Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem gdzie ten temat dać ponieważ jest on o językach do tworzenia stron WWW jak i o językach do programowania

A więc

Co mi się bardziej przyda np: jak bym chciał iść dalej do szkoły informatycznej?

Języki do programowania:

np: C++ czy VB

czy

Języki do tworzenia stron tj:

PhP,JS

Cześć...

Opublikowano

No ok ale co będzie najlepsze na początek Php czy C# ponieważ zwykłą stronę w html i css zrobię a języków programowania nie znam

Cześć...

Pomocnik
Opublikowano

Będziesz miał podstawy pascala i trochę C i C++ nie objektowe, HTML i może ciut php jeśli wybierzesz profil grafika komputerowa(na 2 czy 3 roku wybierasz profil). Jak wybierzesz profile aplikacje internetowe lub bazy danych to prawdopodobnie dojdzie ci więcej z C i C++. W technikum tak czy siak te języki są na niskim poziomie, wszystko sprowadzi się głównie do matematyki, na pewno nie dowiesz się jak pisać porządne aplikacje. Przemyśl swoją decyzje bo po informatyce pracy nie ma, chyba że jesteś geniuszem i programujesz od 12 roku zycia. Wiem że nie prosiłeś o radę ale pomyślałem że ci powiem co cie prawdopodobnie czeka po informatyce bo sam jestem informatykiem.

Opublikowano

Jesli chodzi o mozliwosci to polecam si szarpa, a jako latwy jezyk vb.

jednak u mnie przewaza programowanie niz html,css itd.

C# jest łatwiejszy (czyt. dużo bardziej czytelny) od vb.

mjut.png
Opublikowano

Będziesz miał podstawy pascala i trochę C i C++ nie objektowe, HTML i może ciut php jeśli wybierzesz profil grafika komputerowa(na 2 czy 3 roku wybierasz profil). Jak wybierzesz profile aplikacje internetowe lub bazy danych to prawdopodobnie dojdzie ci więcej z C i C++. W technikum tak czy siak te języki są na niskim poziomie, wszystko sprowadzi się głównie do matematyki, na pewno nie dowiesz się jak pisać porządne aplikacje. Przemyśl swoją decyzje bo po informatyce pracy nie ma, chyba że jesteś geniuszem i programujesz od 12 roku zycia. Wiem że nie prosiłeś o radę ale pomyślałem że ci powiem co cie prawdopodobnie czeka po informatyce bo sam jestem informatykiem.

Mylisz osobę, która nie ma talentu do informatyki z kimś kto czuje, że IT to jego powołanie. Jeśli poszedłeś do technikum, bo lubiłeś grać w Call of Duty to minąłeś się z powołaniem, a nie ucząc się żadnego języka programowania w wolnym czasie pokazałeś brak ambicji i zainteresowania - więc teraz dostałeś nauczkę. Jeśli weźmiesz się za siebie, podszkolisz podstawowe języki, tj. PHP, HTML, C++, VisualBasic, itp. to możesz daleko zajść. Proponuję zacząć od prostego AutoIT'a, potem zająć się C++, a następnie Java lub HTML. Przejście z C++ na Javę to jakieś 2-3 tygodnie pracy dla inteligentnych osób.

Pomocnik
Opublikowano

Mylisz osobę, która nie ma talentu do informatyki z kimś kto czuje, że IT to jego powołanie. Jeśli poszedłeś do technikum, bo lubiłeś grać w Call of Duty to minąłeś się z powołaniem, a nie ucząc się żadnego języka programowania w wolnym czasie pokazałeś brak ambicji i zainteresowania - więc teraz dostałeś nauczkę. Jeśli weźmiesz się za siebie, podszkolisz podstawowe języki, tj. PHP, HTML, C++, VisualBasic, itp. to możesz daleko zajść. Proponuję zacząć od prostego AutoIT'a, potem zająć się C++, a następnie Java lub HTML. Przejście z C++ na Javę to jakieś 2-3 tygodnie pracy dla inteligentnych osób.

Zanim wyjedziesz z taką gadką zorientuj się z kim rozmawiasz. Dostanie dobrze płatnej pracy w informatyce jeśli nie jesteś naprawdę zajebisty graniczy z cudem. Odradziłem chłopakowi informatykę bo znam już w cholerę ludzi na bezrobociu lub w mediaexpert i innych sieciówkach po informatyce. W dzisiejszych czasach nie wystarczy talent do informatyki bo jest w cholerę utalentowanych ludzi.

Opublikowano

Zanim wyjedziesz z taką gadką zorientuj się z kim rozmawiasz. Dostanie dobrze płatnej pracy w informatyce jeśli nie jesteś naprawdę zajebisty graniczy z cudem. Odradziłem chłopakowi informatykę bo znam już w cholerę ludzi na bezrobociu lub w mediaexpert i innych sieciówkach po informatyce. W dzisiejszych czasach nie wystarczy talent do informatyki bo jest w cholerę utalentowanych ludzi.

To jest to, że wszyscy się nad sobą użalają, a żaden nie wpadnie z inicjatywą na coś swojego. Na forum ostatnio widziałem chyba dwie ekipy nastolatków, którzy zarabiają już niezłe pieniądze na tworzeniu i skryptowaniu stron WWW. Sam siedzę na kierunku informatyczno-handlowym w Belgii i zajmuje się reklamą serwerów gier za co też dostaję niebagatelne sumy. Znam wiele osób z tego kierunku, część wzięła się za siebie i siedzi na wysokich stanowiskach, a część pracuje przy kasie w supermarkecie, bo nie chcieli nic zmienić. Zaczynasz od prostych języków programistycznych, lecisz wyżej, powoli szukasz pracy, zarabiasz, itd. Nie można mówić, że się nie da.

PS. Co do wątku to nie bierz się na początku za VB - taka mini rada. ;-)

Pomocnik
Opublikowano

Taka mała rada dla wszystkich którzy odwiedzą ten wątek. Ucz się tego czego chcesz i co ci bardziej podejdzie, nie słuchaj się innych, to jak programujesz jest ważniejsze niż to w czym to robisz. A najważniejsze jest to żebyś czerpał z tego przyjemność :). Nie dobrze jest zaczynać przygodę z programowaniem kierując się chęcią zysku, to musi być pasja która z czasem może przerodzić się w zarobek lub nie, ważne jest żeby na początku nie nastawiać się że będziesz na tym zarabiał, takie podejście pozwala uniknąć rozczarowań i poczucia zmarnowanego czasu ^_^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...