Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Skarner - kryształowy potwór

papay123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie !!

Pisałem wam kiedyś poradniki do Metin2. Od tamtej pory minęło na prawdę dużo czasu. Moją grą stała się League of Legends. Zapewne jako zagorzeli gracze "lola" twierdzicie, że wasze elo jest za niskie, a to przez słaby poziom graczy , którzy to psują wam gry. Zgadzam się z wami, macie rację. System dobierania przeciwników jest jaki jest. Błedne myślenie jest takie, że każdą grę da się wygrać. Myślę, że niektórych się wygrać nie da. Jeżeli jednak chcemy podciągnąć swoje ELO musimy walczyć dalej i się nie poddawać.

1. Mam zamiar napisać poradnik do postaci Skarner. Uwierzcie mi, po rozegraniu przeszło 500 rankedów w S2 i 200 ranków w S3 nabyłem spore doświadczenie. Aktualnie moje High Elo wynosi 1471, a aktualne ~1370. Może się wydawać, że to niewiele. Bo to prawda. Na początku S3 spadłem, i to do ELO 1200 ( wystarczyło parę gier, i bum bum po 50 ELO w dół ). Odbiłem się jestem już wyżej, prawda? UWAGA nie jeste to tylko poradnik jak grać skarnerem, ale pomoc w wyjściu nim a także innymi junglerami z ELO HELL

Chcemy podnieść swoje ELO? Bierzemy junglera. Dlaczego?

- top, mid są zawsze oblegane

- junglerem łatwo wyccarować grę. Możemy pomóc komuś kto przegrałby top lane, a dzięki Twojej pomocy ją wygra ( pomaga nam to wygrać grę, prawda? )

- jungle można dostać łatwo nawet, gdy jesteśmy last pickiem, wystarczy się powołać na swoje ostatnie gry i wysłać link do lol kinga match history

Skarner - kryształowy potwór

Spis treści:

1. Wstęp.

2. Dlaczego wybrałem skarnera i dlaczego masz go wybrać Ty, zacny przywoływaczu.

3. Item build ( Podam go w niestandardowy sposób, myślisz, że skopiujesz go i będzie królem gier? BullSHIT !@@! masz myśleć budując swoją postac.

4. Masterki, runki, WSKAZÓWKI i skille i czary.

5, Jak junglować, podstawowe timingi i te trochę bardziej zaawansowane.

2. Dlaczego wybrałem skarnera i dlaczego masz go wybrać Ty, zacny przywoływaczu.

Jungla w S3 jest na pewno trudniejsza niż w S2, Zacząłem znowu widywać Shaco, Siona, rzadziej Udyra. Ja polegam dalej na moich twardych pickach, czyli Lee ( prawdopodnie król jungli S3 w solo QQ), Skarner, Amumu, Cho Gath, Xin, ewentualnie Olaf czy Udyr.Nocturne to wschodząca gwiazda S3, tak go określił

crs_saintvicious.

Junglując setki razy wiem jakie są timingi, jak mocne są duchy czy wilki. Junglera oceniam po paru cechac tj:

- kontrola buffów ( Skarner - jest dość mocny 1 vs 1, a do tego ma slowa )

- czas czyszczenia jungli ( Skarner - czyści junglę dosyć szybko, szczególnie z red buffem i pasywką oraz skillem W )

- ganki ( Skarner - nie ma w nim gap closera, jednak z red buffem i skillem Q spowalniamy przeciwnika dość mocno, potencjalny kill )

- rola w early, mid late game ( Skarner - early, gankuje gdy przeciwnik zbyt pushuje, lub jest po prostu zbyt odważny, mid, kontrola drake, barona, próba wyciągnięcia enemy ad lub ap carry i zdobycia killa z drużyną w celu przewrócenia szali zwycięztwa na naszą stronę, late, to samo co w mid game, jednak jesteśmy już całkiem tankowni )

- Jeżeli napisałbym poradnik do Lee Sina i zapewnił Was, że każdą grę nim wygracie, to i tak ktoś by Wam go ukradł, skarner rzadko jest pickowany, a jeżeli jest to facet nie umie nim grać i bierzemy wtedy kontrę.

3. Item build ( Podam go w niestandardowy sposób, myślisz, że skopiujesz go i będziesz królem gier? BullSHIT !@@! masz myśleć budując swoją postac.

