Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowatorskie RPG - potrzebny zespół

Xogo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może na dobry początek się przedstawię. Nazywam się Paweł i tak też możecie się do mnie zwracać przy kontakcie.

Otóż, nic nowego ani też zaskakującego (ale tylko w tym momencie) mam pewien pomysł na stworzenie RPG przeglądarkowego1.

Projekt nazwałem roboczo Xogo.

Moim zamiarem i pierwszym celem projektu jest stworzenie RPG, które odbiegłoby od dotychczasowych powszechnych zasad i rozwiązań, jak levele, typowe HP(!), stawianie walki w centrum gry2. Drugim, nie mniej ważnym punktem tego projektu jest realizm gameplay'u. Pomyślałem "niech postać będzie przedstawieniem realnego gracza w nierealnym świecie, niech odzwierciedla jego umiejętności, wprawę w grze i charakter, na który będą reagować NPC". Trzecim punktem jest społeczność. Stwierdziłem, że gracze powinni budować społeczności. Zawsze w grach chcemy należeć do gildii/sojuszu/uni, prawda? Więc czemu nie pujść krok dalej i nie stworzyć społeczeństwa ze wszystkich graczy?

To są właśnie trzy postulaty Xogo:

- urealnianie świata stworzonego

- budowanie społeczności graczy

- niekonwencjonalne realizowanie założeń RPG

Mam nadzieję, że was tym zaciekwiłem ;) To dobrze!

Przechądząc dalej: współpraca byłaby nawiązana wyłącznie na zasadzie udziałów w przyszłych przychodzach. A to oznacza, że dostaniemy z tej gry tyle, ile pracy i serca w nią włożymy.

Jeszcze jedna uwaga na koniec: to ma być projekt od graczy, dla graczy. Minimum faworyzowania graczy premium, maksimum posłuchu dla graczy i budowania gry razem z nimi!

Poszukuję:

• grafików
  • programistów:
    • PHP
    • C++
    • Javascript
    • MySQL

[*]koderów:

• CSS
    • HTML

[*]osób z wyobraźnią, które pomogłyby w kreowaniu świata. Mile widziana ogólnie pojęta kreatywność ;)

Kontakt:

1 Chociaż możliwe, że projekt wyewoluuje do wersji via client z powodów czysto technicznych.

2 Zauważyłem, że praktycznie wszystkie gry RPG polegają na zabijaniu potworków. Albo po to, żeby wykonać questa, albo dla levelu, albo dla przedmiotów bez których nie dałoby się grać... DOŚĆ!

Opublikowano

Jak już podajesz swoje imię, miło by wiedzieć w jakim wieku jesteś ;)

Dodatkowo jedna uwaga, a może nawet i dwie. Po co Ci programista C++, skoro gra będzie via www? Tworzysz jakiś nowy interpreter bazowany na c++ by użyć go w silniku gry?

Jeżeli opisujesz główne założenia gry, to warto napisać również co dokładnie na celu ma gra, jaka jest jej fabuła, dlaczego ludzie mieliby w nią grać, jakie będą jej zalety. Pomysłów ma każdy po 30, ale na tym się zazwyczaj kończy. Plany odnośnie zarobku o którym wspomniałeś? Sądzę, że ich nie masz :) Do tego widzę wykonałeś prostą analizę dotyczącą konkurencji, jak mówisz - wszelkie rpg polegają na jednym. Mylisz się, to ich główny atrybut, ale to fabuła, postacie i utożsamienie gracza z postacią sprawia, że gracz pozostaje graczem w Twoim świecie. Rozumiem, że wszelkie sprawy budżetowe odnośnie serwera, domeny załatwiasz od ręki samodzielnie :)

Pomyśl nad tym parę razy, czy to nie chwilowy zapał. Jeżeli nie, do zedytuj post by bardziej rozwinąć opis i zachęcić ludzi do współpracy. Bo nikt nie będzie się porywał z czasem na ciemno.

Opublikowano

up@

I tak nie wyjdzie : |

topic@

No ale czym to jest rpg bez tych opcji ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Dawno nie wchodziłem na forum - przepraszam i nadrabiam zaległości.

@Sh4d0v

Jeżeli robi Ci to różnicę - mam 19 lat.

Programista C++ potrzebny jest do stworzenia silnika gry. Odpowiednik tego, co zazwyczaj dzieje się w takich gracz na serwerze WWW i jest napisane w PHP. Tutaj takie rozwiązanie będzie niewystarczające ze względu na ogromną ilość zapytań - przypominam że jest to RPG czasu rzeczywistego. Pomysł nie jest wyssany z palca - margonem posiada takie właśnie rozwiązanie.

Gra ma na celu dostarczenie graczowi satysfakcji z eksploracji świata, ze sposobu w jaki to będzie robił, z rozwijania postaci... Tutaj akurat nie ma większych rewelacji.

Fabuły jako takiej nie będzie. Zamiast tego chcę wprowadzić wiele niezwiązanych ze sobą jakby... długich, skomplikowanych i złożonych questów - takich mini-fabuł. Oprócz tego oczywiście będą też zwykłe, klasyczne, dobrze znane nam questy.

Dlaczego ludzie mieliby w nią grać? A dlaczego grają w gry? Dla odskoczni od rzeczywistości. Zamiarem gry jest duża otwartość i niekonwencjonalność gracza, aby mógł wrócić do gry ze świadomością realnej szansy na zaskoczenie go tego dnia.

Co do zarobków - masz rację nie przemyślałem dobrze sprawy, ale z tego, co już mam w głowie wnoszę, że zwykłe konta premium oraz reklamy zaspokoją potrzeby budżetu i dadzą zarobek.

A ludzi zainteresowanych projektem nie brakuje ;) Prace koderskie już trwają, chociaż są w powijakach.

@Sodema

Jak ja uwielbiam entuzjazm ludzi... xD Nie spróbujesz to się nie dowiesz, czy się uda.

@lopescio i Sodema

Dla przykładu: hp chcę zastąpić tym, że każde uderzenie będzie powodować konkretne efekty, a nie zmniejszenie liczbowej wartości hp o daną wartość. W szczegóły nie będę się wdawał, aczkolwiek nawet sterowanie jest już zarysowane w mojej głowie. Nie przeczę - wymaga to wszystko dopracowania i ma na pewno parę luk, których nie zauważyłem, ale pomysł jest.

Opublikowano

Nie C+, tylko C++ ;)

Poprzez serwer nie mam na myśli serwera WWW i C+ (swoją drogą nie słyszałem o C+...) okraczonego PHP. Mówię tu o serwerze napisanym od zera w C++.

Aczkowleik koncepcja lekko się zmienia i możliwe, że serwer będzie napisany w Javie, a nie w C++. Ale to dopiero się Okaże. Jak na razie - zostaje Java.

Opublikowano

Też miałem takie zdanie, ale osoby z innego forum przekonują mnie do Javy w sensowny sposób:

1. Java szybkością niemal dogoniłą C++ - są testy.

2. W Javie są napisane np. serwery minecraft - trzymają dość spory ruch, bo przesyłanie mapy minecrafta z serwera do klienta to raczej sporo danych.

Przed decyzją powstrzymuje mnie:

1. Mimo wszystko jednak większa szybkość C++

2. Lepsze zarządzanie pamięcią, co jest kluczowe przy dużej ilości drobnych zapytań (a nie małej ilości dużych jak przy minecrafcie)

3. Moja lesza znajomość C++ niż Javy.

No ale to już szczegóły techniczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...