Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Czy warto...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mianowicie czy warto bawić się w AutoIt robiac jakiś programik do konkursu czy lepiej już kminić z C++.

Czasu mam dużo wiec to nie problem tylko nie wiem za co się wziąć.

Programik nie będzie jakiś złożony taki prosty jakiś ;p

Opublikowano

Autoit stary język ale jary i dosyć łatwy ale nie zrobisz w nim tego co można zrobić w C++ więc jeśli masz czas bierz się za c++ ,jeśli chcesz się tylko bawić i nie myślisz o przyszłości informatyka porgramisty bierz autoit :)

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Bo w AutoIt już pisałem/bawiłem się. Więc czas zacząć C++ :D chyba że inny język, jakiś przyszłościowy prosiłbym o podanie takich języków, które warto szlifować bo sa używane powszechnie itp.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A jaki pomysł na ten konkurs byście dali nie musi to być nic rozbudowanego ani nic. Tylko musi wykonywać klilkla tych operacji i je wykonywać właściwie. Bo nie mam żadnego pomysłu.

Opublikowano

Jeśli w C++ napiszesz wszystko to mogę Cię zapewnić, że w AutoIT napiszesz jeszcze więcej. ;-) Teoretycznie nie możemy Ci powiedzieć, co dla Ciebie będzie lepszym rozwiązaniem, bo aby opanować któryś z języków to musisz go poczuć i z chęcią podchodzić do kolejnych poradników. C++, AutoIT czy HTML to raczej łatwe podmioty, może w późniejszym stadium trzeba się bardziej przyłożyć.

Opublikowano

w au3 się nie napisze więcej niż w c++ ponieważ połowa w au3 jest z c++

często przeszkadza szybkość

poza tym

latwym podmiotem jest au3 i html(chociaz to nie zaden jezyk)

trudnym jest c++ i to z samego początku

Opublikowano

w au3 się nie napisze więcej niż w c++ ponieważ połowa w au3 jest z c++

często przeszkadza szybkość

poza tym

latwym podmiotem jest au3 i html(chociaz to nie zaden jezyk)

trudnym jest c++ i to z samego początku

Teoretycznie tak, ale praktycznie więcej można osiągnąć w AU3. Poza tym potwierdzam to, że C++ jest trudniejszy, lecz też nie do końca - to wszystko zależy od tego jak bardzo się starasz i czy masz ambicje. ;-)

Opublikowano

W C++ można zrobić więcej, ale i więcej kombinowania. W AutoIT masz pełno UDFów i zrobienie skomplikowanej operacji ogranicza się do wpisania jednej komendy, ale to nie znaczy od razu, że AutoIT jest lepsze.

Opublikowano

Ogólnie lubie te tematy i mam ambicje :) tylko nie wiedziałem co zacząć a nie chciałem zaczynać x języków, bo później bym się nie pozbierał.

Oczywiście dziękuje za odpowiedzi i pomoc. A co do konkursu to dostałem od znajomego oferte do dołączenia do niego. Taki prosty konkursik z dyplomami i duperelami :)

Opublikowano
Teoretycznie tak, ale praktycznie więcej można osiągnąć w AU3

Pierdolisz pan

Na konkursy nadają się jedynie wydajne ((natywne) języki, takie właśnie jak C/C++, ten brzydki pascal etc.

Ale jeśli nic nie umiesz to nie wiem czy jest sens od razu pchania się na konkurs

Opublikowano

Też kiedyś myślałem, że C++ jest najlepszym językiem. Niestety smutnym faktem jest to, że z javy możesz najwięcej wyciągnąć. Tylko java jest bardziej złożona, niż cpp. Jednak jak będziesz się uczył javy to potem inne języki programowanie będą dla Ciebie lepiej zrozumiałe. Dlatego jeśli wiążesz przyszłość z programowaniem to ja Ci polecam zacząć od wcześniej wspomnianej javy.

Opublikowano

Większość wiedzy informatycznej się bierze z internetu. Na wykładach was nic więcej nie nauczą. W Javie może i niektóre rzeczy szybciej zrobisz(czyli podobnie jak w AutoIt), ale ogólne możliwości są mniejsze. Każdy program napisany w Javie da radę zrobić w Cpp, a w drugą stronę już nie bardzo.

Law of Revelation: The hidden flaw never remains hidden.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A na pytanie nikt w sumie nie odpowiedział. Zależy co chcesz robić, bo nad tym powinieneś się najpierw zastanowić. Z własnego doświadczenia poleciłbym pójście w stronę HTML/Javascript (broń boże PHP!), bo potem we freelancingu masz spore dochody i dużo przyjemniejszą pracę: robisz co chcesz (czyt. wybierasz projekty które Cię interesują), kiedy chcesz (nikt Ci nie narzuca że masz siedzieć w biurowcu od 8 do 16) i jak chcesz (kod ma działać jak trzeba, a nie się komuś podobać).

@up:

Święta racja co do wykładów, ale możliwości C++ == możliwości Javy, a JIT w Javie bardzo się przydaje w większych aplikacjach (nie żebym bronił Javy, bo jej też nie lubię).

@Sopelek997:

Od kiedy Pascal jest brzydki? begin ... end; > { ... } ;)

[TUT] Full Autoit V3 Tutorial

yo po 1 nie kayloger tylko bot który zapamiętuje hasła -_-

stop1.png

Opublikowano

ale możliwości C++ == możliwości Javy

Weź mi napisz w javie sterownik do stacji dyskietek...

Law of Revelation: The hidden flaw never remains hidden.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...