Żeby wiedzieć jak budować Skarnera musimy znać jego rolę. Żeby to uzmysłowić podam przykład. Stwierdzenie "ADC ma zadawać DMG" jest niekompletne. Ty możesz wybrać na adc ezreala, kog mawa, ashe czy jakiegoś innego adc. Każdy z nich musi zadawać dmg, ale mają swoje skille, np kog maw powinien wypuścić rzygowiny, aby zeslowować przeciwników, Ashe powinna zestunować enemy ap or adc. Zatem jaka jest rola Skarnera? Musi być tankowny, aby przyjąc określony DMG + Musi używać umiejętnie swojego slowa, czy nawet leczenia ze skilli + Musi grabnąć nie wybrany target, ale taki który robi DMG i łątwo go zabic, czyli enemy ap i ad carry. Oczywiście na samym początku ( early ) nie jesteśmy tankowni i nasza rola jest inna, dopasuje build tak, abyś nie miał wątpliwości, że w każdym momencie gry jesteś najlepszym Skarnerem jakiego drużyna może sobie wymarzyć.

Możecie pytać czemu nie robię Gaunleta albo Trinity Force. Dla mnie Skarner to tank i niewyobrażalny DMG wybijcie sobie z głowy. A to dlatego, że sytuacja w QQ zmieniła się bardzo, gdy na midzie zaczął się pojawiać lee sin i kha zix. Mając np Xina na topie oraz kha Zixa na midzie nie mamy tanka w drużynie. Dlatego właśnie stawiam na Skarnera jako tanka i uważam to za konieczność.

Co na początek?

1039.png2003.png2003.png2003.png2003.png2003.png

Tutaj nie ma sprzeczności. Maczeta będzie nam później potrzebna.

Co dalej? Poniżej lista itemów, kupujecie je w określonej przez siebie kolejności, zależnie od sytuacji. Np jeżeli jungla idzie Tobie normalnie, nikt nie padł, zrobiłeś gank, ale nie udało się zabić to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić butki mobilitki. Jeżeli boisz się, że enemy jungler ma przewagę, i będzie roamował, łaził po Twojej jugli, opłaca się kupic sighstone

3117.png Czemu wybieramy Mobilitki? Daje nam to mobilność w gankach, szansa na łatwego killa, szczególnie z Ulti. No i szybsza jungla, nawet nie macie pojęcia co to oznacza

2049.png

2045.png No co? Wardy to podstawa, na dole jest mapka gdzie stawiamy wardy i opis dlaczego.

aegis-of-the-legion.png Item obowiązkowy, ale biorę go zawsze po Mobilitkach i Rubinie Widzenia gdy nasz team nie radzi sobie i zaczyna przegrywać

3207.png Podstawowy item, tworzymy go z machety. pomaga przy czyszczeniu jungli jak i smoka/barona.

3024.png CDR, armor, mana, czego chcieć więcej?

3067.png CDR, HP

Czemu wybieramy CDR? Skarner jest junglerem bazującym na Cooldown Reduction. Jego podstawowe ataki nie są mocne, ale łącząc je ze skillami potrafi wiele zdziałać.

Nadejdzie taki moment, w którym będziemy zmuszeni zmienić buty Mobilitki na Mercury lub Tabi Ninja.

Podstawowy late game build

mercurys-treads.pngninja-tabi.png3107.pngfrozen-heart.pngspirit-of-the-ancient-golem.png3069.png3026.png

Rozkazuję Ci MYŚLEĆ !! Po zrobieniu Lodowego Całunu nie musisz od razu kończyć Lodowego Serca ! Potrzebujesz dobrej inicjacji? Tworzysz Marzenie Shurelyi!

Inne itemy z których pozwalam Ci wybierać

3143.png3068.png

4. Masterki, runki, WSKAZÓWKI i skille i czary.

Czary:

smite.pngflash.png

Nie ma innej opcji

Skille:

Zaczynamy od pasywki:

72-5.png

Pobudzenie - Podstawowe ataki skracają czas odnowienia wszystkich umiejętności o 0,5 sekundy. Efekt jest podwójny podczas atakowania bohaterów

To jest to, co daje Skarnerowi przewagę nad innymi. Jest on niczym Ryze, DPS. Junglujać, zawsze zaczynamy focusujemy największego stwora i po użyciu reszty skilli pasywka skróci nam czas odnowienia. Skille dobiją małe stworki, a nasze autoatacki poradzą sobię z przeciwnikiem. Dlatego właśnie budujemy na Skarnera CDR, Gdyby miał skrócony CDR w pasywce procentowo to build na pewno wyglądałbym inaczej.

72-1.png

Kryształowe Cięcie - Skarner atakuje swoimi szczypcami, zadając obrażenia fizyczne wszystkim pobliskim celom i ładuje się Kryształową Energią na kilka sekund (jeśli trafi jednostkę). Jeśli ponownie użyje Kryształowego Cięcia, będąc pod wpływem Kryształowej Energii, zada dodatkowe obrażenia magiczne i spowolni wszystkie trafione cele.

