catch except As Exception
           GotInternet = False
       End Try

If gotinternet = true then
MsgBox("serwer dziaua")
Else
MsgBox("kuffa 404")
End If

3:

Za mało szczegółów.

Opublikowano

Dobra praktycznie ukończyłem launchera tylko brakuje mi jednej rzeczy a mianowicie Progressbara. Wstawiłem go sobie ale nie wiem jak podpiąć bo mam dwa typy pobierania: paczka modów, które są nie spakowane w całość tylko 5 plików się pobiera po kolei i jescze tak jak pisaliśmy wyżej mc forge w minecraft.jar. Chciałbym aby wyświetlał się postęp, ale gdy próbowałem to sam zrobić to coś mi nie wychodziło a odpowiedniego tuta nie znalazłem ;(

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Top

Mam taki sam problem.

Kontaktowałem się z efee czy jakos tak on pisał tutka z laucherem podał mi kod na włanczanie mc ale niestety dalej sie nie wlancza : /

1372687195-U932691.png

Created by

. Gentleman .

Opublikowano

Module Module1

Sub Main()

Dim sciezka As String = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.ApplicationData) + "\"

If Not IO.File.Exists(String.Format("{0}.minecraft/bin/minecraft.jar", sciezka)) Then Return

Dim psi As ProcessStartInfo = New System.Diagnostics.ProcessStartInfo("java")

psi.WindowStyle = ProcessWindowStyle.Hidden

psi.Arguments = String.Format("-Xms128M -Xmx1024M -Djava.library.path={0}.minecraft/bin/natives -cp {0}.minecraft/bin/minecraft.jar;{0}.minecraft/bin/jinput.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft {1}", sciezka, "tasfasgasgasg")

Process.Start(psi)

End Sub

End Module

Opublikowano

Dalej to samo nie odpala mc :/

A użyłeś modułu ? Bo tak piszesz, że nie wiem co ci nie działa Visual Basic czy kur*a co ?

Dostałeś kod od Mistrza, on działa dobrze.

@Postmaker ^-^

Opublikowano

A użyłeś modułu ? Bo tak piszesz, że nie wiem co ci nie działa Visual Basic czy kur*a co ?

Dostałeś kod od Mistrza, on działa dobrze.

@Postmaker ^-^

Użyłem modułu ale on musi być podpisany do buttona aby zadziałał w chwili kliknięcia no i tu jest ten problem że nie wiem jak przywołać button do modułu. Dopiero zaczynam z VB no i to są tego skutki...

Opublikowano

Public function runmc(byval nick as string)
Dim sciezka As String = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.ApplicationData) + "\"
        If Not IO.File.Exists(String.Format("{0}.minecraft/bin/minecraft.jar", sciezka)) Then Return
        psi.Arguments = String.Format("-Xms128M -Xmx1024M -Djava.library.path={0}.minecraft/bin/natives -cp {0}.minecraft/bin/minecraft.jar;{0}.minecraft/bin/jinput.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft {1}", sciezka, nick)
        Process.Start(psi)
    End function

Następnie do buttona, RunMC("nick jaki chcesz mieć")

Opublikowano

Public function runmc(byval nick as string)
        psi.Arguments = String.Format("-Xms128M -Xmx1024M -Djava.library.path={0}.minecraft/bin/natives -cp {0}.minecraft/bin/minecraft.jar;{0}.minecraft/bin/jinput.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl.jar;{0}.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft {1}", sciezka, nick)
        Process.Start(psi)
    End function

Następnie do buttona, RunMC("nick jaki chcesz mieć")

Ehh... wrzuciłem wszystko tak jak napisałeś do buttona także lecz cały czas wywala mi errora z return:

Error 1 'Return' statement in a Function, Get, or Operator must return a value.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
WebRep
Ogólna ocena reputacji
Strona nie ma oceny reputacji
(za mało głosów)

daj buttona... dwuklik na niego i wklej do niego to:

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        Dim launch As String

launch = "start javaw -Xmx" & TextBox2.Text & "m -Djava.library.path=%APPDATA%/.minecraft/bin/natives -cp %APPDATA%/.minecraft/bin/minecraft.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/jinput.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft "

Shell("cmd.exe /c" & launch & TextBox1.Text)
        Me.Close()

dodaj textbox i wpisz w nim swój nick kliknij button i graj ;3

694101439111178842252.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...