Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Blue Screen

Fatal1ty™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A problem has been detected and windows has beed shut down to prevent damage your computer.

MACHINE_CHECK_EXCEPTION

If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.

If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadwoing.

If you need to use safe Mode to remove or disable components, restats your computer, press F8 to select Advanced startup options, and then select safe mode.

Technical information:

*** STOP: 0x0000009c (0x00000003, 0x85735928, 0xBE000000, 0x00200135)

Proszę o pomoc.

Taki bład mi się wyświetla.

I7 2700k

AsRock Fatal1ty z68

Zasilacz Fatal1ty 550w

Western digtal 500 gb

Sapphire radeon 7850 HD

Ram 2x4 gb 2133 MHz

26_23_23_logompc.png

Opublikowano

To zachowanie występuje, ponieważ procesor wykrył i zgłosił nieodwracalny błąd sprzętu w systemie Windows XP. Do wykonania tego procesor użył funkcji MCE (Machine Check Exception) procesorów Pentium lub funkcji MCA (Machine Check Architecture) niektórych procesorów Pentium Pro. Następujące czynniki mogą być przyczyną wyświetlenia tego komunikatu o błędzie:

• Błędy magistrali systemowej
  • Błędy pamięci, takie jak problemy z parzystością lub korekcją ECC (Error Correction Code)
  • Błędy pamięci podręcznej w procesorze lub sprzęcie
  • Błędy buforów TLB (Translation Lookaside Buffers) w procesorze
  • Inne wykryte problemy ze sprzętem specyficzne dla procesora i dostawcy
  • Inne wykryte problemy ze sprzętem specyficzne dla dostawcy

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

To zachowanie występuje, ponieważ procesor wykrył i zgłosił nieodwracalny błąd sprzętu w systemie Windows XP. Do wykonania tego procesor użył funkcji MCE (Machine Check Exception) procesorów Pentium lub funkcji MCA (Machine Check Architecture) niektórych procesorów Pentium Pro. Następujące czynniki mogą być przyczyną wyświetlenia tego komunikatu o błędzie:

• Błędy magistrali systemowej
  • Błędy pamięci, takie jak problemy z parzystością lub korekcją ECC (Error Correction Code)
  • Błędy pamięci podręcznej w procesorze lub sprzęcie
  • Błędy buforów TLB (Translation Lookaside Buffers) w procesorze
  • Inne wykryte problemy ze sprzętem specyficzne dla procesora i dostawcy
  • Inne wykryte problemy ze sprzętem specyficzne dla dostawcy

To co ja mam teraz zrobić ?

Mam win 7

Dodam, że przy instalacji systemu pojawia sie to samo :(

26_23_23_logompc.png

Opublikowano

hhhmmm Windows 7 powiadasz... Sek zaraz dam edit.. @edit: MOżesz przeprowadzić test pamięci RAM lub może być to też już wyładowana bateria na płycie głównej.. Wejdź w menedżer zdarzeń i sprawdź jakie jest tam zdarzenie o tej godzinie, prawdopodobnie będzie w krytycznych, menedżer zdarzeń znajdziesz w panelu sterowania ( ustaw małe ikony )

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Próbowałeś zresetować bios?

Tak.

hhhmmm Windows 7 powiadasz... Sek zaraz dam edit.. @edit: MOżesz przeprowadzić test pamięci RAM lub może być to też już wyładowana bateria na płycie głównej.. Wejdź w menedżer zdarzeń i sprawdź jakie jest tam zdarzenie o tej godzinie, prawdopodobnie będzie w krytycznych, menedżer zdarzeń znajdziesz w panelu sterowania ( ustaw małe ikony )

Jak jak mi sie system nie ładuje ?..

26_23_23_logompc.png

Opublikowano

Któreś F i tam będzie test pamięci uruchom go i czekaj na wyniki :)

Opublikowano

jak masz kilka pamięci ( dwie pary ) wyciąg i odpalaj na jednej parze

jeszcze jedno, sprawdź czy na pewno masz pamięci jednostronne, dwu nie działają na tej płycie za dobrze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dobra, czyli to wina któregoś podzespołu. Hmm..

Rozumiem, że chłodzenie boxowe. Na pewno dobrze została nałożona pasta? Może ta i7 się przegrzewa.

Dobrze by było jakbyś pożyczył od kogoś i sprawdził inny RAM.

EMPTY :C

Opublikowano

Ale komputer ci się włącza wgl>?

Opublikowano

nie osłabiaj mnie.. skoro wywala blue screen to raczej się włącza, nie? :D

No bo jak on mi gada że nie może kliknąć F żeby włączyć skanowanie pamięci to co ??? Tak sobie pomyślałem..

Opublikowano

Dodam iż wyciągłem baterie i teraz wcare obrazu nie ma.

Tzn komputer pracuje a obrazu nie ma....

Już jest.

Spaliła sie jedna kość ram ...

Użyłem KILL disk i dalej blue screen :/

26_23_23_logompc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...