Skarner zadaje 25/40/55/70/85 (+0.8) pkt. obrażeń fizycznych pobliskim wrogom i wzmacnia się krystaliczną energią na 5 sek., jeżeli jednostka zostanie trafiona

Kiedy bohater jest wzmocniony, Kryształowe Cięcie zadaje 24/36/48/60/72 (+0.4) pkt. obrażeń magicznych i spowalnia jego wrogów o 20/25/30/35/40% na 2 sekundy.

Cena

20/22/24/26/28 pkt. many

Zasięg

350

Co by tu powiedzieć. To jest nasz skill demolka ! on slowuje nam wrogów, on zadaje im DMG, czyści nam jungle, skill marzenie !

Jest nam on potrzebny przy gankach. Podbiegamy to petenta i slowujemy go z Q, następnie autoatacki, które resetują nam CDR i znowu slow. Super synergia z red buffem!

72-2.png

Kryształowy Egzoszkielet - Skarner otacza się tarczą. Póki jest ona aktywna, jego prędkość ruchu i ataku są zwiększone.

Skarner otrzymuje tarczę pochłaniającą 70/115/160/205/250 (+0.6) przez 6 sekund. Kiedy tarcza jest aktywna, Skarner otrzymuje premię do prędkości ataku równą 30/35/40/45/50% i premię do prędkość ruchu równą 15/17/19/21/23%.

Cena

60 pkt. many

Zasięg

0

Co nam daje? MS i AS. Brzmi nieźle. Zwiększa nam szybkość czyszczenia jungli, jak i pozwala nam łatwiej dostać się do przeciwnika aby użyć na nim Ulti. Pamietaj ! Zawsze użyj go jak jesteś jeszcze przy sklepie, gdy zabiłeś pierwsze blue i lecisz od razu na duszki ( CD jest wystarczający, aby dobiec do duszków i znowu mieć W ), oraz zawsze, gdy musimy gdzieś szybciutko popędzić ( np obronić top lane, dlatego własnie w early potrzebujemy Mobilitki, super synergia ! ).

72-3.png

Złamanie - Skarner wywołuje wybuch krystalicznej energii, zadający obrażenia wrogom i nakładający na nich znamię. Atakowanie wrogów usuwa efekt i leczy Skarnera. Natychmiastowe zabicie celu także spowoduje uzdrowienie.

Skarner zadaje 80/120/160/200/240 (+0.7) pkt. obrażeń magicznych wrogom w linii i nakłada na nich znamię na 6 sek.

Uderzenie wroga sprawia, że pochłonie znamię i przywróci sobie 30/45/60/75/90 (+0.3) pkt. zdrowia. Natychmiastowe zabicie celu także spowoduje uzdrowienie. (Każdy pochłonięty ładunek przywraca o 50% mniej.)

Cena

50/55/60/65/70 pkt. many

Zasięg

760

Skill maxowany z reguły na samym końcu. jednak są gry, w których maxuje go szybciej. Nie powiem kiedy jest taka sytuacja, aby dać chociaż jeden pkt w E, będziesz grał to się dowiesz pro playerze

:). Nie zapominajmy, że ten skill nas leczy ( żeby to zrozumieć warto przeczytać wskazówkę od League of Legends " Traf wielu wrogów Złamaniem, a następnie użyj Kryształowego Cięcia, aby szybko odzyskać dużo zdrowia".

72-4.png

Nadzianie - Skarner przygważdża bohatera i zadaje mu obrażenia magiczne. W tym czasie Skarner może się przemieszczać, ciągnąc za sobą bezbronną ofiarę. Kiedy efekt się skończy, cel otrzyma dodatkowe obrażenia.

Skarner przygważdża przeciwnika na 1.75 sekund i zadaje 100/150/200 (+0.5) pkt. obrażeń od magii. W tym czasie Skarner może się przemieszczać, włócząc bezbronną ofiarę ze sobą. Kiedy efekt kończy się, cel Skarnera otrzyma dodatkowo 100/150/200 (+0.5) pkt. obrażeń od magii.

Cena

100/125/150 pkt. many

Zasięg

350

Nasza wisienka na torcie. Bez tego skilla Skarner byłby bezużyteczny, a Ty czytałbys jak junglować Soraką. Kupujemy Marzenie Shurelyi, Mobilitki aby złapąc tego przeciwnika, który jest potencjalnie największym zagrożeniem dla naszej drużyny. To nie jest takie proste złapać enemy adc czy apc, nieraz będziemy musieli użyć flesza. Aby wciągnąc go w nasz team warto użyć W jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy.

Wskazówki

- Oszczędzaj manę, nie używaj skilla E, chyba, że musisz się podleczyć.

- Korzystaj z pasywki, autoatacki są bardzo ważne

- Nigdy nie grabój enemy w złym momencie, Skarner bez ulti jest prawie bezużyteczny

Na razie tyle starczy, jak mi jakieś wpadną do głowy to dam znać.

mark3.pngGreater Mark of Attack Speed

+1.7% attack speed 9 seal1.pngGreater Seal of Armor

+1.41 armor 9 glyph3.pngGreater Glyph of Magic Resist

+1.34 magic resist 9 quint3.pngGreater Quintessence of Movement Speed

+1.5% movement speed 3

Dlaczego takie i nie inne? MS synergia z Ulti, W, czyszczeniem jungli. AS synergia z pasywką.

5. Jak junglować, podstawowe timingi i te trochę bardziej zaawansowane.

Jungle route

Wolves -> Blue -> Red -> Wriaths -> Wolves -> Golems

-> dobry czas na gank

Zawsze prosimy team o "Huge help and Smiteless blue". Pomoże nam to w zrobieniu Reda zaraz po Blue, przyspieszy nam to jungle. Trzeba uważać na enemy junglera, Lee lubi czekać na Ciebie na Redzie.

Blue, Red: co 5 minut

Drake: co 6 minut

Baron: co 7 minut

Wardowanie

Chciałem sam zrobić mapke z wardami, i już nawet odpaliłem Painta, gdy trafiłem na to. Możecie powiedzieć, że skopiowane i nie moje, ale oddaje sens wardowania. Sam musisz wybrać czy potrzebujesz w early zwardować jego blue, aby mu je ukraść smitem czy lepiej dać warda miderowi czy top lanerowi,

9ETJ2.jpg

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ, POSTARAM SIĘ GO NAPRAWIĆ JAK WRÓCĘ. MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ PODOBA

:)

20.01.2012 godz 13:00- dodane wardowanie, poprawka paru błędów ort

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Popraw startowe itemki bo ci sie grafiki do potkow skopaly, tak to oprocz paru bledow ort poradnik dobry

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

To jest chyba 1 poradnik do jakiejś postaci na MPC gdzie 1 post nie robi hejtu. Poradnik dobry nie posiadam skarnera ale 1 raz przeczytałem cały poradnik ;p

Opublikowano

To jest chyba 1 poradnik do jakiejś postaci na MPC gdzie 1 post nie robi hejtu. Poradnik dobry nie posiadam skarnera ale 1 raz przeczytałem cały poradnik ;p

Nie robi hejtu, co masz na myśli? tak czy tak dziękuję za taki komentarz bardzo mnie on buduje,

Napiszcie czy chcecie poradnik do innej postaci czy może do mechaniki gry.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano
ungla w S3 jest na pewno trudniejsza niż w S2, Zacząłem znowu widywać Shaco, Siona,
xD

nie wiem dlaczego nie raszujesz shurelii, po nerfie ulti jeszcze ciezej zlapac przeciwnika, shurelia to core na naszym raku :D

Opublikowano

xD

nie wiem dlaczego nie raszujesz shurelii, po nerfie ulti jeszcze ciezej zlapac przeciwnika, shurelia to core na naszym raku :D

Grałem z tym itemem. Jednak dość często to support tworzy ten item, wtedy dwie shurelaye są zbędne. Zrezygnowałem z tego itemu. Wolę np egidę zamiast tego

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

tut jest b.dobry. Sam uważam, że skarner to tank, a nie offtank. Nie słuchaj kidów, którzy robią go pod dd, a potem dziwią się, że ult jest chujowy i słaby. Postać ta ma za zadanie wbicie się w enemy, złapanie adc i ucieczkę z nim. Do tego będąc żywym. Dodałbym możliwość wzięcia ghosta zamiast flash'a. Reszta ok. Dodaj więcej sytuacyjnych... bo 8 itemów to nie wszystko, szczególnie w s3

graphic.png

Opublikowano

Dobry poradnik, ale w buildzie ja bym dorzucił tą lodową rękawicę, jest całkiem fajnie ją teraz robić na Skarnerze zamiast np. tarczy

Opublikowano

Chujowe

kolego, masz 13 postów i jedno co możesz napisać o moim poradnik to "chujowe"? Daruj sobie, spam

Kiedy czytam literki pokolorowane na czarno i czerwono to bolą mnie oczy :/

Tekst na czarno nie jest częścią poradnika. Tekst na czerwono ma zwrócić Twoją uwagę. Przepraszam, że może to wywoływać oczowstrząs.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...